Unsplash: Andre Hunter

Maski naamalle ja suu suppuun!

Vielä keväällä uskoin ihmisten väliseen solidaarisuuteen ja näin, miten epidemia näytti meistä ihmisistä ne hienoimmat puolet. Nyt uskoni solidaarisuuteen alkaa rapistua. Ihmisten itsekkyys ja nykyinen yksilökeskeisyyttä korostava kulttuuri näyttäytyvät koronapandemian aikana mitä luotaantyöntävimmin tavoin.

Ihmiset uskovat salaliittoteorioihin ja epäilevät viruksen todenperäisyyttä ylipäätään. Siihen on vaikea sanoa mitään, sillä maagisella ajattelulla ja uskomuksilla on aina ollut vankka jalansija ihmiskunnassa. Salaliittoteorioita on vaikeaa perustella loogisuudella. Että koko maailma, kansakunnat, lääkärit, sairaalat, laboratoriot, tutkijat, poliitikot, lehdistö, televisio ja niin edespäin olisivat siis tässä liitossa mukana?

Oli niin tai näin, teho-osastot hoitavat joka vuosi influenssan takia hengityskoneeseen joutuneita potilaita. Ihan niitä tavallisia, nuoria ja perusterveitä. Taannoin sikainfluenssaepidemia vei ihmisiä hautaan teho-osastollamme, vaikka kuinka kytkimme heidät hengityskoneeseen ja hoidimme keuhkoja parhaan osaamisemme mukaan. En osaa näihin kokemuksiini perustuen kyseenalaistaa erilaisten virusten, edes koronan, olemassaoloa saatikka niiden vaarallisuutta. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Maskien käyttämättömyyttä perustellaan ihmisoikeuksilla tai oikeudella oman kehon hallintaan. Täysin älyttömiä perusteluja, sillä kyseessä on väliaikainen tilanne. Kukaan ei siis ole vaatimassa loppuelämän kestävää maskin käyttöä.

Entä sen kanssaihmisen oikeus terveyteen ja elämään? Se, että maskin kanssa on ikävä ja raskas hengittää ja silmälasit huurtuvat, ovat pikkujuttuja siihen verrattuna, että keuhkosi täyttyvät nesteellä ja painuvat kasaan tulehduksen myötä. Hengittäminen on silloin miltei mahdotonta, ja se pelko, minkä näen hapenpuutteessa haukkovan ihmisen silmistä on tarttuvaa ja todellista. Se on puhdasta kauhua. Kuolemanpelkoa. 

Joidenkin mielestä ihmiset on nyt niin peloteltu, etteivät he kulje missään. En ymmärrä, miksi pelko olisi huono asia. Pelko on ihan hirveän tärkeä ja luonnollinen tunne ihmiselle. Se on yksi hengissäpysymisemme tae. Korkealle kiipeäminen pelottaa yhtä, toista sukeltaminen syvyyksiin ja yhtä ei saa pimeällä metsään. Ja tällä hetkellä osaa varmasti pelottaa koronavirus. Täydet pisteet heille, sillä hengissä pysymiseen tähtää sekin. Jos ei oman hengen, niin jonkun toisen hengen säilymiseen.

Se joka naureskelee tai vähättelee toisen pelkoa, maskin käyttöä, sosiaalisten tilanteiden välttelyä tai käsidesin kantamista käsilaukussa käyttäytyy huonosti. Hän kiusaa. Eikä sellaista kuulu tehdä kenellekään. Piste. 

Moni pyörittelee somessa nyt myös tilastoja koronatartunnoista ja kuolemista. Että enemmän kuolee muihin tauteihin ja että influenssakin tappaa joka vuosi. Kokonaiskuolleisuuskaan ei kuulemma ole kasvanut koronan aikana. Kuolleisuus ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari, sillä ennen kuolemaa on hirveästi erilaisia välivaiheita, jotka vaikuttavat elämän laatuun. On mielestäni ihan hirvittävän kylmäkiskoista tuijottaa vain kuolleisuutta, sillä elämä ei ole niin mustavalkoista. Elämässä on sen sijaan suuri määrä harmaan eri sävyjä. Ennen sitä kuolemaa. Ja se aika voi olla pitkä. 

Rokoteasioista en jaksa lähteä edes kirjoittamaan. 

