Kesän hoitajapula hirvittää

Toivoa sopii, että hoitajat saavat kunnon lomat eikä vain lyhyitä ja pitkin kesää ripoteltuja pätkiä. Se ei palvele palautumista.

Kuva: Canva

Paheneva hoitajapula koettelee rajusti koko maata. Sijaisten saamisessa tulee olemaan ongelmia ensi kesänä kuten aiempinakin. Vähänkin hoitoalaa tuntevalle tilanne ei ole yllätys.

Vakituiset hoitajat ovat kesälomansa todella ansainneet. He ovat jatkuvassa sijaispulassa nääntymässä työtaakkansa alle. Ennen lomia luvassa on vielä yksi uusi urakka: perehdyttäminen. Kesäsijaisten saaminen on helpotus, mutta tarkoittaa myös valtavasti työtä, kun hoitajasijaisia ohjataan mahdollisimman sulavasti talon tavoille.

Toivoa sopii, että hoitajat saavat kunnon lomat eikä vain lyhyitä ja pitkin kesää ripoteltuja pätkiä. Se ei palvele palautumista.

On vaikea ymmärtää, mitä päättäjien mielessä aikoinaan tapahtui. Karu totuus on, että hoitajapula oli kaikkien halukkaiden tiedossa jo yli vuosikymmen sitten. Hoitajat ovat vuosikausia pyrkineet kääntämään päättäjien huomion alan resursseihin, työoloihin ja matalaan palkkaan.

Veikkaan, että monessa sote-alan työpisteessä ei voida kesällä noudattaa lain kirjainta. Hätäratkaisuja ovat henkilöstömitoitusvaatimusten alittaminen, epäpätevien sijaisten käyttäminen tai asiakaspaikkojen karsiminen. Viimeinen keino välttää laittomuudet on laittaa lappu luukulle.

Kuinka alas sote-palveluiden laadun annetaan luisua, jotta riittävä korjausliike vihdoin tehdään? On vaikea sanoa, mikä yhteiskunnassa on arvokkaampaa kuin kansanterveys.

Koronapandemia osoitti karulla tavalla, miten yhteiskunta miltei pysähtyy laajan terveysuhan edessä. Kyseessä ei ole viimeinen samanlainen koettelemus. Laillisten terveyspalvelujen järjestämiseksi terveysalan suurimmasta ammattiryhmästä eli hoitajista kannattaisi pitää kaikin keinoin kiinni.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.