Voiko fysioterapeutti osallistua lääkehoitoon?

Työskentelen fysioterapeuttina ikääntyneiden palveluissa. Voinko antaa lääkkeitä, jotka on jo annosteltu?

Kuvateksti
Fysioterapeutin osallistumisen lääkehoitoon ei pidä viedä aikaa hänen varsinaisilta työtehtäviltään eli ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiselta ja kuntoutukselta.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

Fysioterapeutin koulutus ei sisällä varsinaista lääkehoidon koulutusta. Tarvitset aina lisäkoulutusta lääkehoidossa sekä työnantajan kirjallisen lääkeluvan ennen kuin voit toteuttaa lääkehoitoa työpaikallasi.

Työnantaja varmistaa lääkehoidon teorian ja käytännön osaamisesi toimintayksikön lääkehoitosuunnitelman mukaisesti. Sinut pitää myös perehdyttää siihen, miten lääkehoitoa toteutetaan työpaikallasi. Perehdytykseen kuuluu muun muassa lääkehoitosuunnitelmaan tutustuminen.

Kun olet saanut luvan, voit antaa valmiiksi jaettuja lääkkeitä luonnollista tietä eli tabletteina, kapseleina, liuoksina, silmä- ja korvatippoina, voiteina, laastareina ja peräpuikkoina. Tämän määrittelee Turvallinen lääkehoito -opas.

Vaativampaa lääkehoitoa, kuten insuliinihoitoa, varten sinun on suoritettava erillinen koulutus. Tätä edellyttää Valvira.

Lääkehoidon toteutukseen kuuluu myös lääkkeiden vaikutusten ymmärtäminen ja seuraaminen. Sinun pitää osata toimia, jos lääke aiheuttaa haittavaikutuksia tai muita reaktioita. Lääkehoitoon kuuluu aina myös asianmukainen kirjaaminen.

Lääkehoidon ei pidä viedä aikaa varsinaisilta työtehtäviltäsi eli ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiselta ja kuntoutukselta.

Sama ohjeistus koskee myös toimintaterapeutteja.