Mutta pysähdytäänpä hetkeksi miettimään sitä vakavasti sairastunutta yksilöä. Hänen perhettään, puolisoaan ja lapsiaan. Lisäksi yksilöllä on varmasti ystäviä, tuttavia ja työkavereita, joita kaikkia tämä sairastuminen koskettaa yhtälailla. Ja pelottaa.

Heitä ei lohduta tieto siitä, että influenssakin tappaa joka vuosi ihmisiä. Heitä ei auta statistiikka siitä, miten Ruotsissa on kuollut paljon enemmän ihmisiä koronaan kuin Suomessa. He toivovat paranemista. Pahemman päivän ohittumista. Ja että pääsisivät näkemään rakkaansa, pitämään tätä edes hetken kädestä. Toivovat keuhkovaurioiden jäävän pieniksi. Munuaisten toipumista. Ja ennen kaikkea henkiin jäämistä. 

Kun korona leviää, sairastuvuus lisääntyy ja osa sairastuneista päätyy sairaalahoitoon. Osa heistä päätyy teho-osastolle. Kaikki tämä vie suuren määrän sairaaloiden kapasiteetista eristyskäytäntöjen ja potilaiden raskashoitoisuuden takia. Se vaikuttaa vääjäämättä myös niihin potilaisiin, joilla koronaa ei ole. Näilläkin ihmisillä on perhe, ystävät ja tuttavat, jotka murehtivat ja pelkäävät. Ja näidenkin potilaiden hoito on turvattava. Kun aivoverenvuoto osuu kohdalle, sydämen koronaarit tukkeutuvat tai kun kylkiluut, lantio ja selkäranka murtuu auton pyörähtäessä katolleen, tarvitaan sairaalahoitoa. Tarvitaan myös tehohoitoa. 

Entä kun kun teho-osasto on jo äärimmilleen täynnä? Kun koronapotilaat vievät tilan toisensa jälkeen? Kun henkilökuntaa saa tartunnan ja joutuu karanteeniin? Kun henkilökunta väsyy uuvuttavan tehtävän edessä? Kuka hoitaa? Missä hoidetaan? Miten hoidetaan? 

Pelkkä sairaala tai teho-osasto fyysisenä tilana ei hoida tai paranna ketään. Siihen tarvitaan aina osaava, ammattilaisten joukko. Se joukko ei ole niin suuri, että yhdelläkään kanssaihmisellä olisi nyt varaa olla piittaamatta rajoituksista, ohjeista ja suosituksista. 

MASKI NAAMALLE JA SUU SUPPUUN.

 

Jutun kommentointi on auki 22.12. klo 12.50 asti.

Kommentit

Käyttäjän liisa kuva

erittäin tärkeä kirjoitus!!! ei maskin käyttämättömyyden syy saa olla se, että haluaa antaa ihonsa levätä työpäivän jälkeen. tai että maski näyttää hölmöltä. näitäkin perusteita kuulee jopa terveydenhuoltohenkilökunnan suusta. samaa mieltä kirjoittajan kanssa maski naamalle ja suu suppuun!!!

Käyttäjän Lea  kuva

Loistava kirjoitus. Tämä olisi syytä kaikkien lukea! Maskit naamalle ja pulinat pois.

Käyttäjän Suu  kuva

Rules for thy, but not for me

Käyttäjän Sanna Marin kertoo kuva

Nyt se sitten vihdoin selvisi: sikainfluenssauhkaa ei todellisuudessa ollutkaan. Ainakaan siinä määrin kuin media, poliitikot ja lääketieteen ammattilaiset uhan vaarallisuudesta varoittelivat. Mutta kuka oikein hyötyi possujen kärsillä ja saparoilla lietsotun hysterian ylläpitämisestä?

Rokotevalmistajat saivat yksin Suomelta 100 miljoonaa euroa paksumman lompakon rokotteista, joiden vaikuttavuudesta terveyden laatuun ja tilaan on heikosti näyttöä. Euroopan tasolla possurokotekustannukset kipuavat miljardeihin. Pelko ja uhka ovat aina olleet tehokkaita markkinointikeinoja ja näiden varjolla on helppo myydä kansalle kuin kansalle palanen turvallisuudentunnetta. Massahysterian saavutettua kipupisteensä ei järjelle tai tosiasioille enää ole sijaa julkisessa keskustelussa. Päätöksenteosta tulee kiihotetun kansanjoukon lepyttämisen airut. Sanaparsi ”mitä jos” onkin yksi tehokkaimmista holtittoman rahanmenon oikeuttavista taikasanoista. Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille.

