Unsplash: Tolga Ulkan

Kuoleman hetkellä teho-osasto hiljenee

Elämä päättyy kuolemaan, vaikka se nyky-yhteiskunnassamme onkin siivottu piiloon erilaisiin laitoksiin. Rauhallinen, tavallinen kuolema on usein poissa silmistämme. Toisille kuolemisen aika tulee aiemmin kuin toisille, mutta se on meille kaikille elämämme vääjäämätön loppupiste. Se on meille kaikille yhteistä.

Olen itse saanut tutustua kuolemaan rauhallisesti. Isoisoäitini eli pitkän elämän ja nukkui pois yön aikana levollisesti, omassa sängyssään. Perheemme lähti häntä katsomaan ja muistan, miten äitini kertoi meille lapsille, miltä kuollut ihminen näyttää ja miten ja miksi isoisoäidin kuolema oli tapahtunut. Me saimme myös mahdollisuuden olla tulematta huoneeseen, jos siltä tuntui.

En kokenut pelkoa tai rauhattomuutta, mutta muistan tilanteen vieläkin hyvin, ensikohtaamiseni kuolleen ihmisen kanssa. Totesin isoisoäidin näyttävän rauhalliselta. Ihan samanlaiselta kuin hiipiessämme salaa huoneeseen hänen nukkuessaan. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kun seuraavan kerran kohtasin kuoleman näin läheltä, olin sairaanhoitajaopintojeni alkumatkalla, harjoittelupaikassani, vanhusten hoivayksikössä. Myös tämän iäkkään ihmisen kuolema oli lempeä ja rauhallinen, vaikkei hän kotonaan voinutkaan kuolla. Osallistuin vainajan pukemiseen ja koin tilanteen kauniina sekä vainajaa kunnioittavana. Omaisia en tavannut, joten osa tästä kuolemasta jäi minulta kokematta.

Jostain syystä kohtasin kuolemia useassa harjoittelupaikassani opiskeluaikanani, ja olen siitä kiitollinen, sillä olen saanut tutustua kuolemaan hyvin luonnollisessa tahdissa. Siellä elämänkaaren loppupäässä, jossa kuolema kulkee vanhuksien päivittäisissä puheissakin mukana.

Nykyisessä työpaikassani teho-osastolla kuoleman läheisyys on arkipäivää. Yritämme työllämme voittaa aikaa ja kiriä etumatkaa kuolemaan. Aina asiaa ei edes tiedosta, sillä se kuuluu hyvin vahvasti työn luonteeseen.

Suomessa tehohoidossa kuollaan kuitenkin vähän, ja se on potilasvalinnan tulosta. Potilaan eliniän ennuste, perussairaudet ja tilanne vaikuttavat siihen, otetaanko hänet tehohoitoon vai ei. Ja hyvä niin, sillä kaikkien potilaiden hoitaminen teho-osastolla ei ole eettistä eikä elämää kunnioittavaa. Tilanne kääntyisi tietynlaisen kiduttamisen puolelle, jos varmasti kuolemansairasta ihmistä pidettäisiin kaikin keinoin hengissä lopun tullessa kuitenkin, mutta pitkitetysti, kenties kivuliaasti, letkuissa, laitteissa ja poissa rakkaimpiensa luota. Sellaista kuolemaa en itselleni haluaisi.

Eräässä koulutuksessa pureuduttiin vakaviin sairastumisiin ja kuolemaankin. Koulutusryhmässämme oli ammattilaisia erilaisista sairaanhoidon työpaikoista: saattohoitokodeista, kotihoidosta, lastenosastoilta ja syöpäosastoilta. Keskustelimme kuolemasta ja huomasin, miten erilaista kuoleminen voikaan olla.

Saattohoidossa potilaan kanssa on usein ehditty suunnitella, keskustella ja miettiä vaikkapa hautajaisjärjestelyt valmiiksi. Tiedetään potilaan lempimusiikki, tavat ja mieltymykset. Omaiset ovat ehtineet valmistautua tulevaan, ja he ovat kulkeneet matkassa mukana kenties jo pitkään.

