Eduskunnassa tarvitaan hoitajan ominaisuuksia

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Eduskuntaan valittiin jälleen useita hoitajan koulutuksen saaneita kansanedustajia. Se on hieno juttu. Hoitajien kuuluu olla mukana päätöksenteossa, jolla Suomea luotsataan eteenpäin. Yhteiskuntavastuu kun on osa jokaisen hoitajan ammattieettistä velvoitetta.

Hyvällä hoitajalla on paljon niitä piirteitä, joita kansanedustaja tarvitsee. Työssä on tehtävä nopeita päätöksiä, jotka perustuvat taitaviin analyyseihin joskus puutteellisilla tiedoilla. Se perustuu kykyyn tutustua monimutkaisiin ja laajoihin ongelmiin löytäen niistä olennaiset asiat. Sen jälkeen on osattava toimia viileän rauhallisesti, mutta niin intohimoisesti, että syntyy tulosta.

Moni ajattelee, että hoitaja lähtee kansanedustajaksi muuttamaan maailmaa. Hyvä edustaja tosin ymmärtää jo ammatistaan käsin, että hän toimii eduskunnassa osana erilaisia tiimejä. Siksi yhteistyötaidot ja työtehtävien jakaminen, koordinoiminen ja delegoiminen eri alojen edustajien kesken, on keskeinen osa hoitajan työtä niin sairaalassa kuin eduskunnassakin.

Päätettävät asiat on saatava maaliin kärsivällisesti ja kuunnellen erityisesti omaa vaalipiiriä. Siitäkin huolimatta, että edustajat olisivatkin keinoista joskus eri mieltä. Hoitajakansanedustajan voi luottaa tekevän aina parhaansa, vaikka hyvä lopputulos näyttäisi mahdottomalta saavuttaa. Hyvällä ihmistuntemuksellaan hän on valiokunnissa ja täysistunnoissa asioista päätettäessä kuin kala vedessä.

Toimeen tarttuvalla kansanedustajalla on oltava myös turnauskestävyyttä. Työrupeamat ja -matkat ovat usein pitkiä ja kiireisiä. Silloin on osattava toimia stressiä, epävarmuutta ja paineensietokykyä vaativissa tilanteissa. Sen vastapainoksi on hallittava nopea palautuminen ennen seuraavaa koitosta. Siinä hoitajan koulutuksen saanut kansanedustaja on parhaimmillaan.

Sanavalmiuden, vakuuttamisen, motivoinnin ja läsnäolon taidoista ei ole lohduttomiltakaan vaikuttavissa tilanteissa kansanedustajalle haittaa. Hävitty taistelu on osattava tunnustaa rehellisesti. Saavutettu voitto taas on jaettava kaikkien osallisten kesken. Lakeja ja ihmiselämän realiteetteja ei voi työssään ylittää, vaikka annettu valta siihen houkuttelisi. Näin on myös hoitajan työssä.

Lisäksi hyvän kansanedustajan on osattava ottaa rohkeasti paikkansa ja olla sopivalla tavalla vaatimaton. Uhkailun ja kiristyksen edessä hän ei voi taipua, vaikka kritiikkiä sietääkin. Sen sijaan kyky tehdä aloitteita ja rakentavia kompromisseja on oltava kuin toinen luonto.

Edustajan työtä voi siis verrata maratonin juoksemiseen. Siitä osaavalla hoitajakansanedustajalla on kokemusta niin sairaalahierarkiasta kuin kunnallispolitiikastakin. Hänellä on kädet savessa, sitkeyttä ja määrätietoisuutta, eikä hän ole tottunut työssään pikavoittoihin.

Nimikekin sen jo kertoo, että hoitaja on sopiva kansanedustajan luottamustehtävään. Tehtävänä kun on eduskunnassakin hoitaa asiat kuntoon. Onnittelen siis lämpimästi kaikkia eduskunnassa työnsä aloittavia ja hyvän vaalikampanjan tehneitä hoitajia.

Lue myös: Hoitotyössä vaikenemisen kulttuuri joutaa roskakoriin

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.