Lääketeollisuus kuljettaa lääkäreitämme vuosittain varsin avokätisesti erilaisiin seminaareihin ja koulutustapahtumiin ympäri maailmaa. Esimerkiksi Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaostolle tulee vuosittain hyväksyttäväksi kymmeniä tämänkaltaisia seminaarikutsuja. Toiminta on mahdollista, koska siitä hyötyvät sekä matkojen kustantajat että vastaanottajat. Lääkeyhtiöt saavat sanomansa perille ja kenties myötämielisemmän suhtautumisen tuotteisiinsa eli pidemmän päälle lisää rahaa, kaupunki saa maksutonta koulutusta lääkäreillensä ja lääkärit saavat kokemusta, tietoa ja tärkeydentunnetta matkoiltansa. Tilannetta voidaan halutessa perustella myös asiakkaan hyödyn näkökulmasta: saavathan sairaatkin tuhansien eurojen arvosta ammattitaitoisempaa apua vaivoihinsa. Toiminnan eettisyys on kuitenkin helposti myös kyseenalaistettavissa. ”Lahjuksilla” on aina hintansa ja lopulta laskun maksavat kuluttajat lääkkeiden hintojen sekä vääristyneen kilpailun ja tarjonnan muodossa.

Lääketeollisuus on yksi vaikutusvaltaisimmista nykypäivän poliittisista viiteryhmistä ja se toimii samalla paperisella polttoaineella kuin mikä tahansa kapitalistinen instituutio – rahalla. Samalla kun rikkaita länsimaita suitsutetaan erektio- ja elintapatautilääkkeillä, ei kehitysmaihin tahdo riittää edes historiallisen kehityksen näkökulmasta yksinkertaisimpia lääkkeitä ja rokotteita. Suomenkin 100 miljoonan possurokoterahalla olisi ollut mahdollista estää lukematon määrä lapsikuolemia kehitysmaissa. Toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa rahat kotimaassa ennalta ehkäisevään sosiaalityöhön, päihdetyöhön ja terveysvalistukseen. Nämä jos mitkä ovat todellisia ”mitä jos” arvoisia resurssikohteita. Ehkä saamme vielä oikeudenmukaisuutta rahanmenoon, kunhan kansa saa taakseen miljardien arvoisen lobbauskoneiston, jolla voidella päättäjiä?

Käyttäjän Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa kuva

Selvitys kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä: laajaa vaihtelua maakohtaisissa linjauksissa ja vähän tutkimustietoa
Sosiaali- ja terveysministeriö 29.5.2020 14.32
TIEDOTE 136/2020
Sosiaali- ja terveysministeriö on valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti laatinut selvityksen väestön kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä. Selvitys on julkaistu ja toimitettu valtioneuvostolle.

Nyt julkaistu selvitys sisältää katsauksen aiheeseen liittyvästä tutkimusnäytöstä, kansainvälisten terveysjärjestöjen suositukset ja yhteenvedon eräiden muiden maiden linjauksista. Näiden perusteella selvityksessä on esitetty johtopäätökset siitä, voidaanko kasvosuojuksilla estää epidemian leviämistä.

Kansainväliset käytännöt ja päätösten perusteet vaihtelevat
WHO:n, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n ja Suomessa THL:n kanta on, että ensisijaiset keinot koronavirustartuntojen ehkäisemisessä ovat lähikontaktien vähentäminen (vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja tarpeettoman oleilun välttäminen julkisilla paikoilla), käsienpesu ohjeiden mukaisesti sekä hyvä yskimis- ja aivastushygienia.

Pandemian aikana monissa maissa on kuitenkin tehty päätöksiä kasvosuojusten käytöstä. Selvityksessä todetaan, että linjauksissa on merkittävää maakohtaista vaihtelua sen suhteen, kuinka laajaa suojusten käyttöä on suositeltu tai velvoitettu. Päätösten perusteissa on myös suurta vaihtelua.

