Hoitajan työvuorosta kuluu pari tuntia tietokoneella

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Aamuvuoron aluksi vilkaisen viiden tänään hoitamani potilaan eiliset hoitajien ja lääkärien tekstit. Katson myös erityistyöntekijöiden, kuten sosiaalityöntekijän ja fysioterapeutin, ylös kirjaamat asiat ja potilaille varatut tutkimukset. Ne vaikuttavat aina hoitotyöni suunnitteluun. Jos käytän jokaisen potilaani tietoihin tutustumiseen vain neljä minuuttia, aikaa tietokoneella kuluu yhteensä 20 minuuttia.

Lukemani perusteella tilaan neljälle potilaalle laboratoriokokeet ja tulostan näyteputkiin tarrat yhdessätoista minuutissa. Samalla vilkaisen viiden potilaan laboratoriotulokset viidessä minuutissa. Onneksi laboratorio-ohjelma on integroitu potilastietojärjestelmään, kunhan olen ymmärtänyt ensin yhdistää ne kommunikoimaan keskenään.

Yksi hoitamistani potilaista on hereillä. Hän ilmoittaa kanslian ovensuulta hieman närkästyneenä olevansa kasvisruokailija. Hänelle on tullut keittiöstä automaattisesti perusruokavalion mukainen ruoka-annos. Muutan hänen ruokatilauksensa parissa minuutissa ja lähden hoitamaan tietokoneen sijasta potilaitani.

Hoitokierroksen jälkeen käyn tarkastamassa neljän potilaan lääketiedot lääkkeiden valmisteyhteenvedoista. Sitä varten kirjaudun erikseen intranettiin ja etsin eri vaihtoehdoista oikean ohjelman. Samalla tarkastan omaisen pyynnöstä potilaani lääkelistan kaikkien lääkkeiden mahdolliset yhteis- ja haittavaikutukset. Parikymmentä klikkausta ja kaksi minuuttia ja 18 sekuntia myöhemmin olen viisaampi. Aikaa koko työtehtävään tuhraantuu viisi minuuttia 28 sekuntia.

Ennen iltavuoron tuloa töihin käytän viidestä potilaasta kirjaamiseen yhteensä 20 minuuttia, jotta henkilökunta saa hoitotyöstä tuoreimmat tiedot illaksi käyttöönsä. Se tarkoittaa jälleen vain neljää minuuttia per potilas. Onneksi potilaideni terveydentilassa ei ole tapahtunut mitään, mikä vaatisi erityisen pitkää dokumentointia.

Lähetän vielä muutaman viitteellisen muistutuksen avotyöntekijöille kahden potilaani kotiutumisesta, tulostan potilaille toimintaohjeita ja poislähtijöille lääkelehdet ja luen tärkeimmiltä näyttävät työsähköpostini viidessätoista minuutissa. Tätä tehdessäni kone tökkii ja hidastuu. Päivän aikana olen tuijotellut erilaisten lataus- ja päivityskuvakkeiden pyörimistä ruudulla varmaan noin viiden minuutin edestä.

Lasken sisään- ja uloskirjautuneeni aamun aikana tietokoneelle ja potilastietojärjestelmään viidellätoista klikkauksella. Hoitajien kansliassa ei ole riittävästi tietokoneita jokaiselle työntekijälle. Pelkästään kahdeksan kirjautumiskertaa tarkoittaa aamuvuorossa 120 klikkausta ja se vie työajastani noin 20 minuuttia. Siihen ei ole laskettu aikaa, jonka jonotan kansliassa seuraavalle vapautuvalle tietokoneelle.

Muutaman kerran päivän aikana kollegat ovat huikanneet voinko katsoa heille pari potilastietoa, koska olen jo valmiiksi kirjautunut potilastietojärjestelmään. Totta kai voin, vastaan. Se säästää meidän yhteistä sisään- ja uloskirjautumisrumbaa, mutta palvelukset työkavereille niistävät omasta työajastani ainakin kymmenen minuuttia.

Sairaanhoitajana istun siis kahdeksan tunnin työvuorostani tietokoneella vajaat kaksi tuntia. Se tosin edellyttää, että osaisin sairaanhoitajan sijaisena käyttää jokaista eri osastoilla työssäni tarvittavaa tietokonetta ja tietokoneohjelmaa täydellisesti, eikä tietokone jumittaisi normaalia enempää. Se myös tarkoittaa, etten saisi unohtaa yhtäkään tietokoneelta lukemaani asiaa.

Tietojen uudelleen tarkastaminen tai virhekirjaukset vähentävät heti aikaani muista tärkeistä työtehtävistä. Esimerkiksi unohtaessani merkitä potilaalle antamani lääkkeen, tarkoittaa se sisään- ja uloskirjautumisen sakkokierrosta tietokoneen potilastietojärjestelmään ja 15:ttä rangaistusklikkausta.

Ennen kotiinlähtöäni potilas ja omainen ovat keränneet kiukkua. Se purkautuu valituksena. Hoitajat ovat heidän mukaansa istuneet vain kansliassa nenä kiinni tietokoneen ruudussa, kun potilas olisi tarvinnut vierihoitoa. Eivät nykyajan hoitajat taida muuta osatakaan, kuuluu hoitajia sivaltava kommentti. Mitä siihen vastaisi? Että näillä laeilla, määräyksillä, laitteilla ja hoitajamitoituksella työajasta kuluu väkisinkin pari tuntia tietokoneella. 

Potilaat ja omaiset eivät osaa aavistaa, että aamuvuorosta on puuttunut hoitaja ja olemme jakaneet kaikki hänen työnsä jäljellä olevien hoitajien kesken. Siitä huolimatta sairaanhoitajan työmäärä on aina sitä luokkaa, että viidestä vastuupotilaasta yhden kanssa työskentelyyn jää parhaimmillaan puoli tuntia per työvuoro. Se ei vaikuta paljolta, jos se pilkotaan pyrähdyksiksi potilaan luona.

Potilaat ja omaiset eivät tiedä sitäkään, että päivinä jolloin suunnittelen vaikkapa sähköisesti työvuoroni, olen ilmoittautunut verkkokoulutukseen tai teen lääketilauksen, tietokoneaikaa kuluu rutkasti ohessa laskemaani enemmän. Esimerkiksi nyt koetan suorittaa hoitotyön ohessa pakollista, ja 3-5 vuoden välein uusittavaa, lääkehoidon lupakoulutusta. Materiaalin lukemiseen ja tenttien tekemiseen on myönnetty kahdeksan tuntia työaikaa. Ai, missä välissä keskityn lukemaan verkkomateriaalit ja teen pakolliset verkkotentit? Hyvä kysymys.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.