Kuva: Pexels

Psykiatrisen sairaalan lattialla

Pääkaupunkiseudun psykiatriset sairaalat ovat olleet viime viikkoina täynnä. Välittömässä hengenvaarassa ja kriisissä olevat potilaat voidaan lääkärin päätöksellä sisäänkirjoittaa sairaalaan ylipaikalle. Valitettavasti erikoissairaanhoidon osastoilla ei ole aina huoneita tai edes vuoteita tähän tarkoitukseen.

Hoitajista on noloa ja kurjaa pedata kriisissä olevalle ihmiselle vuodevaatteet lattialla olevalle patjalle. En osaa kuvitellakaan, miltä tuntuu tulla psyykkisesti huonovointisena nukkumaan patjapaikalle. Näinkö kuuluu kohdella vaikkapa itsemurhaa hautovaa vanhusta tai selkäkipuista potilasta, joka ei pääse lattialle tai sieltä ylös?

Psykiatrisia vuodepaikkoja on nopeassa tahdissa suljettu tuhansittain ja trendi jatkuu. Samalla on luvattu kehittää kattavia ympärivuorokautisia avohoitopalveluita. Peräänkin avohoitoa kehittäneiltä ammattilaisilta ja poliitikoilta vastuuta sairaalan lattiamajoituksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Potilaita toki ohjataan parhaan mukaan niihin psykiatrisiin sairaaloihin, joissa sattuu olemaan vapaana yksikin vuodepaikka. Viime aikoina nekin ovat olleet täynnä ja yhtä aikaa psykiatrisia osastoja on ollut kesäsulussa.

Ratkaisu ei ole, että siirretään hoitajia ja rahaa psykiatrisen sairaalan budjetista avohoidon kehittämiseen. Se vaihtoehto on tullut aikoja sitten tiensä päähän ja avohoidon tulisi jo toimia. Psykiatriseen sairaalaan kun on entistä vaikeampi päästä, joten potilaat ovat usein huonokuntoisempia, osastot täydempiä kuin aiemmin ja uloskirjoitustahti nopeampaa. Erikoissairaanhoito sairaalassa vaatii sekin riittävää henkilökuntaa ja rahaa.

Vaihtoehtoisesti psykiatrista sairaalahoitoa ei saa lainkaan, koska tilaa ei ole. Jollei avohoito pysty tarjoamaan riittävän tukevaa psykiatrista hoitoa, potilaat ajautuvat muun muassa somaattisiin päivystys- ja tehohoitoyksiköihin tai terveyskeskusten vuodeosastoille. Ei voi olla potilaiden tai heidän läheistensä etu, että psykiatristen sairaaloiden vuodepaikat vedetään alle minimin. Silloin erityisesti psyykkisessä kriisitilanteessa hoitoa saa milloin mistäkin, jos saa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Kommentit

Käyttäjän lea hakkinen kuva

olen itse ollut kiitollinen siitä patjapaikasta aikanaan
Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Uskon sen, mutta ei ole asiallista hoitaa ihmistä lattialla. Emmekö parempaan ja laadukkaampaan hoitoon pysty?

Käyttäjän marja-leena virkki kuva

Tämä Sote soppa on jo mennyt liian pitkälle .Avohoito ei ole avain ihmiselle joka ei pärjää kotonaan pilleripurkin kanssa .Ei pitkiä hoitojaksoja , joihin potilas itse voisi mnyös osallistua ..
Käyttäjän MarjaLeena Virkki kuva

Tarkoitin että hoito pitäisi kestää kauan ja potilaan osaillistua itse myös arkirutiineihin ja hoidon onnistumiseeen
Käyttäjän Johannes K. kuva

Ylipaikkojen käyttöpakko ja lattialla makuuttaminen asiallisten vaihtoehtoehtojen puuttuessa kertoo mielestäni liian tiukasta taloudenpidosta ja suunta jatkuu. IT-psykiatria eli asiakkaan näkokulmasta mikä tahansa netin kautta tapahtuva psykiatrinen hoitokontakti on vähän kuin ulkoistettaisiin psykiatrinen hoito Bangladeshissa sijaitsevaan puhelindeskiin, jossa se on edullista. Toisaalta en epäile, etteikö siinä voisi olla myös hyviä puolia, esim. verkkosivujen välityksellä tiedon helppo saavutettavuus asiakkaan kannalta.
Käyttäjän Jailas kuva

Myös avo -osastoilla joudutaan hoitamaan yhä sairaampia, koska paikkoja ei ole ja toki avo -osastojen henkilöstömäärillä. Osastollista itsemurhaa toivovia ja psykoosipotilaita valvoo montakohan henkeä. Mitä tekee Tehy? Munatonta touhua.