Tutkimusten perusteella kasvosuojusten hyödyt niukat
Selvitykseen sisältyvän kirjallisuuskatsauksen mukaan tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen. Laboratorio-olosuhteissa kasvosuojusten on todettu ainakin jossain määrin vähentävän mikro-organismien leviämistä hengitysilman mukana.

Teoriassa kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta. Suojuksen käyttöön liittyy myös riskejä ja suojainten käytön tulisi olla tarkoituksenmukaista ja hygieenistä. Selvityksessä todetaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

Lisätietoja
Pasi Pohjola, johtaja, [email protected]

Marjukka Mäkelä, emeritaprofessori, Summaryx Oy, [email protected] (järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus)

Selvitys väestön kasvosuojusten käytöstä COVID-19-epidemian leviämisen ehkäisyssä STM:n julkaisusarjassa

Käyttäjän Parempi Huominen kuva

Kirjoitus ei ottanut kantaa rokotteisiin tai lääketeollisuuden toimintaan vaan siihen miten solidaarisuus ja yhteen hiileen puhaltaminen unohtuu, kun itsekkyys ja oma etu ovat tärkeämpiä. Kirjoituksessa painotettiin myös, että tilanne on väliaikainen. Voisi kuvitella, että yhteisen paremman eteen ja riskiryhmäläisten suojelemiseksi löytyisi jokaiselta sen verran joustoa, että omista periaatteesta oltaisiin hetkellisesti valmiita luopumaan ja toimimaan suositusten mukaan.
Uusi, tuntematon virus aiheuttaa luonnollisesti järeämmät varotoimet kuin perus kausi-influenssa. Terveydenhuoltoalalla työskentelevät kuitenkin tietävät, että joka influenssakautena osastot pursuilevat ja ihmiset käyvät rokotteissa tiuhaan. Infektioiden torjuntaan panostetaan myös tehostetusti. Koronavirus on aiheuttanut toki järeämpiä varotoimia myös useimmissa terveydenhuoltoalan toimipaikoissa. Tietenkin, koska tilanne on uusi kaikille ja halutaan pelata varman päälle. Ammattilaiset toteuttavat nämä tehokkaammat suojavarotoimet mukisematta suojatakseen asiakkaita ja potilaita. Kymmenen vuoden päästä ollaan jo paljon viisaampia ja meillä on riittävästi näyttöä tästäkin viruksesta jotta sopivat varotoimet ja ohjeistukset osataan muovata. Mutta nyt ei mennä sieltä mistä aita on matalin, ei todellakaan! Liian paljon on pelissä!

Suomalainen yhteiskunta on kansainvälisellä mittakaavalla edelleen hyvinvointiyhteiskunta. Ei ole itsestäänselvyys että meillä on näin turvallista ja luotettavaa elää ja olla.. lisäksi jokaisen saatavilla oleva terveydenhuolto neuvoloineen ja erikoissairaanhoitoineen. Se on summa siitä kaikesta miten asioita on johdettu ja rakennettu tässä maassa. Iso tekijä siihen on ollut luottamus maan johtoon ja viranomaisiin. Sekä solidaarisuus. Meillä on laki joka turvaa kansalaisten oikeudet. Mutta myös velvollisuudet. Olemme selvinneet kansakuntana monista vaikeista tilanteista, ja selviämme tästäkin, yhdessä!

Miksi terveydenhuollosta eri toimijoineen olisi tullut koronaviruksen myötä yhtäkkiä paha peikko joka vain asettaa rajoituksia ja ajaa talouden alas?! Terveydenhuolto on todistanut lukemattomia ja taas lukemattomia kertoja miten se toimillaan on lisännyt ihmisten terveyttä, ennaltaehkäissyt sairauksia, parantanut, huolehtinut ja tehnyt jopa lähes ihmetekoja! Terveydenhuoltokin tekee välillä virheitä, mutta ottaa niistä opikseen. Jatkuva muutos, tutkiminen ja oppiminen on jokapäiväistä.
Onko nyt, koronakriisin keskellä, sopivin hetki kyseenalaistaa meille asetettuja suosituksia ja saattaa koko terveydenhuolto negatiiviseen valoon? Juuri nyt kun terveydenhuoltoala tarvitsisi kaiken tuen ja kansalaisten joukkovoiman tämän kriisin selättämiseksi.

