Pääkirjoitus: Miljoona kertaa mitä kuuluu

Lukemattomia kertoja päivässä tehyläiset ammattilaiset kysyvät asiakkailtaan ja potilailtaan: ”Mitä sinulle kuuluu?” Entä mitä kuuluu sinulle, tehyläinen?

Kuvateksti
Tuore kansalainen toivotettiin tervetulleeksi maailmaan Lohjan sairaalassa. Kätilö Marjut Heikintalo ja 19 muuta ammattilaista kertovat tuoreessa Tehy-lehden numerossa, mikä työssä on parasta. Kuva: Tuija Gustafsson

Kun tarvitset tukea tai hoivaa, kuka sinua auttaa? Todennäköisesti toinen tehyläinen.

Tehyläiset kulkevat ihmisten rinnalla elämän ensi parkaisusta sen viimeisiin hetkiin asti – ja vähän enemmänkin. He kohtaavat ja koskettavat, rohkaisevat ja paikkaavat, pukevat ja neuvovat, kannustavat ja ottavat tilanteet haltuunsa.

Tehyssä on laskettu, että sen jäsenillä on suomalaisiin miljoona kontaktia päivässä. Miljoona.

Ilman tätä huippuammattilaisten joukkoa yhteiskuntamme ei yksinkertaisesti toimisi.

Kesäkuun 9. päivä ilmestyy Tehy-lehden 40-vuotisnumero, jossa juhlitaan tehyläistä työtä.

Tehyläisiä ammattinimikkeitä on kaikkiaan viitisenkymmentä. Juhlanumeron pääjuttuun lehden toimittajat haastattelivat 20 ammattilaista. He aloittivat kätilöstä ja lopettivat obduktioteknikkoon. Kaikilta kysyttiin samat kysymykset: Millaisessa tilanteessa kohtaat ihmisen? Mikä työssäsi on parasta? Mitä lausetta käytät eniten?

Työnkuvat olivat keskenään hyvin erilaisia ja monipuolista ammattitaitoa vaativia, mutta kysymykseen yleisimmästä lauseesta useampi haastateltu vastasi: ”Mitä kuuluu?”

Lause on samaan aikaan äärimmäisen yksinkertainen ja äärimmäisen merkityksellinen. Se aloittaa kohtaamisen, antaa äänen, kertoo, että minä olen kiinnostunut sinusta, nyt on sinun vuorosi puhua.

Kysymys on loistava siksikin, että siihen voi suhtautua kahtalaisesti. Sen voi ottaa small talk -fraasina tai siihen voi vastata pitkästi ja syvällisesti. Kumpikin vaihtoehto on yhtä oikea.

Mitä sinulle kuuluu, tehyläinen? Miten sinä voit juuri tänään?

Kerro se meille. Vastaa kysymykseen täällä. Käytämme vastauksia tulevien juttujen suunnittelussa.

Voit kertoa myös juttutoiveesi, antaa palautetta, ehdottaa tai haastaa. Tehy-lehti on jo 40 vuotta ollut kaikkien tehyläisten oma lehti ja sitä aiomme olla myös jatkossa. Pysytään kuulolla.