Millariikka Rytkönen: Saa olla hauskaa

Jos työyhteisöstä irtoaa alamme kriisin keskellä huumoria, se on meriitti myös työnantajalle, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

Käärijä-huumassa Hus Meilahden leikkausosaston hoitajat kuvasivat viraaliksi päätyneen tanssivideon. Kaikki eivät hurmaantuneet ilottelusta. Sosiaalisessa mediassa huudettiin, ettei hoitajille pidä maksaa palkkaa performansseista tilanteessa, jossa Hus on joutunut perumaan leikkauksia. Yksi twiitti kovisteli työnantajaa, että mikä se prioriteetti siellä olikaan? Cha cha cha vai potilaat?

Husin sometili vastasi nopeasti kysyjälle. ”Prioriteettimme ovat selkeät: potilaan hyvinvointi ja hyvä hoito ovat aina keskiössä. Tärkeitä ovat myös työssäjaksaminen ja hyvä yhteishenki. Tauoilla voi palautua monin eri tavoin, vaikkapa tanssahdellen.”

12 pistettä asenteesta ja pelisilmästä, Hus! Työkyvyttömyydestä aiheutuvat menot ovat pelkästään kunta-alalla noin kaksi miljardia euroa vuodessa. Se, että töissä saa olla kivaa, on arvostettavaa työhyvinvoinnin lisäämistä. Video saa taatusti monet kollegat miettimään kyseistä yksikköä mahdollisena työpaikkana, sillä työyhteisössä viihtyminen tuo työssä jaksamista.

Oma vanha työperheeni Hus Hyvinkään sairaalan naistentaudeilla ja synnytyksillä on kestomenestyjä, kun Nuorten Lääkärien Yhdistys listaa viiden tähden koulutuspaikkoja. En ihmettele. Yksikkö oli kätilöopiskelijan paratiisi jo yli 20 vuotta sitten, kun itse menin sinne.

Enkä ollut paikassa ensimmäistä kertaa: kävin siellä syntymässä neljännesvuosisata aiemmin ja opiskelijana sain ohjaajakseni kätilön, joka oli auttanut minut maailmaan. Työurat yksikössä ovat pitkiä, mikä kertautuu hyvänä asiakkaille, opiskelijoille ja tuoreille työkavereille.

Jos töissä sattui hiljainen hetki, me yököt kehittelimme kolttosia.

Millaisella reseptillä syntyy työpaikka, josta kasvaa enemmän kuin työ? Tärkein ainesosa on johtaminen. Osastonhoitaja antoi meidän puhjeta kukkaan, ja sairaanhoitoalueen johtaja osallistui vapaa-ajan bileisiimme siinä missä koko lääkärikunta, osastonsihteerit ja laitoshuoltajat. Titteleillä ei ollut merkitystä kuin sen kannalta, mitä kukakin teki tositoimissa, kun päämääränämme oli turvallinen synnytys ja syntymä.

Jos töissä aamuyön pitkinä tunteina sattui hiljainen hetki, me yököt kehittelimme kolttosia. Ne kesti myös pomon huumori.

Töissä saa olla hauskaa! Jos alamme kriisin keskellä työyhteisöstä irtoaa huumoria, se on meriitti myös työnantajalle. Pidä kaksin käsin kiinni työpaikkahuumorista niinku cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha!