Yövuorossa vasen sukka väärinpäin

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Olen viettänyt lukuisia juhannuksia töissä sairaanhoitajana. Grillannut potilaiden kanssa sairaalan pihalla pallogrillissä makkaraa ja käräyttänyt vahingossa osaston uunissa grilliherkut hiilenpaloiksi. On tullut haettua juhannuskoivut sairaalan takapihalle ja tarjoiltua perunasalaattia viiden kilon pakeista potilaille.

Monena vuonna olen hehkuttanut juhannuksen pitkiä työvuoroja. Niiden aikana olen käynyt juhannuslounaalla sairaalan ruokalassa ja katselut kokon polttelut televisiosta potilaiden kanssa. Nukkunut vuorovälit päivystyshuoneessa ja käyttänyt sairaalan hiljaisessa aulassa olevaa hierovaa tuolia rentouttamaan kipeytyneen kropan.

Juhannusviikonloppu mökillä tekee äkkiä loven hoitajan kukkaroon. Töissä vietetty mittumaari on pienipalkkaiselle omanlaisensa juhla. Juhannus kun on se kohta kesän työvuorokalenterissa, josta maksetaan palkanlisiä. Yötöntä yötä vuorotyöntekijä voi ihailla Suomessa muulloinkin kuin juhannuksena.

Lämmintä säätä ei näillä leveysasteilla voida juhannukseksi taata. Ja näillä vuosirenkailla kotona tai sairaalan päivystyshuoneessa lepääminen hakkaa märästä teltasta heräämisen. Sivuttain vinkuva tuuli, sade tai myrskykään ei haittaa hoitajaa sisätöissä.

Erityisesti yövalvonnat juhannuksena ovat olleet mieleenpainuvia kokemuksia. Seitsemän kukkaa potilaan tyynyn alla on tuttua kauraa. Olen nähnyt paljon muutakin. Muun muassa yökierroksella alastoman 89-vuotiaan potilaan lavuaarin yllä. Hän etsiskeli tulevaa sulhoaan veden pinnasta.

Olen ollut iloinen niiden potilaiden puolesta, jotka on voitu kotiuttaa tai laskea hoitolomalle juhannuksen viettoon läheisten kanssa. Kokenut myös huolen potilaan karattua huoneensa ikkunasta juhannusfestareille ja päädyttyä alkoholimyrkytyksessä päivystykseen. Pääosin juhannukset sairaalassa ovat kuitenkin sujuneet rauhallisesti. Tosin hoitajat eivät ole aina olleet yhtä rauhallisia kuin potilaat.

Olemme naureskelleet hoitajien omille juhannustaioille ja -jutuille. Esimerkiksi sille, että hoitajan on puettava vasemman jalan sukka juhannusyöksi väärin päin jalkaan, jotta yövuorosta tulee rauhallinen. Olemme myös seuranneet vakavina juhannuksena hukkuneiden lukumäärää. Veikanneet, kuinka moni ehditään pelastaa hukkumiselta ja toimittaa ajoissa meille sairaalahoitoon.

Tänä vuonna olen poikkeuksellisesi juhannuksen vapaalla. Viimeisestä sairaalattomasta juhannuksen vietosta on kulunut vuosia. Mitä normaalit ihmiset mahtavat juhannuksena tehdä? Saunovat ja vetävät voltilla laiturilta mereen?

Lue myös: Yövuorossa on riskejä ja hyviä puolia

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.