– Tämä on kaikista eettisintä kalastusta, sillä kalastaja pystyy valikoimaan saaliin. Kala kuolee heti ja kaikki, mikä saadaan, syödään, Tero painottaa.
Sairaanhoitajana Etelä-Karjalan keskussairaalassa kirurgisella osastolla työskentelevä Tero on ollut innokas kalastaja pikkupojasta asti. Sukelluskalastuksesta hän kiinnostui käytyään varhaisteininä sukelluskurssin ja saatuaan ensimmäisen oman harppuunan.
– On vaikea sanoin kuvailla, mikä lajissa kiehtoo. On ihan erilaista kalastaa samassa elementissä kalan kanssa. Se on elämys. Veden alla vallitsee rauha, ja kaikki maanpäällinen unohtuu.
Tämä on kaikista eettisintä kalastusta.
Kalastaessaan Tero yrittää ajatella kuin kala.
–Jos olisin vaikkapa hauki, minkähän kiven takana väijyisin? Tai sitten menen pohjalle makaamaan ihan liikkumattomana ja annan kalojen tulla ihmettelemään, että mikä tänne vajosi.
Hauen lisäksi Tero kalastaa Suur-Saimaalta lahnaa, säynävää ja ahventa. Kuva: Mikko Nikkinen
Sukelluskalastuksessa on tunnettava omat rajansa, sillä lajissa sukelletaan vapaasti, pelkkää maskia ja snorkkelia käyttäen. Tero pystyy olemaan veden alla hengittämättä neljä minuuttia. Hänen syvyysennätyksensä on 37 metriä.
Laji on vienyt Teroa ympäri Suomea ja ulkomaita sekä kisamatkoille että vapaa-ajanreissuille. Kaikista upeimmat kokemukset ovat Norjasta.
– Absoluuttisesti hienointa! Vedet ovat kirkkaita, ja kalaa on valtavasti.
Mieleenpainuvin kokemus sattui Etelä-Afrikassa 2016. Teron sukelluspoijun naru kiertyi ryhävalaan pyrstön ympärille, ja valas lähti viemään Teroa mukanaan. Tero vapautui kiperästä tilanteesta, kun hän sai katkaistua puukolla narun poikki.
– Kertoessani tarinaa aika moni sanoo, että en usko. Mutta sain sen videolle, Tero virnistää.
Teksti Tiina Suomalainen
Etkö usko ryhävalasjuttua? Katso tästä video, jonka on tallentanut Teron päähän kiinnitetty kamera.
Salli analytiikkaevästeet nähdäksesi sisällön.