Sairaanhoitajana näen terveydenhuollon rapautumisen – ja haluan uskoa, että muutos on mahdollinen

Kesän hoitajapula on virittänyt hoitajien työkuorman äärimmilleen. Sairaanhoitajana tuottaa tuskaa nähdä, miten terveydenhuolto on jo rapautunut. Haluan kuitenkin uskoa, että yhdessä voimme tehdä terveydenhuollosta paremman paikan potilaille, hoitajille ja meille kaikille.

Kuva: Canva

Kuvittele hetki olevasi sairaalassa kesällä, kun hoitajia on liian vähän töissä ja heidän työkuormansa on viikkojen ajan ollut äärimmillään. Vaikka me hoitajat teemme parhaamme, meidän voi olla mahdotonta tarjota kaikille potilaille juuri sitä hoitoa ja huolenpitoa, jota he ansaitsevat.

Kuulemani potilastarinat ovat moninaisia ja sydäntä särkeviä. Yksi yrittää epätoivoisesti saada varattua akuuttiaikaa lapselleen, toinen taistelee hoitopaikasta, kolmas pohtii päiviensä päättämistä ja odottaa apua päivystyksessä. 

Hyvinvointialueilla on ollut kesällä ennätysmäisen vakava pula hoitajista, ja se on vaikuttanut liian monen potilaan elämään. Hoitajapula on hidastanut sairastuneen potilaan toipumista, mutta koskettanut myös hänen läheistensä henkistä hyvinvointia. Sairaanhoitajana tuottaa tuskaa nähdä, miten terveydenhuolto on jo rapautunut.

Edellä mainittu ei kuitenkaan ole ainoa tapa tarkastella tilannetta. Voimme käyttää ongelmaa tilaisuutena parantaa terveydenhuoltojärjestelmäämme. Se kai oli kovasti hehkutetun sote-uudistuksen tavoite, eikö?

Yksi tärkeä asia on, että äänestäjät seisovat väsymättä hoitajien rinnalla vaatimassa toimivia terveyspalveluita. Vaativat parempia työolosuhteita, hoitajien hyvää kohtelua ja palkitsemista. Tarvitsemme päätöksiä, joissa ei hoeta 90-luvulta alkanutta ja lyhytnäköistä säästömantraa vaan vaaditaan hoitotyön innovaatioiden tukemista, houkuttelevia työoloja ja palkkausta.

Jokainen voi olla äänenä niille potilaille, jotka eivät pysty itse puhumaan ja vaatia päättäjiltä vastuullisuutta ja panostusta hoitajapulan ratkaisemiseksi. Ei haittaa sekään, että näytät arvostuksesi hoitajia kohtaan kiittämällä saamastasi hyvästä hoidosta keskellä katastrofaalista hoitajapulaa. Toki ymmärrän, että myös pieleen mennyt hoito on syytä nostaa esiin, jotta asioihin voidaan puuttua.

Lopuksi haluan muistuttaa, miten terveydenhuoltojärjestelmä on monimutkainen ja haavoittuva kokonaisuus kuten ihmiskeho ja -mieli. Jokainen meistä voi olla osa ratkaisua ja vaikuttaa positiiviseen muutokseen. Pienetkin teot voivat merkitä paljon – hymy potilaalle, kiitos hoitajalle tai osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun tuoden esiin hoitajapulan suorat negatiiviset vaikutukset.

Kiitos, että otit aikaa lukea tämän blogikirjoituksen. Toivon, että se on herättänyt sinussa ajatuksia ja halun auttaa pitämään hoitotyö laadukkaana, sillä tämä kesä on ollut hoitajapulan näkökulmasta katastrofi. Yritän vielä uskoa, että yhdessä voimme tehdä terveydenhuollosta paremman paikan potilaille, hoitajille ja meille kaikille.

Mitä mieltä sinä olet?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.