Teho-osastolla kuolema tulee usein nopeasti, repivästi. Potilaan läheisillä sydän ja järki eivät kykenee pysymään vauhdissa mukana. Oma rakas on kiskaistu pois elämästä, mutta sydän ei sulata asiaa helpolla. Tunteet heittelevät vihasta suruun. 

Potilas on meille tehohoitajille usein melko tuntematon, vasta omaiset tuovat mukanaan persoonan, jota olemme hoitaneet tämän ollessa kenties tajuton koko hoitonsa ajan. Emme ehdi tietää hänen lempimusiikkiaan tai -väriään. Olisiko hän halunnut kuoleman hetkellä meidän huomioivan jotain erityistä?

Voimme ainoastaan tehdä parhaamme ja hoitaa kuoleman hetken arvokkaasti. Nauru hiljenee, työhön kuuluva vitsailu lakkaa. Liikkuminen potilashuoneessa rauhoittuu ja televisioiden ääntä hiljennetään. Kuolema saa aina kunnioitusta osakseen, sillä se on voimakas tapahtuma ja kokemus. Tämän ihmisen elämä loppuu tässä ja nyt. 

Kommentit

Käyttäjän Sari Halldin kuva

Olen asunut täällä Ruotsissa ja työskennellyt trauma teholla sekä sydän teholla jossa myös hoidamme ECMO potilaita. Karolinskassa on teho- osastoilla jo monen vuoden ajan lääke- ja hoitotieteen etiikan merkitystä korostettu. Päätökset tehohoidon keskeyttämisestä tehdään yhteistyössä hoitotiimin kanssa . Lähiomaiset eivät osalistu päätöksentekoon mutta meille tehohoidon ammattilaisille ovat lähiomaiset tärkeässä asemassa tehohoidon keskeyttämistä suunniteltaessa. Myös potilaan alaikäiset lapset huomioidaan ja henkilökuntaa aikuistehoilla koulutetaan alaikäisten lasten kohtaamisessa.
Tehohoito vaatii monimuotoista osaamista ja
Teho osastoilla ollaan usein kipuhoidon asiantuntijoita ja potilaan kivuton arvokas kuolema on tavoite .
Coronan kolmas aalto koettelee ja täällä on corona potilaitten kuolleisuus tehohoidossa 20-30 % - kuoleminen coronaan on vaikea kokemus omaisille. Heidän läsnäolonsa coronapotilaan luona rajoitetaan ja omaiset saavat olla paikanpäällä suojavarusteissa.
Samassa huoneessa kuolevan potilaan kanssa on useimpia coronaa sairastavia. Myös meille tehohoidon ammattilaisille potilaan kuoleminen ja omaisten suru tuottaa ahdistusta. Coronapotilas teholla on pitkäaikais potilas ja tavoittenna on aina potilaan elämän pelastaminen.Sairauden vaikeusaste ja siitä paramisen mahdollisuus arvioidaan.
Olen hoitanut coronapotilaita teholla ensimmäinen, toisen ja nyt kolmannen aallon aikana. Kokemuksesta tiedän että coronapotilaitten hoidossa tehohoitoa jatketaan niin pitkään kuin potilaalla on pienikin mahdollisuus selvitä.
Siis corapotilaitten hoito vaatiii kestämistä sekä henkilökunnalta että omaisilta.
Saattohoidosta coronapotilaitten kuolemissa ei oikein voi puhua koska usein potilas kuolee nopeasti hengityskoneen sulkemisen jälkeen.
Cironakuolemaa on vaikeaa siis verrata ”normaaliin ” kuolemaan teholla. Ammattietiikka on koetuksella ja työuupumus koettelee.

Toivotan kaikille hoitoalan ammattilaisille jaksamista ja pitäkää huolta itsestänne.
Sari Halldin
Tehoidon erikoissairaanhoita
Biträdande Univeristetssjuksköterska inom etik Karolinska Universitetssjukhus Stockholm

Mainos
Mainos