Jo edellisessä barometrissä erottui ryhmä, joka koki palkkansa erityisen epäoikeudenmukaiseksi. Siihen kuuluivat terveydenhuollon asiantuntijat kuten sairaanhoitajat sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijät.
Naisista alle puolet (47 %) koki palkkansa ”erittäin” tai ”melko” kannustavaksi. Tyytyväisyys palkan kannustavuuteen vähenee systemaattisesti iän myötä.
Perheellistymiseen ja raskauteen liittyvä syrjintä oli kunnissa muita yleisempää.
Jopa puolet oli kunta-alalla havainnut työkaverin (53 %) tai asiakkaan taholta (58 %) kiusaamista.
Myös väkivalta oli huomattavasti yleisempää kunta-alalla. Lähes puolet oli havainnut väkivaltaa töissä ja joka neljäs oli sitä itse kokenut.
– Työnantajien tulee tunnistaa kuormitustekijät. Hyvää on vahvistettava ja huonoja puolia lievitettävä. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työhön on lisättävä. Yksi esimerkki tästä on työvuorojen suunnitteluun osallistuminen. Väkivallan varalta on mietittävä ratkaisuja. Sote-alan työ on arvostettua, mutta sen pitää näkyä myös käytännössä, Ojanperä painottaa.
Toisaalta energisyyden ja innostuksen kokemukset olivat yleisimpiä kunta-alalla. Vaikka työ koettiin henkisesti melko raskaaksi ja palkansaajat raportoivat muita useammin työuupumuksen oireista, he kokivat työn imua yleisemmin kuin muut.
Lue lisää:
Eeva Tuunainen järjesti henkistä ensiapua koronan etulinjaan
Blogi: Hoitoalan paras pitovoimatekijä ovat mahtavat hoitajakollegat