Suomalaishoitajan hurja kalajuttu: Ryhävalas vei minut mukanaan – katso video!

Sairaanhoitaja Tero Vaara yrittää ajatella kalojen tavoin.

Kuvateksti
Sukelluskalastusta harrastava Tero Vaara pystyy olemaan veden alla neljä minuuttia hengittämättä. Kuva: Mikko Nikkinen

Kauaa ei Tero Vaaran tarvitse sukeltaa, kun hän näkee rantakivikossa uiskentelevan vonkaleen. Yksi laukaus harppuunalla, ja kahden kilon hauki päätyy saaliiksi ja illallispöytään.

Haukien lisäksi Tero saa näiltä Suur-Saimaan kirkkailta vesiltä saalikseen lahnaa, säynävää ja ahventa.

Vaikka vedessä saalistava, märkäpukuun pukeutunut ja harppuunalla varustautunut ihminen näyttää pelottavalta jättiläiseltä kalaperspektiivistä, on sukelluskalastus kaikkea muuta kuin julmaa.

­– Tämä on kaikista eettisintä kalastusta, sillä kalastaja pystyy valikoimaan saaliin. Kala kuolee heti ja kaikki, mikä saadaan, syödään, Tero painottaa.

Sairaanhoitajana Etelä-Karjalan keskussairaalassa kirurgisella osastolla työskentelevä Tero on ollut innokas kalastaja pikkupojasta asti. Sukelluskalastuksesta hän kiinnostui käytyään varhaisteininä sukelluskurssin ja saatuaan ensimmäisen oman harppuunan.

­– On vaikea sanoin kuvailla, mikä lajissa kiehtoo. On ihan erilaista kalastaa samassa elementissä kalan kanssa. Se on elämys. Veden alla vallitsee rauha, ja kaikki maanpäällinen unohtuu.

Tämä on kaikista eettisintä kalastusta.

Kalastaessaan Tero yrittää ajatella kuin kala.

­–Jos olisin vaikkapa hauki, minkähän kiven takana väijyisin? Tai sitten menen pohjalle makaamaan ihan liikkumattomana ja annan kalojen tulla ihmettelemään, että mikä tänne vajosi.

 

Hauen lisäksi Tero kalastaa Suur-Saimaalta lahnaa, säynävää ja ahventa. Kuva: Mikko Nikkinen

Sukelluskalastuksessa on tunnettava omat rajansa, sillä lajissa sukelletaan vapaasti, pelkkää maskia ja snorkkelia käyttäen. Tero pystyy olemaan veden alla hengittämättä neljä minuuttia. Hänen syvyysennätyksensä on 37 metriä.

Laji on vienyt Teroa ympäri Suomea ja ulkomaita sekä kisamatkoille että vapaa-ajanreissuille. Kaikista upeimmat kokemukset ovat Norjasta.

­– Absoluuttisesti hienointa! Vedet ovat kirkkaita, ja kalaa on valtavasti.

Mieleenpainuvin kokemus sattui Etelä-Afrikassa 2016. Teron sukelluspoijun naru kiertyi ryhävalaan pyrstön ympärille, ja valas lähti viemään Teroa mukanaan. Tero vapautui kiperästä tilanteesta, kun hän sai katkaistua puukolla narun poikki.

­– Kertoessani tarinaa aika moni sanoo, että en usko. Mutta sain sen videolle, Tero virnistää.

Teksti Tiina Suomalainen

Etkö usko ryhävalasjuttua? Katso tästä video, jonka on tallentanut Teron päähän kiinnitetty kamera.