On paljon ihmisiä, jotka asioihin perehtymättä lähtevät mukaan raflaaviin ja suosituksia kyseenalaistaviin juttuihin. Koska mukavampihan se on elää kuten aina ennenkin. Olisipa se tosiaan niin yksinkertaista, olla välittämättä viruksesta ja elää luonnonlapsosena. Sulkea silmät todellisuuselta. Mutta sekin malli on nähty jo liian monessa maassa.

On toki hyvä kyseenalaistaa ja olla kriittinen ja esimerkiksi lääketeollisuudessa ja rokotteissa on varjopuolensa. Ne ovat asioita, joista olisi hyvä keskustella avoimesti valtakunnan tasolla. Mutta keskitetään nyt energiamme tähän käsillä olevan tilanteen selättämiseen ja luotetaan terveydenhuoltoon. Tulee varmasti vielä aika, että aletaan rakentaa vielä parempaa, terveempää huomista, jossa huomioidaan monipuolisesti eri näkökantoja.

Käyttäjän Money kuva

Fiksut tajuaa miten bisnestä tehdään! Kateelliset kitisee.

Käyttäjän Sini kuva

Mielenkiintoinen näkökanta. Jos uhkaa ei ollut, niin miksi esimerkiksi itse hoitotyöntekijänä kyseiseen tautiin kuitenkin sairastuin ja vietin elämäni kurjimmat päivät sen seurauksena vuoteen pohjalla velttona kuumeillen ja joka aamu paremman päivän toivossa heräten turhaan usean kuukauden ajan.

Käyttäjän Anselina kuva

Näin juuri. Pelkoa on käytetty jo vuosisatoja, ellei -tuhansia, ihmistenhallitsemiseen - halpa ja erittäin tehokas keino. Laumahysteria ja -pelko on niin helppo nostattaa ja erityisesti nykypäivänä myös pitää yllä. Ihmiskunta on kasvatettu erittäin tehokkaasti auktoriteettiuskovaisiksi - aivan huonoa tekee kun on nyt herännyt ja huomannut, että se uskonto onkin vain iso kupla, jonka päämäärä ei taidakaan olla kansalaisten etu ja hyvinvointi.

Käyttäjän Ulla  kuva

Olen samaa mieltä! Pelko laittaa kansat kykkyyn, sitä juuri maaimalla nyt yritetään....

Käyttäjän Ulla kuva

Näin juuri se valitettavasti on, itsekin ihmettelen vaan, että vieläkin löytyy niin sinisilmäisiä, ketkä uskoo virkamiesten höpötyksiin ja kaikenlaisiin tyhmiin selityksiin. Ymmärrän sen, että kuin sairastunut käyttää maskia tai ikäihmiset, jos pelko on saada jonkun tartunnan, siitä vaan, ei perusterveellä ihmisellä tarvi olla mitään maskia......ainakin näissä pohjoismaissa....

Käyttäjän Hoitaja kuva

Sinä, tai läheisesi, ei sitten ilmeisesti sairastunut sikainfluenssaan. Meidän taloudessa neljästä sairastui kolme. Kaksi oli yli 40 asteen kuumeessa, limaisena, henkitoreissaan kaksi viikkoa. Yksi meinasi kuolla siihen. (Ja aika moni lapsi siihen kuolikin!) Kiva, kun sinulta riittää näkökulmaa siihenkin "mitättömään" tautiin.

Käyttäjän Hoitaja  kuva

"... tilanteiden välttelyä tai käsidesin kantamista käsilaukussa käyttäytyy huonosti. Hän kiusaa. Eikä sellaista kuulu tehdä kenellekään. Piste."
Niin ketään ei kuulu kiusata paitsi niitä jotka ei käytä maskia vai? Näin minä tämän artikkelin ymmärsin.

Käyttäjän Katja kuva

Kyllä nyt ne jotka puhuvat rokotteilla tienaamisesta unohtavat täysin, että maailmassa on ennen tätäkin virusta ollut ruttoa ja vaikka poliota. Tämä on maailmassa esiintyvä todellisuus, että tappavia tauteja aika ajoin esiintyy ja niihin tarvitaan rokotteita. Historiaan kannattaisi välillä tutustua.

