Vuoden vaihtuminen räjäyttää pienhiukkasten määrän

Etenkin tyynellä säällä ja keskiyön molemmin puolin ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenaattona.

Kuvateksti
Ilmansaasteille herkkien kannattaa katsoa ilotulitusta hieman etäämmältä kuin niiden käyttöpaikalta, missä pienhiukkasille ja ärsyttäville kaasuille altistuminen on suurimmillaan. Kuva: iStock

Ilotulitteet huonontavat ilmanlaatua uutenavuotena muutamaksi tunniksi keskiyön molemmin puolin. Ilotulitteiden savuissa on runsaasti haitallisia kaasuja ja pienhiukkasia, joiden hengittäminen ei ole terveydelle hyväksi.

Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa ilmansaasteille herkkien henkilöiden kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia. Myös alle 5–vuotiaat lapset saavat epäpuhtaasta ilmasta haitallisia hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa, herkemmin kuin terveet aikuiset.

– Yskän, hengenahdistuksen ja keuhkoputkien supistumisen lisäksi pienhiukkaset voivat aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja niiden vaikutukset voivat ulottua myös verenkiertoon, jossa tulehdus voi lisätä riskiä veritulppien muodostumisesta, sanoo ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) arvion mukaan suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle noin 300 000 kiloa ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää useita kemikaaleja, muun muassa noin 10 000 kiloa metalleja.

Pääkaupunkiseudulla korkeimmat ilotulitusten aiheuttamat pienhiukkasten tuntipitoisuudet ovat olleet 250–350 mikrogrammaa kuutiometrissä. Pienhiukkasten vuosikeskiarvo pääkaupunkiseudulla on 8–13 mikrogrammaa kuutiometrissä.

– Tyynellä säällä tuntipitoisuudet voivat uudenvuodenyönä olla pahimmillaan ilotulitusalueilla jopa 20–40-kertaiset normaaliin verrattuna, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia ja sepelvaltimotautia sairastavia suositellaan välttämään paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua ja ilma haisee pahalta. Kroonisia hengitys- ja sydänsairauksia sairastavien kannattaa pitää lääkärin määräämät kohtauslääkkeet varmuuden vuoksi mukana.