”En myy ammattitaitoani hampaat irvessä” – keikkasairaanhoitajat tietävät paikat, joihin tahtovat uudestaankin

Hoitoalan työpaikoista, työilmapiiristä ja johtamisesta käydään kiivasta keskustelua. Joskus hyvän työpaikan löytyminen voi olla kiinni silkasta tuurista.

Kuva: Canva

Keikkasairaanhoitajana ja kouluttajana näen erilaisia hoitoalan työpaikkoja. Osassa työt sujuvat ja toisessa takkuavat. Hyvä kello kuuluu hoitajien kesken kauas, mutta niin kuuluvat huonotkin asiat.

Varsinkin keikkasairaanhoitajat ovat hyvin tietoisia niistä työyksiköistä, joihin haluavat töihin. Siksi meiltä kysellään usein mielipidettä tietyistä työpaikoista. Hoitajia kiinnostavat ainakin käytännön hoitotyön vaatimukset, työkaverien suhtautuminen tulokkaisiin, työkuorman siedettävyys ja johtamisen reiluus.

Välillä kuulen huonoista kokemuksista. Keikkapaikkani taukohuoneessa voidaan pitkään keskustella pelkistä työpaikan huonoista puolista. Keskustelu voi velloa koskemaan koko sote-alaa, jos äänessä olijoiden mielestä koko alalla vähän kaikki on huonosti.

Myönnän, että minullakin on huonoja kokemuksia joistakin keikkapaikoista. Ratkaisuni on tehdä muutama keikkatyövuoro ja vaihtaa sitten muualle, jollei meno miellytä. Tällä hetkellä hoitoalan työmarkkinat ovat täysin hoitajavetoiset ja valinnanvaraa on.

Sairaanhoitajan ammatti on minulle maailman paras ammatti. Siksi en myy ammattitaitoani hampaat irvessä sellaiseen keikkapaikkaan, jonka leivissä en viihdy. Kokemukseni tietyistä hoitoalan työyksiköistä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö samassa firmassa tai sote-alalla olisi timantteja työpisteitä.

Kokemus hyvästä tai huonosta hoitoalan työpaikasta perustuu lopulta henkilökohtaiseen tulkintaan. Toinen viihtyy tietyssä työpaikassa ja toinen taas ei. Alanvaihtokin voi olla hyvä ratkaisu joillekin, mutta kokemuksesta tiedän, ettei ruoho ole aina vihreämpää muilla aloilla.

Kehotankin työpaikkaansa turhautuneita hoitajakollegoita heittämään laajemmin keikkaa sote-alalla. Hoitoalan koulutus antaa mahdollisuuden tehdä töitä toisistaan täysin poikkeavissa työoloissa ja erikoisaloilla. Monipuoliset työtehtävät ovat yksi hoitoalan parhaista puolista, mutta hyvien työkokemusten kartuttaminen ei tapahdu hoitoalan arjessa vain suunnitelmallisesti.

Osa itselleni sopivista työpaikoista on tullut eteen sattumalta. Olen joskus empienkin lähtenyt kokeilemaan kiinnostavalta vaikuttavassa uudessa työyksikössä työskentelyä. Ja bingo, heti etuovelta ensivaikutelma on ollut kohdallaan.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.