Vastuulääkäri luottaa reseptihoitajiin

Vastuulääkäri Kari Eskola on vakuuttunut siitä, että lääkäri saa lääkkeenmääräämiseen koulutetuista hoitajista entistäkin parempia yhteistyökumppaneita.

Kuvateksti
Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus on nopeuttanut hoitoonpääsyä. Kuvitus: Pia Hietamies/Jari Kesti

Englannissa ja Ruotsissa 11 prosenttia sairaanhoitajista omaa oikeuden määrätä lääkkeitä. Suomessa pyöritään vasta muutamassa promillessa. Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on 223 henkilöllä. 

Lääkäri Kari Eskola on jo pitkään opettanut sairaanhoitajille lääkkeenmääräämiskoulutuksessa potilaan tutkimista.

– Koulutukseen tulijoilla on jo vuosien kokemus potilaiden kohtaamisesta, ja tämä luo luontevan ja hyvän pohjan kehittää ammattitaitoa ja laajentaa ammattikuvaa. Lääkäriliitto on ymmärrettävästi ollut huolissaan siitä, säilyykö potilasturvallisuus uudessa vastuunjaossa. Oman kokemukseni perusteella en olisi tästä huolissani.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eskola on havainnut, että sairaanhoitajan työ opettaa hyvin tuntemaan potilaiden oireiden ja sairauskuvan moninaisuuden ja yllätyksellisyyden. Tämä tuo turvallisuutta, kun hoitajat valmistuttuaan aloittavat itsenäisen lääkkeenmääräämisen.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto toteaa, että kansainvälisen kokemuksen mukaan rajattu lääkkeenmäärääminen kannattaisi lisätä moduulina korkea-asteen tutkintoihin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa aloitettiin rajattu lääkkeenmääräämiskoulutus vuonna 2011. Koululla pidetään aiheesta keskiviikkona ja torstaina kansallinen konferenssi. Siellä kuullaan myös Tehyn lääkkeenmääräämisjaoston puheenvuoro.