Kuva: Pixabay

Puolentoista hoitajan töistä tulisi maksaa lisää

Kuvittele, että tulet pahaa-aavistamatta aamuvuoroon. Näet jo työkavereiden pahoittelevista katseista, ettei kaikki ole kunnossa. Viidestä hoitajasta kaksi on sairastunut. Kaikista yrityksistä huolimatta tilalle ei ole saatu sijaisia. Näin on alkanut käydä yhä useammin.

Yksikään kollegasi ei kykene tai enää jaksa jäädä ylitöihin. Talouspaineessa määräaikaiset kokeneet sijaiset on siivottu työvuorolistoilta ja sisäisestä sijaisringistä pois. Eivätkä he kerran potkut saatuaan tule nyt kutsusta tekemään yksittäistä työvuoroa. Hoitajapulan aikana on hoitajien markkinat, ei työnantajan.

Työpaikan ovesta sisään astuttuasi syliisi lankeaa siis reilun puolentoista hoitajan työmäärä. Sellaista ei puhki säästetty hoitaja-potilasmitoitus kestä. Joudut tuttuun tapaan priorisoimaan töitäsi, joten käyt vaihtamassa työkenkäsi lenkkareihin. Työvuorosi tulee olemaan yhtä juoksumaratonia, kiiresähläämistä ja hoitotyötä, joka jää kesken tai tekemättä. Hoidostaan ainakin hoitomaksun verran maksava potilas ei saa tänään(kään) riittävän hyvää hoitoa, johon ammattikoulutuksesi puolesta kykenisit.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vastuullasi olevat hoitoratkaisut olisi helpompi tehdä melkeinpä missä tahansa muualla, kun katsoen sinusta riippuvaa sairasta ihmistä suoraan silmiin. Potilaasi eivät tosin halua häiritä sinua tai uskalla kysyä mitään, nähtyään kerran hikipäässä ryntäilevän hoitajansa. Asiakaspalautelomakkeet löytyvät päiväsalin pöydältä, huikkaat omaisille pahoitellen jälleen kerran kiirettäsi. Myötätuntoiset eleet, sanat ja teot lisäävät yleensä hoitajan hyvinvointia ja kokemusta työn mielekkyydestä, mutta eivät tässä tapauksessa.

Seisaaltaan muutaman minuutin eväitä syödessäsi mietit, että tällaiset työvuorot tulevat vain lisääntymään hoitajapulan vaikeutuessa. Julkisuudessa pula-ammattiisi on ehdotettu lääkkeeksi koulutuspaikkojen lisäämistä. Se on hieno juttu, muttei tule kovinkaan nopeasti auttamaan kokeneiden kollegoiden rekrytoimisessa, mietit. Alanvaihtajatkaan tuskin tulevat takaisin näillä työehdoilla, kun ovat päässeet hyvän makuun muualla tai muuttaneet maasta.

Työnantajasi on kuulemma pohtinut kuumeisesti vaativan matalapalkka-alan vetovoimatekijöitä, mutta se juna meni jo. Nyt suuripalkkaisten johtajien tulisi miettiä hoitajiensa pitovoimaa tai lapun laittamista luukulle. Ja sitä, miten hoitajan mieli ja kroppa kestävät jatkuvasti lisääntyvän ja monipuolistuvan hoitotyön määrän. Samalla yrität arvioida, kuinka pitkään vielä selviät ja palaudut kaikista vajaamiehitysvuoroista. Normaalikin hoitajamitoitus on mitä se on.

Työvuoron jälkeen makaat raatona sohvalla ja tuijotat seinää. Mielessäsi kaikuvat työnantajasi puheet säästöistä. Työnantajani säästi jälleen tänään kahden hoitajan kuluissa, sanot puhelimessa kaverillesi. Reilun puolentoista hoitajan töistä täytyisi maksaa lisää tuollaisen kivan talkoohengen sijasta, hän vastaa. Nii-in, kissa kiitoksella elää, huokaat takaisin.

Sinulla ei ole hoitajana näistä asioista valitusoikeutta kellekään. Rekrytoinnin väki, työnantaja ja johdon esimiehet levittelevät käsiään. Ei voida tehdä muuta, kuin hallittu rimanalitus, jatkuviin kyselyihisi vastataan lopulta väsyneesti. Mitä hekään voivat tehdä?

