Kuva: Pexels

Kun hoitajat loppuivat Suomesta

Sosiaali- ja terveysala pysyy pystyssä vain, koska hoitajat joustavat, venyvät ja tekevät muiden ammattilaisten töitä. Jatkuvasti kasvanut näkymätön työmäärä on hillinnyt sote-kustannuksia vuosikymmeniä. Hoitajien työ on korvaamaton sijoitus hyvinvointiin, terveyteen ja elinvuosiin. Siksi hoitotyön hyvä laatu on kansanterveyden ja -talouden kannalta ratkaisevan tärkeä asia, minkä varaan suomalaisten menestys rakentuu.

Hoitajista on Suomessa kiihtyvä pula. Sen korjaamiseksi on väläytelty kansainvälistä rekrytointia. Ongelma on, että Euroopan unionin alueelta puuttuu jo noin miljoona hoitajaa ja vuoteen 2030 mennessä maailmaa uhkaa 9–11 miljoonan sairaanhoitajan vaje.

Mitä Suomella on tarjota kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa? Erityisesti, kun omienkin koulutettujen hoitajien aivovuoto alkaa kiihtyä muihin maihin. Suomalaisen sairaanhoitajan palkka on muun muassa Pohjoismaista selvällä erolla matalin. Eikä ulkomailtakaan tuleva hoitaja valitse Suomea, jos hän saa vähemmällä vastuulla paremman palkan toisesta maasta, kuten Norjasta tai Ruotsista. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

On järjetöntä kouluttaa verovaroin hoitajia, jotka piipahtavat sote-alalla ja nostavat sitten kytkintä. Arviolta 40 000 hoitajan koulutuksen saanutta tekee töitä aivan muualla kuin hoitoalalla. Nyt suuressa viisaudessa on päätetty nostaa hoitajien koulutuspaikkoja, kun ensin koulutuksesta leikattiin kovalla kädellä miljoonia. Se kertoo karua kieltä viimeisenkin hohdon katoamisesta hoitajan työstä ja koulutuksesta. Nykyhoitajat kun tulevat palkkatyöhön, eivät tärkätty hilkka kutreillaan kutsumuksesta niiata niksauttamaan tai tekemään talkootyötä.

Hoitajamitoitukset ovat veret seisauttavalla tavalla pielessä. Pelkästään vanhusten huoltoon on palkattava yli 4 000 hoitajaa lisää. Olisi mielenkiintoista kuulla, mistä hoitajaopiskelijat hankitaan. Heitä kun ei voida hakea korvasta koulunpenkille, eikä kenestä tahansa ole hoitajan ammattiin. Tänä keväänä pelkästään lähihoitajaopintoihin haki lähes 4 600 ihmistä vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Fiksut hoitajat eivät kuuntele enää poliittista farssia tai toisen sote-munauksen orkesteria. Ensin luvattiin laitttaa kovalla tohinalla hoitajamitoitukset ja hoitoalan kriisi kuntoon. Seuraavaksi töksäytettiin, ettei rahaa ole. Kyseessä on hoitajan korvin kyllästymiseen saakka kuultu laulu, jota on renkutettu vuosikymmenet, oli taloudessa noususuhdanne tai ei. Miten kauan vaikkapa työterveyslakia, lakia potilaan asemasta ja oikeuksista tai vanhuspalvelulakia voidaan räikeästi rikkoa niin, ettei yksikään päättäjä joudu siitä vastuuseen?

Turhat juhlapuheet on kuultu kautta päättäjien värisuoran. Totuus on, että poliittisilla mahtikäskyillä on käyty hoitajien kukkarolla muun muassa vähentämällä lomarahoja, lisäämällä työaikaa, nostamalla eläkeikää ja lotkauttamalla korvaa matalalle palkalle. Hoitajan ostovoiman alentamisen tie on käyty sekin loppuun. Esperi Caren ja Attendon järkyttävien uutisten jälkeen kukaan ei voi olettaa, että sote-palvelut pyörivät hoitajien talkoilla, hyvällä tahdolla ja luottamalla tuuriin, ettei mitään vakavaa satu.

Hoitajapulasta selvitään vain rahalla. Muussa tapauksessa apua tarvitsevat jäävät yhä enemmän heitteille, kansanterveys on vaarassa romahtaa ja alamme lukea uutisia ihmisten kotoa löytyvistä tarpeettomista ruumiista. Nyt teemme päätöksiä kohti moraalista konkurssia, jossa vain varakas saa jatkossa laadukasta hoitoa. Suomalaisten on ilmeisesti valmistauduttava menemään historiassa taaksepäin. Hoitamaan siis itsensä, lapsensa ja vanhuksensa lähinnä kotikonstein kotonaan.

