Voiko nukkumapäivän laskea vapaapäiväksi?

Kuvateksti
Yövuoro sijoittuu kahdelle kalenteripäivälle, joten ne molemmat ovat työpäiviä. Kuva: Annika Rauhala

Työaikani on 80-prosenttinen. Jokaisella listalla on kaksi suunniteltua, yksittäistä yövuoroa. Minulle on suositeltu, että teen kerralla vain yhden yövuoron, joten listalla on aina ”piilovapaa” tämän vuoksi.

Onko tämä oikea tapa suunnitella työvuoroni?

Vapaapäivän pitää olla kokonaan vapaa. Päivä alkaa keskiyöstä ja päättyy seuraavaan keskiyöhön.

Tarkoitat piilovapaalla ilmeisesti yövuoron jälkeistä ”nukkumapäivää”. Työvuorot on suunniteltu väärin, mikäli piilovapaa katsotaan vapaapäiväksi. Sinulla on oikeus kokonaan työstä vapaisiin vapaapäiviin.

Kalenteripäivä, jolloin tehdään työtä, on työpäivä. Kokonaan työstä vapaa kalenteripäivä on vapaapäivä. Yövuoro sijoittuu kahdelle kalenteripäivälle, joten ne molemmat ovat työpäiviä. Vuoron lopulla olet todennäköisesti työskennellyt jo seitsemisen tuntia jälkimmäisen kalenteripäivän aikana.

Kunnallisen työ- ja virkaehtosopimuksen (KVTES)  mukaan säännöllinen työaika sijoitetaan viidelle työpäivälle viikossa, jollei toimintojen luonne muuta vaadi. Esimerkiksi kokoaikaista työtä tekevällä pitää olla kolmen viikon työaika/tasoittumisjaksolla vähintään kuusi kokonaan työstä vapaata kalenteripäivää.

Osa-aikatyö järjestetään tyypillisesti esimerkiksi neljäksi työpäiväksi viikossa. Tällöin työvuorot on suunniteltava niin, että ylimääräiset vapaapäivät ovat kokonaan vapaita kalenteripäiviä.

Toinen tyypillinen tapa on, että työvuorot määräytyvät viisipäiväisen viikon periaatteella, mutta ovat lyhyempiä tai jaksotyössä tunteja on vähemmän jaksoa kohden. Tällöin kutakin viikkoa kohden on keskimäärin saatava vähintään kaksi kokonaista kalenteripäivää vapaana.

Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2021.