Kouluhyökkäys vaatii auttajilta yhteistyötä ja ammattitaitoa

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Tiistaina iltapäivästä Suomi pysähtyi, kun ensimmäiset tiedot Kuopion kouluhyökkäyksestä ja tulipalon alusta löivät kasvoille sosiaalisesta mediasta. Hätäkeskus oli saanut tiedon tilanteesta iltapäivällä. Ilmeisesti tekijä oli saatu kiinni noin kahdeksassa minuutissa.

Ainoa tieto ensihoidon hälytykseen lähdettäessä on koodi, joka tarkentuu muutaman minuutin aikana matkalla kohteeseen. Täytyy olla aivan tietyllä tavalla treenattu ja rakentunut ensihoidon ammattilainen, joka lähtee mahdolliseen joukkosurmatilanteeseen. Ihminen, joka on kylmähermoisesti kutsusta paikalla neljässä minuutissa.

Ensihoitajat pääsevät noin kymmenessä minuutissa poliisin luvalla siirtymään loukkaantuneiden luo. Vaatii valtavaa paineensietokykyä ja tarkkaa osaamista kartoittaa rauhallisesti muutamalla katseella, mitä kohteessa pitää tehdä. Tällä kertaa vastassa on yksi kuollut, kymmenen loukkaantunutta ja joukko järkyttyneitä ihmisiä. Tärkeintä on, että paikallaolijat saavat heti konkreettista apua ja kokevat auttajien hallitsevan tilanteen.

Viranomaiset harjoittelevat vastaavissa tilanteissa toimimista ja tiimi toimii mahdollisimman nopeasti ja saumattomasti. Silti, ei voi kuin ihailla viranomaisten yhteistoimintaa Kuopiossa. Juuri tätä tilannetta heistä yksikään ei voinut ennakoida työpäivän alkaessa.

Samaan aikaan Kuopion yliopistollinen sairaala avaa pikavauhdilla ylimääräisiä leikkaussaleja ja tiimit alkavat odottaa potilaita suurhälytyksestä. Kellään ei ole tiedossa potilaiden lukumäärää. Odottelun jälkeen heitä alkaa saapua eri kuntoisina. Yksi loukkaantuneista on kouluhyökkäyksen tekijä, jonka toiminnan poliisi on estänyt käyttämällä ampuma-asetta.

Toiminta sairaalassa vaatii korkealuokkaista eettistä toimintaa. Kaikki sisäänkirjoitettavat ihmiset ovat hoitaville ammattilaisille arvokkaita. Heitä hoidetaan yhtä hyvin ja jokaisen yksilöllisen hoitotarpeen mukaan. Riippumatta siitä, että yksi potilaista on ennakkotietojen mukaan murhaaja.

Muun Suomen ollessa shokissa ja vaatiessa vastauksia, terveysalan ammattilaisten tiimi tekee osana viranomaisten, järjestöjen ja vapaaehtoisten muodostamaa yhteisöä sen, mitä voitavissa on. Kaikki potilaat saavat parasta mahdollista hoitoa hoitohenkilökunnalle äkillisessä, kuormittavassa ja poikkeuksellisessa tilanteessa. Myös tekijä hoidetaan, jotta poliisi pääsee kuulustelemaan häntä mahdollisimman pian ja esittämään häntä vangittavaksi.

Koko Suomessa suruliputetaan murheellisen ja raskaan tapahtuman jälkeen. Lukuisten viranomaisten, järjestöjen ja vapaaehtoisten arvokas yhteistyö jatkuu vielä pitkään tapahtuman ja kriisihoitojen jälkeen. Sitä voi häiritä ainoastaan perättömien huhujen lietsominen tapahtuneesta ja yhteistyössä toimivien työrauhan rikkominen.

Mutta, mitä vastaa vaikkapa ensihoitaja, sairaanhoitaja, lääkäri tai poliisi, kun työpäivän jälkeen joku kysyy aivan tavanomaisen kysymyksen. Miten töissä tänään meni? Siksi meidän kaikkien on tärkeää pitää huolta, että heillä on kaikkina vuoden päivinä parhaat mahdolliset resurssit hoitaa työnsä ja palautua työpäivistä mahdollisimman hyvin. Tapahtunut kun on yksi niistä lukuisista työtehtävistä, jotka vaativat auttajilta hyvää ammattitaitoa ja nopeaa yhteistyötä monien eri toimijoiden, uhrien ja läheisten kanssa.

 

Toivon voimia toipumiseen kaikille, jota Kuopion kouluhyökkäys koskettaa ja esitän osanottoni läheisten suureen suruun. Tapahtunut järkyttää meitä kaikkia syvästi ja myötäelämme yhteisessä surussa. Koko Suomi verhoutuu torstaina 3.10.2019 yhteiseen suruliputukseen muistaen Kuopion kouluhyökkäyksen uhreja.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.