Hoitotyötä luodinkestävissä suojaliiveissä

Kuvateksti
Kuva: Pexels

YLE uutisoi sisäministeriön ohjeistaneen pelastuslaitoksia hankkimaan ensihoitajille ja palomiehille luodinkestävät kypärät ja suojaliivit. Syynä ohjeeseen on lisääntynyt väkivalta viranomaisia kohtaan.

Uutisessa ei tosin ollut mitään uutta. Suojaliivit ovat olleet osa ensihoidon varusteita monessa työpaikassa jo pitkään. Hoitotyössä tapahtuvissa väkivaltatilanteissa näistä suojavälineistä on vain vähän käytännön hyötyä.

Suoraan hoitajaan kohdistutettu väkivalta on valitettavan tuttu ilmiö terveys- ja sosiaalialalla jo vuosien takaa. Joka kuudes työntekijä on kokenut fyysistä väkivaltaa ja sen uhkaa työssään. Kunta-alalla luku on yli puolet hoitoalan työntekijöistä.

Ja edelleen hoitotyöhön hakeutuvan opiskelijan perusmotiivi on auttaa muita ihmisiä. Jos koulutus seuraisi aikaansa, siihen kuuluisi lisääntyvästi uhka- ja  väkivaltatilanteiden ennakointia ja niissä toimimista yhdessä turva-alan henkilöstön kanssa. Pelkästään suojavarusteet ja vahva auttamisen halu kun eivät näissä tilanteissa riitä.

Turvalliset työolot ovat koko sosiaali- ja terveysalaa koskeva vetovoimatekijä. Alalle on turha haikailla uutta väkeä, jos töihin on lähdettävä henkensä kaupalla. Hoitajan leipä on siihen liian kapea. Sairaaloissa on sentään tarjolla vartijoiden tuki hoitotyölle, mutta se ei sairaalan ulkopuolella työskenteleviä paljon lämmitä.

Väkivaltaisissa ja uhkaavissa tilanteissa toimimista tulisi säännöllisesti harjoitella myös kaikissa sosiaali- ja terveysalan työpaikoissa. Koko hoitoalalle ei ole tyypillistä, että fyysisestä kunnosta huolta pitäminen ja kuntoa vaativien äkillisten työtilanteiden harjoittelu kuuluisi työaikaan. Molempia lisäämällä työpaikat voisivat todennäköisesti suojata henkilökuntaa paremmin ja säästää rahaa. Häiriökäyttäytyminen kun aiheuttaa vuosittain sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla kymmenien miljoonien eurojen tuottavuuden menestyksen.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin tuomita jyrkästi auttajaan kohdistuva väkivalta ja uhkailu koko yhteiskunnan voimin. Sen ottaminen tosissaan, että tänäänkin monen hoitajan työ yritetään estää, häntä uhkaillaan ja yhä useampi hoitotyöntekijä ottaa töissä turpaansa. Äkkiseltään tästä aihepiiristä muistuu mieleen vain Tehyn Älä riko hoitajaasi -kampanja vuosia sitten. Muuten aiheesta ei ole juuri puhuttu.

Yleisessä keskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle hoitotyöntekijän laillisten oikeuksien kehittäminen. Sellaisten oikeuksien, joilla hän voisi suojata itsensä muun muassa sisäministerön mainitsemilta lisääntyviltä työperäisiltä uhilta työssä ja sen ulkopuolella. Olisi korkea aika esimerkiksi pohtia, mikä laillinen velvollisuus hoitotyöntekijällä on hoitaa ihmisiä varustautuneena työhönsä puukoniskut estävin suojaliivein ja luodinkestävä kypärä päässä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.