Päänsärkyä särkylääkkeestä – kuinka syöksykierteen saa katkaistua?

Lääkepäänsärky on päänsärkylääkkeiden haittavaikutus.

Kuvateksti
Tulehduskipulääkettä saa käsikauppalääkkeenä, joten sen haittavaikutuksista ei välttämättä varoita kukaan.
Kuva: iStock

Päänsärkylääkkeiden satunnainen käyttö on tehokasta ja turvallista. Ongelma niistä tulee, jos niitä käyttää liian usein ja liian pitkään. Päänsärkylääkkeiden yksi haittavaikutus on epäloogisesti päänsärky.

Lääkepäänsärkyä voi aiheuttaa mikä tahansa päänsäryn hoitoon käytettävä kohtauslääke. Kyseessä voi olla käsikauppalääke, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, tai lääkärin määräämä tulehduskipulääke tai migreenin täsmälääke eli triptaani.

Lääkepäänsärkyyn johtava syöksykierre syntyy, kun alkuperäinen kipu pahenee ja potilas ottaa lääkettä entistä useammin. Yritykset vähentää lääkkeen käyttöä eivät onnistu, ja päätä särkee entistä enemmän. Syöksykierrettä on vaikea itse katkaista.

Päänsärkyhoitaja Marja Hassisen epäilys lääkepäänsärystä herää, jos potilas kuvailee särkyä tylpäksi, ja särystä puuttuvat esimerkiksi migreenille ominaiset piirteet. Lääkepäänsärystä kielii myös se, että potilas kertoo lääkkeiden auttavan ensin, mutta teho katoaa.

Toinen saa lääkepäänsäryn huomattavasti vähemmällä käytöllä kuin toinen.

Yleisesti hyväksytyt käytön turvarajat ovat triptaanilla alle 10 päivää kuukaudessa ja tulehduskipulääkkeellä 15 päivää kuukaudessa.

”Päänsärkypäiväkirjasta käy ilmi, jos potilas on pitkään käyttänyt lääkkeitä yli turvarajojen.”

Jatkuva käyttö muuttaa aivoja

Lääkepäänsäryn kehittymistä on vaikea ennustaa, koska ihmiset ovat yksilöitä. Triptaania määräävän lääkärin pitää ottaa lääkepäänsäryn mahdollisuus huomioon jo lääkettä määrätessään. Tulehduskipulääkettä saa käsikauppalääkkeenä, joten sen väärästä käytöstä ei potilasta välttämättä varoita kukaan.

”Toinen saa lääkepäänsäryn huomattavasti vähemmällä käytöllä kuin toinen”, neurologi Ville Artto sanoo.

Viikossa pitää olla enemmän lääkkeettömiä kuin lääkkeellisiä päiviä.

Eri lääkkeet aiheuttavat lääkepäänsärkyä erilaisilla mekanismeilla. Nykykäsityksen mukaan kohtauslääkkeiden jatkuva käyttö aiheuttaa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia aivoihin. Triptaanin aiheuttama särky alkaa, kun lääkkeen vaikutus lakkaa. Tulehduskipulääkkeet muuttavat aivoissa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa.

”Viikossa pitää olla enemmän lääkkeettömiä kuin lääkkeellisiä päiviä. Turvarajat eivät tarkoita sitä, että joka toinen päivä voisi turvallisesti ottaa triptaanin ja joka toinen päivä tulehduskipulääkkeen.”

Kivun lievittämiseen tarvittavan lääkeannoksen koko kasvaa, jos ihminen jatkaa lääkkeen liiallista käyttöä. Myös mahahaava tai maksa- tai munuaisvauriot ovat mahdollisia. Lääkkeiden vaihtaminen tai lisääminen vain pahentaa ja pitkittää tilannetta.

Vieroitusoireita tulee varmasti

Lääkkeen voi lopettaa kerralla tai vähitellen lääkeannosta pienentäen kahden tai kolmen viikon aikana. Lääkkeiden lopettaminen kerralla aiheuttaa varmasti vieroitusoireita – pahenevaa päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja univaikeuksia. Oireet ilmestyvät 48 tunnissa ja kestävät pahimmillaan kaksi viikkoa. Lääketaukoa voi olla vieroituksessa syytä pitää vähintään kaksi viikkoa. Suomalaisten hoitokäytäntöjen mukaan tauko kestää yleensä pisimmillään kuukauden.

Vieroitus tehdään tavallisesti avohoidossa, ja useimmiten potilas tarvitsee sairausloman.  Vieroitustavoista ei ole Ville Arton mukaan tutkimustietoa, joka osoittaisi jonkin keston tai tavan paremmuuden muihin verrattuna. Lääkäri voi joissain tapauksissa antaa toisen lääkekuurin tai niin sanotun rescue medicationin vieroitusjakson ajaksi.

”Vieroitus räätälöidään yksilöllisesti. Joku tarvitsee pidemmän ajan, joku selviää lyhyemmällä.”

Lääkepäänsärkykierre voi Arton mukaan katketa myös sillä, että lääkäri keskustelee asiasta potilaan kanssa ja aloittaa sopivan estolääkityksen. Tällöin vieroitusta ei tarvita.

Marja Hassinen kertoo tukevansa potilasta kertomalla etukäteen, mitä vieroitus käytännössä tarkoittaa ja miten oloa voi helpottaa lääkkeettömillä keinoilla, kuten levolla ja juomalla vettä. Hän pitää potilaaseen yhteyttä tavallista useammin vieroituksen aikana.

”Kipu pitää kärsiä pois. Migreenipotilaat voivat tarvita myös vakuuttelua siitä, että he saavat hyvällä omallatunnolla toipua kotona. Monesti he ovat tottuneet lääkkeiden avulla sinnittelemään töissä.”

Vieroituksen jälkeen Hassinen seuraa potilaan tilannetta. Alkuperäinen särky todennäköisesti palaa, ja lääkitys siihen on mietittävä uudelleen. Säännöllisesti käytettävä estolääke voi säästää uudelta särkylääkekierteeltä.

”Lääkepäänsäryllä on taipumus uusia helposti, jos alkuperäistä päänsärkyä ei hoideta kunnolla.”

Samantyyppinen päänsärky voi tulla myös kahvin, teen, kolajuominen tai kofeiinitablettien liian runsaasta käytöstä, mutta Artto ei pidä ongelmaa merkittävänä. 

”Harmittomien nautintoaineiden käytöstä aiheutuvasta päänsärystä pääsee eroon, kun välttää altistavaa tekijää.” 

Terveyskirjasto, Fimea, Suomen Migreeniyhdistys

Näin vältyt lääkepäänsäryltä

  • Pidä päänsärkypäiväkirjaa.
  • Älä lisää lääkitystä omin päin.
  • Noudata lääkityksen turvarajoja.
  • Huolehdi, että viikossa on enemmän lääkkeettömiä kuin lääkkeellisiä päiviä.
  • Ole yhteydessä lääkäriin, jos päänsärky ei mene ohi tai se pahenee.