Pääkirjoitus: Työvuoro päättyi – sitten jotain ihan muuta

Kun työ on itselle tärkeää ja merkityksellistä, sen haluaa tehdä hyvin. Kääntöpuolena voi silloin olla murhe.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Sain juttutoiveen. Lukija kirjoitti: ”Voisitteko tehdä juttua murehtimisesta? Siitä tunteesta, kun ei tehnyt hoitovirhettä mutta arviointivirheen, joka johti huonoon lopputulokseen. Painin juuri tilanteen kanssa, jonka hoitamisessa olisi ollut parantamisen varaa. Vatkaan asiaa ees ja taas.”
Kiitos toiveesta, varmasti teemme jutun. Aihe on tärkeä, ja tehyläisten joukosta on saatavilla vertaistukea ja hyviä neuvoja. Yhdessä voimme pitää puhumisen ja toistemme auttamisen kulttuuria yllä. Kun vaikeistakin asioista keskustellaan, ne eivät kasva valtaviksi ja varjosta vapaa-aikaa.

Kun työ on itselle tärkeää ja merkityksellistä, sen haluaa tehdä hyvin. Kääntöpuolena voi silloin olla murhe. Miksi en tehnyt toisin? Olisikohan vielä pitänyt yrittää? Olisinko kuitenkin ehtinyt? 
Omaa toimintaansa on hyvä välillä analysoida, mutta eteenpäinkin pitäisi päästä, sillä jatkuva töiden pohtiminen syö sisältä. Pitäisi voida myös palautua, olla välillä jotakin ihan muuta kuin sote-ammattilainen. 

Töistä irtautumiseen on vinkkejä jo Tehy-lehden marraskuun numerossa. Psykologi Anniina ­Virtanen suosittelee palautumiseen kuutta eri asiaa. Niitä kaikkia ei tarvitse toteuttaa joka päivä, mutta pidemmällä aikavälillä ne takaavat, että ihminen pysyy kokonaisena ja tyytyväisenä arjen melskeissä. Olennaista työstä virkistymisessä on, että saa tehdä itselleen mieluisia asioita eikä kaikki aika mene toipumiseen. 

Palautumista vaikeuttaa paine olla koko ajan saatavilla. Kannattaa olla siis sopivasti itsekäs, kuten Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönenkin on kehottanut. Työpaikan Whatsapp-ryhmiin ei ole velvollisuus kuulua eikä tuplavuoroihin suostua.
Rakas työ pysyy rakkaana ja tärkeän työn tekijä työkykyisenä, kun hän saa välillä tehdä jotain aivan muuta.

PS. Juttutoiveita voi lähettää osoitteisiin [email protected] ja [email protected].