Käyttäjän Ulla kuva

Ei ole nyt mistään eurosta tai poliosta kyse, vain tavallisen influenssan yhdestä muuntunut tyvestä, joka voi olla vaarallista juuri ikäihmisille tai muille sairaille ja heikkokuntoisille ihmisille ja kaikille edes ne rokotteetkaan ei sovi, kannattaa siihenkin tutustua..........

Käyttäjän Ulla kuva

Korjaan, rutosta ei ole kyse...

Käyttäjän Kip kuva

Osa ihmisistä ei voi käyttää maskia terveydellisistä syistä, mm. keuhko-/sydänongelmat, astma, allergiset reaktiot maskien materiaaleihin/väriaineisiin jne. Onko heitä lupa kiusata ja syyttää maskittomuudesta vai pitäisikö maskittomien aina kantaa mukana jotain todistusta sairaudestaan?
En ole piittamaton, vaikka olen maskiton...ja terveydenhuollon parissa

Käyttäjän Heimovesa kuva

Ennemmin oikeita lukuja pöytään kuin tätä lehdistön viljelemää syyllistämispropagandaa. Joka vuosi kiertävä influenssaepidemiakin näyttää ihmeellisesti kadonneen.

Käyttäjän Tiina kuva

Mielestäni kaikkien ihmisten tulisi ensisijaisesti vältellä sosiaalisia kontakteja ja toisekseen käyttää maskia aina kun on mahdollista. Ihminen on syntynyt maailmaan välittämään myös toisista, ja mielestäni viruksen leviäminen pitää taltuttaa. Ei ole helppoa laittaa omia tarpeitaan (ja myös oikeuksiaan) hetkellisesti syrjään, mutta tässä poikkeuksellisessa tilanteessa se on mielestäni oikein.
Voimia kaikille!

Käyttäjän vihainenveli kuva

Jos sairastut sä koronaan...tai johonkin muuhun tautiin niin terveydenhuolto hoitaa kyllä kaikki teidätkin: vastarannan kiisket, salaliittoteoreetikot ja virheellisen propagandan levittäjät!! Kyllä se routa porsaan kotiin ajaa, kun tosi hätä iskee. Mielessään varmasti moni th-ammattilainen on sitä mieltä tämmöiset huuhaan levittäjät saisivat pärjätä omillaan ilman oikeaa koululääketiedettä, kun sairastuvat. Rohdot, villiyrtit ja meditaatiota kehiin vain!
Th:n ammattilaiset ja heidän lähipiirinsä tietää kyllä miten paljon korona työllistää joka toimipaikassa. Raivostuttaa kaikki asian vähättely!!!
Ja tiedoksi:
Kausi-influenssa ei näy tilastoissa piikkinä koska koronavarotoimet ovat ennaltaehkäisseet sairastumisia ja ihmiset on pysyneet terveinä. Ei ole mitään mystistä tilastojen kopelointia, kuten eräät haluavat uskoa!!

Käyttäjän Heimovesa kuva

Höpö höpö, rajoitukset pitää influenssan kurissa joka on helposti leviävä tauti mutta ei kumminkaan koronaa? Ettei vaan olisi tilastoitu influenssaa koronaksi? Miksi influenssan takia ei järjestetä samanlaisia pelkopropagandajuhlia kuin tämän koronan kanssa?

Käyttäjän Hannele kuva

Samaa mieltä TÄYSIN

Käyttäjän Anselina kuva

Samaa olen itse - ja moni muukin! - ihmetellyt. Nythän on lisäksi käynyt ilmi, että pcr-testi ei ole _lainkaan_ luotettava eikä edes asiallinen testi testaamaan koronavirustartuntaa. Eli mikä kaikki muu ei mahdakaan pitää paikkaansa tässä WHO:n ja eri maitten hallitusten virittämässä yhtälössä??

Käyttäjän Ulls kuva

Juuri näin

Käyttäjän Anonyymi kuva

Käyttäjän Aatu kuva

Aivan, maskin yksi psykologisista tarkoituksista on osoittaa, että sinut on vaiennettu, olet jonkun alistama, ja muistutat maskinkäytölläsi maailmaa runtelevasta (naurua) tappavasta taudista. Ensin alistut maskinkäyttöön, seuraavaksi sinulle pakotetaan rokote.

Käyttäjän Jaakko kuva

Mitä tämä maskin käyttö auttaa,kun koronavirus läpäisee maskin?

Mainos
Mainos