Terveiset hoitotyön johtajalle

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sinua tarvitaan enemmän kuin koskaan, mutta vain jos sinusta on johtamaan tulevaisuuden hoitotyötä. Sote-uudistuksen kulisseissa käydään kovaa kädenvääntöä. Niissä kabineteissa ja lauteilla sinun on istuttava, eikä kutsua kannata odotella.

Johtaminen vaatii, että olet paikallisessa ja kansainvälisessä politiikassa älykkäästi aktiivinen. Työsi tulisi olla yhteiskunnassa verkostoitumisen sijaan seittimäistä. Niin houkuttelevaa, että yhteistyökumppanit jäävät siihen kiinni.

Sotessa on lopulta kyse siitä, miten hoitotyötä johdetaan halvemmalla ja laadukkaammin. Sinä et välttämättä johda hoitotyötä enää jatkossa. Työsi voidaan ulkoistaa markkinoille, joukkoistamiselle, työntekijän itsensä johtamaksi tai antaa vaikkapa androidin hoidettavaksi. Töihin kannattaa siis lähteä asenteella, jolla lunastat oman työpaikkasi joka päivä.

Hoitotyöhön tarvitaan vain johtajia, jotka sopeutuvat ketterästi terveydenhuollon kaoottiseen muutosnopeuteen. Visionäärejä, jotka näkevät kirkkaasti muiden tarkasteleman ison kokonaisuuden yli ja sen ympäri. Se tarkoittaa muun muassa digitaalisen transformaation ja robotiikka-avusteisen hoitotyön timanttista johtamisosaamista. Muutokset sinun on osattava viestiä oikeaan aikaan ja ymmärrettävästi vanhassa ja sosiaalisessa mediassa.

Tämän hetken poliittiset suuntaviivat johtavat terveyspalvelut massatuotantolaitoksiin. Työnantajan ja hoitotyöntekijöiden ristipaineessa sinulta odotetaan yksilöä arvostavaa muutosjohtamista. Se vaatii kykyä sitouttaa ympärillä olevat ihmiset näyttöön perustuvaan, ja halvalla kansainvälisesti kilpailutettuun, hoitotyön asiantuntijuuteen. Niihin kuuluvat laajavastuinen hoitotyö, kuten hoitajien vastaanottojen ja reseptin määräämisoikeuden laajentaminen.

Terveyspalveluiden asiakkaan valinnan vapauden lisääntyminen tarkoittaa eittämättä hoitohenkilökunnan helpompaa liikuteltavuutta. Hoitotyön projektiluonteisuuteen siirtyminen taas tarkoittaa, että hoitotyön ammattilaiset oppivat löytämään nopeasti uuden työpaikan ja heillä on monta uraa. Siitä syystä terveyssupermarketin tuottavuutta voi jatkossa tuskin parantaa esimerkiksi lomauttamalla hoitohenkilökuntaa. Ratkaisusi on löydyttävä muista arvoista.

Muuttuvat työnkuvat antavat sinulle mahdollisuuden ajatella nopeasti, luovasti, älykkäästi ja uudella tavalla. Hoitotyön johtajana sinun on osattava nauttia tästä hetkestä ja tulevaisuuden ajatuksistasi, unohtamatta hoitotyön historiaa. Olet yksi terveysalan arkkitehdeistä ja sinulla on näköalapaikka historialliseen sosiaali- ja terveyspalvelujen muutokseen sata vuotiaassa Suomessa. Ole siis rohkea edelläkävijä, käytä valtaasi nöyristelemättä ja ansaitse arvostukseni sosiaali- ja terveysalan huippujohtajana.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.