Jokaisen hoitajan olisi kuulemma hyvä tehdä pari työpäivää hallinnossa, jotta ymmärtäisi johtajienkin vatsahaavat. Rahaa ei ole, ja hoitajien kulut ovat kalliit. Ja vielä lisää hoitajat kehtaavat tulla ovensuuhun mankumaan.

Kun katsoo meidän hoitajamitoituksia listoista, ne ovat pääosin oikein hyvällä tolalla, vakuuttaa jälleen uusi kriisiviestintään koulutettu työnantajasi edustaja julkisuudessa. Vuosia näitä kommentteja kuultuasi sinun on vaikea uskoa enää mihinkään. Miten kaukana joku voikaan elää käytännön hoitotyösi todellisuudesta? Potilaan hyvän hoidon ja hoitajien jaksamisen piti olla tämän laitoksen toiminnan keskiössä, mietit. Poikkeustilanne, lukee ison pomon hoitajille lähettämässä sisäisessä sähköpostiviestissä.

Olet onnellisessa asemassa, jos tämä kuvitelma ei ole sinun todellisuuttasi. Lue myös: Voittoa sote-palveluilla?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Marja  kuva

Hoitotyössä olleena - 80 luvulta alkaen. Tiedän, en kuvittele.

Hoitajan työmäärät olleet aina Suomessa ylikuormitetut. Aina.

Vieläkin rankemmin on tehty töitä 2-3 työvuoroa putkessa 10-11pv työpäiviä työlistaan suunniteltuna ilman vapaapäivää. Nyt vain on niin että 20v--49v eivät jaksa tällaista työtaakkaa. Siksi nyt ammattiliitot + media jaksaa edes kirjoittaa tästä jälleen.
Mutta ei tekoihin asti kiinnostusta riitä. Käytännön näyttötyöt puuttuu ammattiliitoilta !

Mikä on ammattiliittojen työn kuva ?

- 90 luvulla oli työnantajan markkinat....tuossa ovi jos et jaksa. Hoitajia KYLLÄ riittää.

Tää on tätä. Valtataistelua joka tiimissä. Aina ja ikuisesti.

Hoitaja. Vaihda ammattia. Pääasia että et alistu orjaksi. Oma valinta.

Käyttäjän Yksnainen kuva

Aivan totta, taas minullakin alan vaihto edessä.
Toivottavasti nuoret ymmärtää vaihtaa alaa, jo ajoissa. Luulis että harjoittelujen aikana jo näkee sen todellisuuden.

Käyttäjän Säästökohde kuva

Samaan aikaan, kun päättävässä elimessä rahakirstun päällä istuvat huutavat kirstun ammottavan tyhjyyttään ja säästöpaineita, jotka he kohdistavat henkilökuntaan, he tekevät hyvin ristiriitaisia ratkaisuja. Esimerkiksi uusien, olevinaan hienojen tilojen suunnittelussa ja valmistumisessa tehdään perustavanlaatuisia virheitä, lyhyellä tähtäimellä halpoja, mutta pitkällä aikavälillä rahaa syöviä ratkaisuja. Pelkästään sähkösuunnittelulla saataisiin jo hillittömät säästöt, kun mietitään kuinka monta loisteputkea viikossa pitää vaihtaa ja kuinka paljon ne tekevät sähkölaskuun lisää. On oikeasti olemassa hemmetin paljon järkevämpiä säästökohteita kuin henkilötyövuodet. Pienistä puroista syntyy suuri virta. Opetelkaa säästämään oikeasti, laadusta tinkimättä! Muuten ei kohta ole hoitajia, kun kukaan ei jaksa eikä halua tehdä ilmaista työtä.

Monenko työnantajan mustalle listalle minäkin olen lyhyen (10v) urani aikana joutunut, kun en ole suostunut tekemään ilmaista/puoli-ilmaista työtä? Anteeksi vain, mutta minä teen työni hyvin ja haluan kehittää ja kehittyä työssäni ja siitä minä palkkani vaadin. Kyllä te varmaan jonkun löydätte.. Eikun ainiin, se hoitajapula! No, voivoi.

Käyttäjän AN kuva

No luultavasti työnantaja maksaa palkan niille sairastuneille, eli ei tuossa ta taida säästää sentään...

Mainos
Mainos