Vaikenemisen aika on ohi

Saan kiihtyvällä tahdilla silmät avaavia viestejä hoitajakollegoilta. Niiden sisältö on sama. Vaikenemisen aika hoitajien työolojen epäkohdista on päättynyt.

Saan kiihtyvällä tahdilla silmät avaavia viestejä hoitajakollegoilta. Niiden sisältö on sama. Vaikenemisen aika hoitajien työolojen epäkohdista on päättynyt.

Nyt hoitajat puhuvat työoloistaan asioita, joista on aiemmin vaiettu. Me puhumme ääneen kokemastamme painostamisesta, uhkailusta ja vähättelystä, ahdistavista työtilanteista, riittämättömistä resursseista ja ei mihinkään johtavista epäkohtailmoituksista. Murtumisesta eettisen työkuorman alle.

Tapausten seurauksena hoitajat ovat vaieten ja häpeissään jääneet sairauslomalle tai vaihtaneet alaa. Sen sijaan, että työoloja olisi tarkasteltu, on lähinnä ajateltu, ettei tiettyjen hoitajan pää kestä hoitoalan lainalaisuuksia.

Minua on välillä hyssytelty ja kielletty puhumasta kriittisiä asioita sairaanhoitajan työstä. Sinun puheidesi vuoksi emme saa tänne enää hoitajia, minulle on kivahdettu.

Silloin on käännelty puurot ja vellit sekaisin. Olen ylpeä valitsemastani tärkeästä ja merkityksellisestä ammatista. En huonoista työoloista ja edellä mainitun kaltaisista kommenteista.

Sairaanhoitajana olen oman työni paras asiantuntija. Siksi juuri minun kuuluu avata suuni työolojeni korjaustarpeista. On tärkeää raportoida suoranaisista hoitajiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, kuten haamuhoitajista tai puuteriveistä työvuorolistoilla. Ne vaikuttavat usein suoraan potilaisiin ja heidän läheisiinsä, meihin kaikkiin.

Keikkahoitajakollegoideni viesteistä käy ilmi, että heitä voi kyykyttää tasan kerran. Sen jälkeen ovi käy hoitajapulaa voivottelevalta keikkapaikalta vain ulospäin.

Ymmärrän niitäkin, jotka sanovat, etteivät he ole omalla työpaikallaan huomanneet kuvaamiani ongelmia. Se ei anna oikeutta sulkea silmiä ja sanoa, etteikö tällaista tapahtuisi hoitoalalla aivan liikaa. Työolosuhteiden ongelmat on ratkaistava joka ikisessä hoitoalan työpaikassa.

Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden mukaan olen vastuussa omasta työstäni potilaille, heidän läheisilleen, työnantajalleen ja yhteiskunnalle. Minulla on oikeus yksityisyyteen ja koskemattomuuteen. Minulla on oikeus tulla arvostavasti kohdelluksi koko ammattiurani ajan. Esittämäni asiat ovat siis osa koko ammattikuntaa koskevia eettisiä periaatteita. Siksi en voi vaieta niistä.

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Suosittelemme sinulle

Tehy
24.9.2021