Jos konsultti faceliftaisi hoitajien työ- ja suhdekuviot

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Työjakso tai hoitotyön opiskelu on loppumassa, mutta hoitaja ei tiedä missä päin Suomea on töitä. Kuvitellaan, että ongelman ratkaisemiseksi palkattaisiin konsultti. Rohkeana innovaattorina konsultti voisi konsulttikieltä käyttäen analysoida kaikkien Suomen terveysalan organisaatioiden korekompetenssin ja priorisoida kustannustehokkaasti niiden kehittämiskohteet.

Ensitöikseen konsultti esittelisi Ammattibarometrin, koska se on helposti saatavilla. Se ennustaa ihan superiisisti muutamalla klikkauksella, mistä löytyvät sosiaali- ja terveysalan työt. Valittavana on kaksi dynaamista vaihtoehtoa: työmarkkinatilanne ja rekrytointitarve seuraavan puolen vuoden aikana. Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön tekemään arvioon, joten tämä tieto perustuisi substanssiosaamiseen ja isoon dataan.

Klikkaamalla Suomen karttaa selviäisi, että terveyden- ja sairaanhoitajista on pian pulaa Seinäjoella ja Kuopion seudulla. Liikaa hakijoita on Satakunnassa, erityisesti Porissa. Lähihoitajien tarve kasvaa potentiaalisesti Turussa, mutta Jyväskylässä heitä on tarpeeseen nähden aivan liikaa. Konsultin missiona olisi, että otetaan tästä kehityksestä kaikissa Suomen terveysalan organisaatioissa kollektiivinen koppi. Muuten hoitajista ei synny riittävää benefittiä, eikä tulevasta sote-uudistuksesta muodostu synergiaetua kiky-sopimuksen kanssa.

Konsultti aloittaisi presentaationsa: kehitysprosessi käynnistyy, kun kehittämisen kohteet on tunnistettu. Siitä syystä on aivan mahtavaa verrata 200 ammatin joukosta ammattiryhmiä toisiinsa. Simppelisti sanottuna pula-ammattien kärkipaikoilla ovat juuri nurset. Myös osa rakennusalan ammateista tarvitsee faceliftiä. Tämä breinstormaus osoittaa, että hoitajapula-alueilla täytyy jumpata yhteistä tahtotilaa kohti strategia- ja visiokeskeisiä rekrytointiprosesseja.

Niinpä uudessa terveysalan Fit for Growth -uudelleenjärjestelykehitysohjelmassa esimerkiksi puoleksi vuodeksi lyhyeen työ- ja ihmissuhteeseen haluava hoitaja pistäisi hynttyyt yhteen hänelle hakijoiden joukosta valitun konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan kanssa. Sitten vaan muuttoauton keula kohti vuokra-asuntoa Joensuun seudulla. Inspiraatiota tähän olisi haettu Ensitreffit alttarilla -formaatista.

Mukaan lähteville sinkuille olisi tarjolla hauska vinkki. Tilasto- ja indikaatiopankki Sotkanetin tilastojen mukaan viime vuonna Joensuun kaikista asuntokunnista yhden hengen talouksia oli 46 prosenttia. Somerekrytointeihin lisättäisiin siis sopivasti Temptation Island -meininkiä, koska let´s face it, sillä myydään myös työpaikkoja.

Eikä tarvitse turhaan kiitellä Pohjois-Karjalassa, Joensuussa tai muualla maassa konsultin maksuttomasta ideasta. Näistä mielettömistä ajatuksista voimaantuneena lähdetään vaan asiakasrajapintaan hankkimaan liidejä hoitajarekrytoinneista. Se on win-win facelift, kun saadaan työtön porilainen hoitaja muuttotappiokunnan organisaatioon tekemään tulosta loppukäyttäjien eli potilaiden kanssa. Eiksjeh? Niinpä. Ihan loistavaa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.