Kuva: Pexels

Kaksi lääkepakkausta, kiitos

Olin eilen apteekissa. Keskustelu farmaseutin kanssa sujui suunnilleen näin.

- Hei, ostaisin 400 milligramman ibuprofeiinitabletteja. Otan kaksi pakkausta 30 kappaleen tabletteja, kiitos.
- Emme voi valitettavasti myydä kuin yhden paketin.
- Anteeksi mitä?
- Niin. Tämä käsikauppalääke on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.
- Näiden lääkepakkausten voimassaoloaika on heinäkuuhun vuoteen 2021 saakka. Arvioin, että nämä kaksi pakettia kuluvat siihen mennessä.
- Tarvittaessa pitkäaikaista kipulääkettä on käännyttävä lääkärin puoleen. Tämä on myös Fimean määräys.

Olin sanaton.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ymmärrän, että tarkoitus on hyvä. Asiakas voi kuitenkin kävellä suoraa tietä toiseen apteekkiin. Sieltä hän voi ostaa haluamansa toisen lääkepakkauksen. Voisihan ostokäyttäytymistä säädellä ja asiakasta holhota vielä paljon tarkemmin. Se onnistuisi luomalla lupajärjestely, joka olisi asiakkaalle mahdollisimman kallis ja hankala.

Miten olisi Näin käytän käsikauppalääkkeitä hallitusti -passikoulutus? Se voisi olla vaikkapa kuusi kuukautta kestävä koulutus, jonka lopuksi olisi suoritettava sadan kohdan monivalintakysymyskoe valvotusti kotona tietokoneella. Sen läpäistyään henkilö allekirjoittaisi sopimuksen, ettei elämänsä aikana käytä missään tapauksessa käsikauppalääkkeitä väärin.

Tieto kurssin suorittamisesta lähetettäisiin tulevan maakuntahallinnon johtajalle. Hänen sihteerinsä lähettäisi tiedon Fimeaan faxilla. Fimean virkailijat tallentaisivat tiedon henkilön Kanta-tietoihin, josta se olisi kätevästi nähtävissä kaikissa Suomen apteekeissa. Uusi valtion lupa- ja valvontavirasto taas lähettäisi Fimealta saamansa tiedon jälkeen henkilölle Turvallinen Lääkkeen Käyttäjä eli TLK-lupakortin.

Rekisteröidessään muovikortin osana apteekin ostotapahtumaa asiakas saisi ostaa kerralla kaksi pakkausta käsikauppalääkkeitä. Farmaseutin olisi kuitenkin kuittia tarjotessaan varmistettava suullisesti, että lääkkeet tulevat varmasti asiakkaan omaan käyttöön. Myöntävä vastaus tallentuisi apteekin kassalla turvakameran tiedostoon, jolla asia voitaisiin todentaa mahdollisissa väärinkäyttötapauksissa.

Järjestely olisi helppo ja turvallinen. Se sopisi hyvin sääntö-Suomen normien purku -talkoisiin. Kallis siitä tulisi, mutta niin tulee sotesta ja Apotistakin. Aikamoinen hallintohimmeli lupajärjestelyä varten tarvittaisiin, mutta samanmoinen himmeli ovat uudet maakunnatkin. Niihin verrattuna tällainen tehoholhontajärjestelmä olisi pikku juttu ja se toisi maakuntiin myös kaivattuja työpaikkoja.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.