Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä on arjen puurtajien juhlapäivä

Me sairaanhoitajat olemme terveydenhuollon selkäranka. Siksi vuosittainen juhlapäivämme on keväisessä toukokuussa paikallaan. Kutsumme jokaisen mukaan huomioimaan sairaanhoitajien tekemän tärkeän työn. Teemme hoitotyötä vuoden jokaisena päivänä ja tuntina kaikkialla Suomessa.

Kuva: Canva

Sairaanhoitajina olemme osa suomalaista huoltovarmuutta ja hyvinvointia. Otamme vastaan niin pandemiat, suuronnettomuudet, joukkopuukotukset kuin arkisin ylipaikoille virtaavat potilasmassat. Siksi sairaanhoitajan työn korvaamaton yhteiskunnallinen asema ja merkitys on kiistaton.

Ammattitaitomme, myötätuntomme ja huolenpitomme luovat perustan potilaan hoitosuhteelle. Sen onnistuminen vaikuttaa merkittävästi jokaisen suomalaisen kokemukseen terveydenhuollosta. Ja ei, emme ole erehtymättömiä sankareita. Mekin väsymme, epäonnistumme ja teemme virheitä. Sitten pyrimme oppimaan niistä.

Olemme paikalla, kun elämä syttyy ja sammuu. Usein olemme ensimmäisiä ammattihenkilöitä, jotka potilaat kohtaavat terveydenhuollon arkisissa tilanteissa. Harva ymmärtää, miten monen silmät, korvat, sydän ja kädet olemme, kun he eivät ole paikalla. Siksi työmme on erityisen tärkeää ja merkityksellistä potilaan hyvinvoinnille.

Me seuraamme potilaan tilaa, lääkitsemme, hoidamme haavat, kuntoutamme ja tarjoamme emotionaalista tukea. Varmistamme, että potilaamme saa parhaan mahdollisen hoidon. Suurin tuskamme on, ettemme voi aina tehdä työtämme niin hyvin kuin potilas ansaitsisi. Välillä mahdottomuus tehdä eettisesti kestävää työtä on murskata meistä kokeneimmankin alleen.

Valvomme potilaiden tilassa tapahtuvia muutoksia, joskus sydän syrjällään. Toivomme, ettei syöpä uusiutuisi, lapsi kuolisi käsiimme tai jonkun rakas päätyisi itsemurhaan. Pyrimme reagoimaan nopeasti muutoksiin, mutta työskentelemme yhä useammin paineistetuissa ja stressaavissa työtilanteissa. Riittämättömyyden tunne on maailman tärkeimmässä työssä onnistumisen sietämättömältä tuntuva kääntöpuoli.

Meitä on hoitajapulan jatkuessa yhä vähemmän. Siksi kannamme päivittäin suurta huolta hoidon laadusta ja potilasturvallisuudesta. Raportoimme puutteista työnantajalle ja toivomme potilaan puolesta, että meitä aidosti kuullaan. Sen jälkeen tulisi ryhtyä puheista tekoihin.

Sairaanhoitajien tarkkaavaisuus ja ammattitaito voivat pelastaa ihmishenkiä ja vähentää sairaalahoidon kestoa. Satsaus työhyvinvointiimme ja osaamiseemme ei tuota vain laadukasta hoitoa, vaan myös positiivisia talouslukuja ja kansanterveyttä.

Kiipeämme tarvittaessa rohkeasti barrikadeille vaatiaksemme riittäviä resursseja ja palkkaa, jotka vastaisivat työmme vaativuutta. Pyrimme kaikissa tilanteissa pitämään itsestämme hyvää huolta, jotta olisimme rinnallasi toimintakykyisiä. Vain siten sinä voit saada parasta mahdollista hoitoa.

Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajapäivää meille kaikille!

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.