Väitän, että hoitotyössä istuu sitkeästi virallinen vaikenemisen kulttuuri. Sellainen, jossa pukukopilla tai kahvihuoneessa motkotetaan hoitotyön työolojen epäkohdista, nyökytellään muutoksen puolesta ja uhkaillaan porukalla alanvaihdolla. Kun yksi avaa kuulemastaan suunsa virallisessa työpaikkakokouksessa, niin muut katselevat kengän kärkiään. Eiii… me olla mitään sellaista... ei ollenkaan olla siitä puhuttu. Harva hoitaja voi sanoa, ettei ole ollut läsnä tällaisessa tilanteessa.
Miten työolot voivat koskaan hoitotyössä kehittyä, jolleivät hoitajat tue kollegoitaan riittävästi? Eivät mitenkään. Siksi hoitajien tulisi opetella sanomaan selkeästi ei ja kyllä me tästä ihan porukalla puhuttiin. Vielä tärkeämpää olisi osata vaikuttavasti ja näyttöön perustuen perustella, miksi vanhalla tavalla ei voida enää jatkaa. Lopulta tulee ajaa yhteinen linjaus vaikka harmaan kiven läpi, jolloin muutos tapahtuu. Silloin ei paeta kuittailun edessä, kuten hoitajat taas vaan ruikuttavat ja uhriutuvat.
Ei siis auta, että yksi avaa suunsa ja muut vetävät maton hänen altaan. Rintaman täytyy pitää, jos rintamalla kerran ollaan. Työkaveria ei voi silloin jättää tuleen makaamaan. Vaikenemisen kulttuuri tulee rajata napakasti vaitiolovelvollisuuteen ja lojaliteettivelvoitteeseen työnantajaa kohtaan. Sen sijaan kaikesta muusta, kuten ammattialan ja työolojen kehittämisestä, jokaisella on sananvapaus.