Tuore tieto Valvirasta: ammattioikeuksien poistoa odottaa 760 sote-alan ammattilaista

Yhä useammat sairaanhoitajat ja lähihoitajat haluavat luopua ammattioikeuksistaan. Viime vuoteen verrattuna tämän vuoden luku on lähes 30-kertainen.

Kuvateksti
Valviraan on virrannut hakemuksia, joissa halutaan luopua ammattioikeuksista.
Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ammattioikeuksiensa poistoa tai rajoittamista haluavien sairaanhoitajien ja lähihoitajien lukumäärä kasvaa. Kun 13. syyskuuta jonossa odotti noin 60 hakemusta, määrä on kymmenessä päivässä yli kymmenkertaistunut. Nyt jonossa vireillä on noin 760 hakemusta.

Hakemus pitää tehdä terveydenhuoltoa valvovaan Valviraan, joka tämän vuoden aikana on toistaiseksi ratkaissut 469 hakemusta. Luku oli täysin sama kymmenen päivää sitten, joten hakemuksia ei ole sen jälkeen käsitelty päätökseen asti.

Kun sote-ammattilainen sitä pyytää, Valvira voi poistaa tämän henkilön ammatinharjoittamisoikeuden tai rajoittaa sitä, peruuttaa ammatinharjoittamisluvan tai poistaa oikeuden käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä.

Viime vuonna tätä pyysi 46 henkilöä. Tänä vuonna oikeuksia on poistettu tai rajoitettu kymmenkertaisesti koko viime vuoteen verrattuna ja käsittelyä odottavien määrä on sitäkin suurempi.

Suosittelemme sinulle