Varoituskuvat tuottavat tulosta

Tupakka-askin kuvalliset terveysvaroitukset kannustavat lopettamaan.

Kuvateksti
Vuoden 2014 Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimuksen mukaan suomalaisista työikäisistä miehistä 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia tupakoi päivittäin.

Tupakoinnin haittoja esittävät kuvat tupakka-askeissa lisäävät yrityksiä lopettaa tupakointi. Näin osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Uuden tupakkalain myötä varoituskuvat ovat tulossa tupakkapakkauksiin myös Suomessa.

Jama Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli mukana runsaat 2 100 tupakoitsijaa. Osallistujat saivat tupakkansa neljän viikon ajan joko varoituskuvallisissa askeissa tai askeissa, joissa terveyshaitoista kerrottiin vain teksteillä. Kuvissa näkyi muun muassa tupakan aiheuttamia suusyöpiä.

Tulosten perusteella varoituskuvallisista askeista polttaneet yrittivät lopettaa tupakoinnin muita todennäköisemmin. Heistä 40 prosenttia yritti lopettaa, kun tekstivaroitusten ryhmäläisistä lopettamista yritti 34 prosenttia. Kuvallisia askeja käyttäneistä myös useampi harkitsi lopettamista, pohti tupakoinnin haittoja, oli jättänyt savukkeita polttamatta ja suhtautui tupakointiin negatiivisemmin.

Seurannan loppupuolella myös jonkin verran useampi oli onnistunut pysyttelemään ilman tupakkaa ainakin viikon verran. On mahdollista, että pitemmässä seurannassa vaikutukset olisivat olleet suuremmat.

Kuvallisten varoitusten lisäksi Suomen uuteen tupakkalakiin on kaavailtu mentolisavukkeiden kieltoa sekä parveketupakoinnin ja maahantuonnin rajoittamista. Laki on tulossa voimaan tänä vuonna.

 

Uutispalvelu Duodecim