5 asiaa, jotka olisin halunnut tietää hoitotyöstä etukäteen

Kuvateksti
Kuva: Canva

Tällä viikolla mietin jostain syystä elämääni ennen hoitotyötä. Mitä olisin halunnut tietää hoitotyöstä etukäteen? Siis jo ennen hoitotyön koulutusohjelman tai ensimmäisen sairaanhoitajan pestin aloittamista.

Tämä on varma merkki keski-ikäisyydestä, virnuilin itselleni. Epäilen vahvasti, ettei kukaan halua lukea vuosikymmeniä hoitotyössä marinoidun sairaanhoitajan muisteloita. Silläkin uhalla tässä ovat ne 5 asiaa, jotka olisin halunnut tietää hoitotyöstä etukäteen.

 

1. Sairaanhoitajan ekstratyöt

Olisin halunnut tietää, ettei pelkkä hoitotyön tekeminen riitä työelämässä. Ekstratöinä tulisin muun muassa laittamaan ruokaa ja pyykkäämään sekä toimimaan sihteerinä, vartijana ja talonmiehenä. Minulle siirtyisi muiden ammattialojen töitä tehtäväsiirtoina ilman koulutusta tai aina edes perehdytystä. Tämän vuoksi en aina ehtisi keskittyä siihen, mihin minut on koulutettu ja palkattu. Silti painaisin työpäivät läpi ja opettelisin kaiken tarvittavan, koska en voisi jättää potilastani pulaan.

2. Hoitotyön koskettavuus

Olisin halunnut tietää, miten syvästi hoitotyö vaikuttaa minuun. Miten kiirevuorojen jälkeen nukahtaisin joskus kotona istuvaltaan ruokapöydän ääreen. Miten mahtavaa olisi kuulla potilaan kiitokset hyvästä hoidosta. Miten käsiin kuihtuvan potilaan tuskan voisi tuntea kipuna sielussaan saakka. Olisin opetellut ajoissa ylipursuavan ilon ja haavoittavan sijaistraumatisoitumisen käsittelyä sisimmässäni. En olisi arvannut, että rakastuisin päätä pahkaa mielenterveyden hoitotyöhön, siitä kirjoittamiseen ja sen opettamiseen.

3. Oma hyvinvointi

Olisinpa tiennyt, mitä hädän ja avuntarpeen jatkuva kohtaaminen vaatisi. Olisin tutustunut omiin mieleni säröihini tarkemmin. Valmistautunut paremmin avuttomuuden tunteiden kohtaamiseen yhdessä potilaiden kanssa. Opetellut sanomaan ei, kun en enää jaksa piirunkaan vertaa enempää. Pitänyt heti tiukemmin kiinni periaatteestani, jonka mukaan ensin on voitava itse hyvin, jotta voi hoitaa muita. Huolehtinut paljon napakammin palautumisajoista, tauoista sekä jokaisen potilaan ja hoitajan asiallisesta kohtelusta.

4. Aivotyön merkitys

Olisin treenannut muistia, muistisääntöjä ja priorisointia, jos olisin tiennyt, miten paljon sairaanhoitajan päivään mahtuu muistettava asioita. Olisin harjoitellut isoihin kokonaisuuksiin ja pienen pieninkiin yksityiskohtiin keskittymistä kiireessä, melussa ja navigoiden pitkin isojen sairaaloiden käytäviä. Tekemään tehokkaita hoidon priorisointilistoja järkevine perusteluineen nopeasti muuttuvissa hoitotyön tilanteissa, vieläpä ristiriitaisin tiedoin. Pohtinut, miten tunnekuorma, osaaminen, vastuut, turvallisuusuhat, hoitovirheet, hankalat työajat ja vapaa-aika vaikuttavat vaativan aivotyön sujumiseen.

5. Hoitotyöstä nauttiminen

Olisin halunnut tietää yksityiskohtaisemmin, miten paljon hyvää ja palkitsevaa hoitajan työssä on. En kuunnella jatkuvaa kyseenalaistamista, miksi valitsin niin raskaan ja huonosti palkatun työn. Olisin halunnut tietää, miten paljon hoitotyöstä voi nauttia. Työn sujumisesta, unohtumattomista hoitajakollegoista, potilaista ja mustasta huumorista. Siitä, että juuri kiireessä ja kriittisessäkin hoitotyön tilanteessa pingottaminen ei auta. Miten rennosti työn voi hoitaa, vaikka olisikin vastuussa ihmishengistä.

Tässä olivat ne 5 asiaa, jotka olisin halunnut tietää hoitotyöstä etukäteen. Mitä sinä lisäisit listaan?

Lue myös: ”Hoitajien kiire on keksitty juttu”

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.