Varhaiskasvattajat marssivat ulos työpaikoiltaan – lakiesitys ei korjaa ongelmia

Tehyläiset varhaiskasvattajat marssivat ulos työpaikoiltaan Uudellamaalla.

Kuvateksti
Tehyläiset varhaiskasvattajat marssivat ulos Paciuksen päiväkodista Helsingissä. Kuva: Jaakko Martikainen

Lastenhoitajat ja muut tehyläiset varhaiskasvattajat kokoontuivat yhdessä muiden varhaiskasvatusliittojen JHL:n, Jytyn, SuPerin ja Talentian uusimaalaisten jäsenten kanssa eduskuntatalon rappusille. Mielenilmaisuun osallistui noin 2 000 henkeä. Varhaiskasvattajat vastustavat hallituksen esitystä uudeksi varhaiskasvatuslaiksi.

Henkilöstön viesti kiteytyi iskulauseen: Jos haluamme laatua, lain täytyy kaatua. Tätä korosti myös Tehyn Helsingin ammattiosaston pääluottamusmies Tuija Laine.

 Laki pitää laittaa uudelleen valmisteluun. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Ja nyt varhaiskasvattajien ääni on saatava kuuluviin valmistelussa.

Eduskunta käsittelee parhaillaan varhaiskasvatuslakia. Laki muuttaisi varhaiskasvatuksen henkilöstörakennetta siten, että lastenhoitajien määrä päiväkodeissa vähenisi tuntuvasti. Suurimpaan ongelmaan eli henkilöstön määrään suhteessa lapsilukuun laki ei puutu.

Laki ei korjaa olemassa olevia ongelmia vaan jopa pahentaa tilannetta, kun päiväkodeista vähenee juuri se henkilöstö, jonka tehtävässä keskeistä on perushoito, syli ja hoiva, Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen sanoo. 

Lakiesitys ei myöskään ota riittävästi huomioon sitä, että lastenhoitajan suorittaman lähihoitajan tutkinto on terveydenhuollon tutkinto. Se tuottaa osaamisen esimerkiksi hygieniaan, ravitsemukseen ja lasten lääkehoitoon. Päiväkodissa työskentelevillä muilla ammattiryhmillä ei ole terveydenhuollon koulutusta. 

 

Uutista täydennetty Tuija Laineen puheenvuorolla klo 14.50.

Osallistujamäärä lisätty klo 18.05.