Ystäväporukka on kokannut toisilleen illallisia jo 16 vuotta – ”Panostaa saa paljon tai vähän”, sanoo sairaanhoitaja Mari Juhola

Mari Juhola kuuluu Syöjättäriksi kutsuttuun illallisrinkiin.

Kuvateksti
Tänä vuonna Marin ystäväporukka kokkaa toisilleen muistojen ruokaa. ”Kahvin seuraksi leivoin kuivakakun, jota oli lapsuudessani aina tarjolla”, Mari esittelee.
Kuva: Riina Peuhu

Kankaanpääläinen Mari Juhola, 53, emännöi tänään kuuden hengen ystäväporukan tapaamista.

Syöjättäriksi kutsuttu ryhmä on kokoontunut jo 16 vuoden ajan kuusi kertaa vuodessa vuorotellen kunkin luo syömään. Emäntä valmistaa aina kolmen ruokalajin illallisen. Niiden teemat vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna kokataan muistojen ruokaa.

Muistojen alkupalaksi Mari tarjoaa juustokeittoa ja perunarieskaa.

”Pääruokana on jauhemaksapihvit tilpehööreineen ja jälkiruokana köyhät ritarit, joka oli suosikkiherkku lapsuudessa.”

Ruokamuistoja miettiessään Marille tuli ensimmäiseksi mieleen mamman keittämä herkullinen makaronivelli, mutta sitä hän ei rohjennut tarjota.

”Monilla on siitä ikäviä muistoja. Korvasin sen saman oloisella juustokeitolla”, Mari nauraa.

Mari työskentelee sairaanhoitajana Kankaanpään terveyskeskuksen hoito-osastolla. Syöjättäret-ryhmän emäntäpäiväksi hän on järjestänyt vapaapäivän, jotta hänellä on ollut aikaa touhuta aamusta asti.

”Mitään stressiä tai kilpavarustelua emäntävuoro ei aiheuta, sillä meillä jokaisella on oma tyylimme. Panostaa saa paljon tai vähän. Välttämättä emännän ei tarvitse edes kokata kaikkea itse. Voi ostaa valmiina tai pyytää vaikka miehen tekemään. Minullakin on ollut kummityttö koko päivän apuna ja vielä tarjoilemassakin.”

Oma emäntävuoro haastaa Maria kokeilemaan uusia juttuja, mutta muuten hän pitää itseään hyvänä arkiruoan laittajana. Yhdessä ruokailu on perheessä tärkeää. Usein Mari-mamma myös leipoo neljän prinsessansa eli pojantyttärensä kanssa.

Vuoden viimeisellä illallisella Syöjättäret sopivat aina tulevan vuoden teeman. Niitä ovat olleet esimerkiksi lähiruoka, einestuunaus ja kasvisruoka.

”Parasta on yhdessäolo ja ystävyys hyvän ruoan äärellä. Saan tapaamisesta aina energiaa arkeeni ja vinkkejä omaan keittiööni.”