Resepti tähän vaivaan on kaikkien tiedossa. Pistetään kerralla hoitajien työolot kuntoon ja nostetaan palkka vastaamaan työn vaativuutta. Samalla pidetään huolta alan veto- ja pitovoimaista. Työssäkäyviä hoitajia on myös syytä suojella aivan uusin keinoin kuormittumiselta, uupumiselta ja työperäiseltä väkivallalta. Muuten hoitajat loppuvat Suomesta.

Nikottelijoiden on hyvä muistaa, että viime vuonna ainoastaan kunta-alalla työskentelevistä lähihoitajista täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 831 henkeä ja sairaanhoitajista 467 henkeä. Heidän keski-ikänsä oli vain 53 vuotta. Pohjantähden alla -sarjan vanhusten kotihoidon jaksoa kyynelsilmin seuraava Sohvaperunoiden Soile puki monen kansalaisen mietteet sanoiksi. Pitäis laittaa niien rahojenleikkaajat makkaamaan kolomeksi viikoksi paskat housussa tuonne, hän sanoi silminnähden järkyttyneenä. Niinpä.

Lue myös: Puolentoista hoitajan töistä tulisi maksaa lisää.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Joku vaan kuva

Kauan hoitoalalla työtä tehneenä, erilaisissa paikoissa on näkökulmaa. Osastoilla hirmuinen määrä työtä olisi aivan kenen tahansa tehtävissä, ei tarvitse olla hoitaja. Aikaa menee jopa tunteja päivässä sellaisiin asioihin millä ole hoitamisen kanssa mitään tekemistä, autetaan vaatteita päälle, riisutaan vaatteita, pestään hampaita, ollaan saattajina reissuilla, autetaan ruokailussa ja ihan niitä muitakin perustarpeista huolehtimiseen tarvita hoitajaa. Keitä tälläinen työ yleensä voisi kiinnostaa, vakituinen työpaikka tarjottaisiin niin veikkaan että kunhan työtä vaan annettaisiin niin tekijöitä kyllä löytyy! Toimin nykyään sairaankuljetuksessa missä sielläkin on jo menty siihen että jos potilas ei tarvitse aikuisten oikeasti kahta hoitajaa ja ambulanssia siihen että viedään kuvauksiin niin se hoidetaan paaritaksi nimitetyllä kuljetuksella. Aatelkaa, jopa vuosikymmenet, on potilaita ajettu exstriimi kalliilla kuljetuksilla ja ajetaan edelleenkin, tutkimuksiin jne, vaikka potilaan tila ei tarvitse ambulanssia. Ambulanssi käytetty ihan vaan siksi että saadaan se paarikuljetus. Tätä samaa pitäisi saada sinne osastollekkin, hoivakoteihin. Yksi esimerkki: X osasto ei saa taksia, potilas tarvitsee kyydin sairaalasta sairaalaan poliklinikkakäynnille, pyydetaan sitten yksityinen ambulanssi, osasto maksaa. Tai kun haemme potilas niin meidän kanssa siinä on hoitaja jopa 15-20min, oikeastaan hän ei tee siinä yhtään mitään, kun autamme ja siirrämme potilasta.. Kyllä aikaa ja resursseja on.. Luomme itse ongelma ja hyvän sellainen kun sitä osata ratkaista. Kyllä, ihmettelen ja ihmetellyt jo kauan maamme tilaa, miten täällä kehitetään asioita ja miten työtä tehdään, saa ihmetellä. Tehyt hehyt sdp mitkä ajaa ihmisten asiaa, hoitoalan asioita.. lue yllä oleva kirjoitus, se on vain raapaisu todellisuutta. Kun rahat ei riitä, toisaalla laitetaan rahaa sitten 500 miljoonaa mutta jos hoitaja tarvitsee kynän niin ei ole rahaa. Vielä jos kirjoittaisi alan koulutuksesta :)
Käyttäjän Jenny Siren kuva

Olin hakeutumassa terveydenhoitoalalle opiskelemaan, mutta samaan aikaan alettiin ajamaan läpi hoitohenkilökunnan itsemääräämisoikeuden rikkovaa pakkorokotuslakia tartuntatautilain varjolla. Tiedän itse jo pelkästään usean tapauksen, jotka jättäneet alat tartuntatautilain muutoksen vuoksi ja näitä on varmaan jo useita satoja ympäri Suomea ja määrä tulee vain lisääntymään. Aivan sairasta, että jopa aiemmin anafylaksian influenssarokoteesta saaneitakin on pakotettu ottamaan influenssarokote ns.tarkkailussa jossa on hoitohenkilökuntaa valmiudessa alkaa elvyttää, jos rokotetun kunto romahtaa... eritoten kun kyseinen rokote ei ole ollut KOSKAAN tehokas.
Käyttäjän Rokotettu kuva

Ihan turhaa vouhkaamists
Käyttäjän Anne kuva

Sama täällä, olin menossa toissa vuonna syksyllä jatkamaan opintojani, mutta ku sain kirjeen vaadittavista rokotteista, sanoin että en tähän ala. Ehkä harkitsen uudestaan kun hommaan tulee muutos.
Mainos
Mainos