Kun hoitajat loppuivat Suomesta

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Sosiaali- ja terveysala pysyy pystyssä vain, koska hoitajat joustavat, venyvät ja tekevät muiden ammattilaisten töitä. Jatkuvasti kasvanut näkymätön työmäärä on hillinnyt sote-kustannuksia vuosikymmeniä. Hoitajien työ on korvaamaton sijoitus hyvinvointiin, terveyteen ja elinvuosiin. Siksi hoitotyön hyvä laatu on kansanterveyden ja -talouden kannalta ratkaisevan tärkeä asia, minkä varaan suomalaisten menestys rakentuu.

Hoitajista on Suomessa kiihtyvä pula. Sen korjaamiseksi on väläytelty kansainvälistä rekrytointia. Ongelma on, että Euroopan unionin alueelta puuttuu jo noin miljoona hoitajaa ja vuoteen 2030 mennessä maailmaa uhkaa 9–11 miljoonan sairaanhoitajan vaje.

Mitä Suomella on tarjota kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa? Erityisesti, kun omienkin koulutettujen hoitajien aivovuoto alkaa kiihtyä muihin maihin. Suomalaisen sairaanhoitajan palkka on muun muassa Pohjoismaista selvällä erolla matalin. Eikä ulkomailtakaan tuleva hoitaja valitse Suomea, jos hän saa vähemmällä vastuulla paremman palkan toisesta maasta, kuten Norjasta tai Ruotsista. 

On järjetöntä kouluttaa verovaroin hoitajia, jotka piipahtavat sote-alalla ja nostavat sitten kytkintä. Arviolta 40 000 hoitajan koulutuksen saanutta tekee töitä aivan muualla kuin hoitoalalla. Nyt suuressa viisaudessa on päätetty nostaa hoitajien koulutuspaikkoja, kun ensin koulutuksesta leikattiin kovalla kädellä miljoonia. Se kertoo karua kieltä viimeisenkin hohdon katoamisesta hoitajan työstä ja koulutuksesta. Nykyhoitajat kun tulevat palkkatyöhön, eivät tärkätty hilkka kutreillaan kutsumuksesta niiata niksauttamaan tai tekemään talkootyötä.

Hoitajamitoitukset ovat veret seisauttavalla tavalla pielessä. Pelkästään vanhusten huoltoon on palkattava yli 4 000 hoitajaa lisää. Olisi mielenkiintoista kuulla, mistä hoitajaopiskelijat hankitaan. Heitä kun ei voida hakea korvasta koulunpenkille, eikä kenestä tahansa ole hoitajan ammattiin. Tänä keväänä pelkästään lähihoitajaopintoihin haki lähes 4 600 ihmistä vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Fiksut hoitajat eivät kuuntele enää poliittista farssia tai toisen sote-munauksen orkesteria. Ensin luvattiin laitttaa kovalla tohinalla hoitajamitoitukset ja hoitoalan kriisi kuntoon. Seuraavaksi töksäytettiin, ettei rahaa ole. Kyseessä on hoitajan korvin kyllästymiseen saakka kuultu laulu, jota on renkutettu vuosikymmenet, oli taloudessa noususuhdanne tai ei. Miten kauan vaikkapa työterveyslakia, lakia potilaan asemasta ja oikeuksista tai vanhuspalvelulakia voidaan räikeästi rikkoa niin, ettei yksikään päättäjä joudu siitä vastuuseen?

Turhat juhlapuheet on kuultu kautta päättäjien värisuoran. Totuus on, että poliittisilla mahtikäskyillä on käyty hoitajien kukkarolla muun muassa vähentämällä lomarahoja, lisäämällä työaikaa, nostamalla eläkeikää ja lotkauttamalla korvaa matalalle palkalle. Hoitajan ostovoiman alentamisen tie on käyty sekin loppuun. Esperi Caren ja Attendon järkyttävien uutisten jälkeen kukaan ei voi olettaa, että sote-palvelut pyörivät hoitajien talkoilla, hyvällä tahdolla ja luottamalla tuuriin, ettei mitään vakavaa satu.

Hoitajapulasta selvitään vain rahalla. Muussa tapauksessa apua tarvitsevat jäävät yhä enemmän heitteille, kansanterveys on vaarassa romahtaa ja alamme lukea uutisia ihmisten kotoa löytyvistä tarpeettomista ruumiista. Nyt teemme päätöksiä kohti moraalista konkurssia, jossa vain varakas saa jatkossa laadukasta hoitoa. Suomalaisten on ilmeisesti valmistauduttava menemään historiassa taaksepäin. Hoitamaan siis itsensä, lapsensa ja vanhuksensa lähinnä kotikonstein kotonaan.

Resepti tähän vaivaan on kaikkien tiedossa. Pistetään kerralla hoitajien työolot kuntoon ja nostetaan palkka vastaamaan työn vaativuutta. Samalla pidetään huolta alan veto- ja pitovoimaista. Työssäkäyviä hoitajia on myös syytä suojella aivan uusin keinoin kuormittumiselta, uupumiselta ja työperäiseltä väkivallalta. Muuten hoitajat loppuvat Suomesta.

Nikottelijoiden on hyvä muistaa, että viime vuonna ainoastaan kunta-alalla työskentelevistä lähihoitajista täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 831 henkeä ja sairaanhoitajista 467 henkeä. Heidän keski-ikänsä oli vain 53 vuotta. Pohjantähden alla -sarjan vanhusten kotihoidon jaksoa kyynelsilmin seuraava Sohvaperunoiden Soile puki monen kansalaisen mietteet sanoiksi. Pitäis laittaa niien rahojenleikkaajat makkaamaan kolomeksi viikoksi paskat housussa tuonne, hän sanoi silminnähden järkyttyneenä. Niinpä.

Lue myös: Puolentoista hoitajan töistä tulisi maksaa lisää.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.