Kun hoitajan läheinen sairastuu vakavasti, kokemus on käänteentekevä

Vakava sairaus koskettaa potilaan lisäksi läheistä. Joskus sairastuneen läheinen on itse sairaanhoitaja. Kokemus on käänteentekevä ja auttaa sairaanhoitajaa huomioimaan läheisen aiempaa kokonaisvaltaisemmin omassa hoitotyössä.

Kuva: Canva

Sairaanhoitajana työhöni kuuluu potilaan hoidon lisäksi läheisten huomioiminen. Läheisetkin voivat olla vakavan sairauden paljastuessa sokissa. Tiedän sen kokemuksesta. Olen ollut yksi kriisitilanteessa olevista läheisistä.

En ole aina halunnut uskoa äkillistä tapahtumaa todeksi. Sokissa ollessani olen halunnut kieltää tapahtuneen. Olen ollut vuoroin itkuinen, vihainen, puhelias tai vaikuttanut hiljaiselta. Olen rukoillut korkeampaa voimaa pelastamaan rakkaimpani sairaudelta.

Voin vakuuttaa, ettei hoitoalan ammattiosaamisestani ole ollut edellä mainituissa tilanteissa kovinkaan paljon hyötyä. Tiedot potilaiden selviytymisprosenteista ja hupenevista hoitovaihtoehdoista ovat lähinnä lisänneet tuskaani ja hätääni. Siksi olen takertunut mihin tahansa lohduttavaan asiaan, joka kantaisi meidät pahimman yli.

Näissä tilanteissa lohduttomalta tuntuneen kokemuksen on voinut muuttaa yksi pieni asia: lohdutuksen viisas sana, käden laskeminen olkapäälle, hiljainen läsnäolo tai ammattilaisten varmojen otteiden seuraaminen vierestä. Olen ihaillut hoitajakollegoideni voimaa ja osaamista kohdata minut kriisitilanteissa.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, etteivät kaikki kohtaamani sote-alan ammattilaiset ole aina olleet myötäeläviä. On sattunut hoitovirheitä ja sanoja on tiuskittu kuin tikareita kohti. Joskus olen ymmärtänyt saamastani valtavasta informaatiotulvasta tärkeimmät asiat väärin.

Jokaisen osaavan ja lämpimän kohtaamisen ammattilaisten kanssa olen kätkenyt syvälle sieluuni saakka. Silloin olen myös luvannut hiljaa itselleni yhden asian. Sairaanhoitajana toimiessani annan kaiken saamani hyvän potilaideni läheisille takaisin.

Lohduttava katse, kosketus tai sanat eivät ole keltään pois. Ne eivät vie kiireessäkään aikaani, mutta niiden vaikutus voi olla läheisen elämässä käänteentekevä. Tiedän sen sekä hoitoalan ammattilaisena että vakavasti sairastuneen läheisenä.

Omasta kokemuksesta vakavasti sairastuneen läheisenä on lopulta hyötyä hoitajan ammattiin kasvamisessa. Nähdyksi ja lohdutetuksi tuleminen elämän vaikeimpina hetkinä on jokaiselle meistä tärkeää. Omakohtaisuus läheisenä auttaa ymmärtämään kokemuksen merkityksen aiempaa syvemmin.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.