Lue vuoden Mainioimmat jutut ja bongaa yllättäjä!

Kuvateksti
Kuva: Canva

Olen poiminut lukuisista tänä vuonna ilmestyneistä Mainio-blogin teksteistä viisi luetuinta. Lisäksi mukana on yllätysjuttu vuodelta 2019. Sitäkin juttua luetaan edelleen ahkerasti.

Koronavirusepidemia ja sitä seurannut poikkeustila ja valmiuslaki kuohuttivat odotetusti hoitajien tunteita. Vuoden aikana uutisoitiin paljon aiheista, jotka ovat jo pitkään puhututtaneet hoitoalalla. Ne nousivat koronakriisin myötä jälleen pinnalle. Hoitajien matala palkka, hoitotyön kasvaneet vaatimukset, alan vetovoimaisuus ja alanvaihtajat olivat kestopuheenaiheita. Samat aiheet kiinnostivat myös Mainio-blogin lukijoita.

Tässä ovat vuoden 2020 viisi Mainiointa juttua, ole hyvä:

5. Hoitajat koronatalkoissa – vaihtoehtoja ei ole

4. Mistä saadaan hoitajia, jotka jäisivät hoitoalalle?

3. 5 syytä miksi hoitajat pakenevat hoitoalalta

2. Mikä hoitotyöstä lähteviä alassa ärsyttää?

1. Koronavirus ja hoitajien tuleva työsavotta

Mainio-blogin vuoden luetuin juttu maaliskuulta paljastaa, miten tärkeää työtä hoitajat tekevät. Pyrin pukemaan siinä sanoiksi, kuinka ylpeä olin tuntemattoman viruksen edessä rohkeista ja kylmähermoisista hoitajista, esimiehistä ja yhteen hiileen puhaltamisesta muiden työntekijöiden kanssa. Niistä, joilla oli ja on edelleen edessään valtava tehtävä. Halusin myös kiittää siitä yhteistyöstä ja ymmärryksestä, jota potilaat ja läheiset ovat osoittaneet hoitohenkilökunnan työtä kohtaan. Lisäksi toivoin päättäjiltä viisaita päätöksiä tilanteessa, joka muuttui nopeasti.

Yllätyksenä viime vuodelta luetuimpien juttujen kärkeen kiipesi huimalla lukijamäärällä, kuinka ollakaan, blogijuttu hoitoalan palkoista. Kirjoitin sen otsikolla Suomalaisen sairaanhoitajan palkka on pohjoismaiden häpeäpilkku. Blogijuttu perustuu islantilaisten, norjalaisten, ruotsalaisten, tanskalaisten ja suomalaisten sairaanhoitajien palkkavertailuun, muttei ollut valitettavasti vitsi.

Suomalaiset sairaanhoitajat saivat vertailussa pienintä palkkaa. Elinkustannukset huomioituna palkkataso oli kaikista Pohjoismaista alhaisin. Suomalainen sairaanhoitaja ei kuronut pohjoismaalaisia kollegoitaan kiinni missään uransa vaiheessa. Myöskään työkokemus ei näkynyt palkassa samalla tavalla kuin muualla.

Haluan kiittää jokaista Mainio-blogia lukenutta henkilöä. Lukuisista some-tykkäyksistä, kommenteista, viesteistä ja blogijuttujen jaoista, joita olemme yhdessä saaneet aikaan. Ilman lukijaa ei ole bloggaajaa, joten lämmin kiitos siitä, että olet olemassa ja luet Mainio-blogia.

Lue myös viime vuoden viisi Mainiointa juttua. 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.