D-vitamiinilisä ei todennäköisesti ehkäise terveiden luunmurtumia

D-vitamiinilisät eivät vaikuta ehkäisevän terveiden sairauksia. Vitamiinin riittävästä saannista pitää silti huolehtia.

Kuvateksti
Etenkin talvisin Suomessa kannattaa käyttää D-vitamiinilisiä. Kuva iStock.

Vitamiinilisät ovat paikallaan D-vitamiinin vajauksesta kärsiville ja talvisin myös vajauksen ehkäisemiseksi. D-vitamiinilisien syöminen ei kuitenkaan näyttäisi ehkäisevän terveiden luunmurtumia, muita sairauksia tai terveysongelmia.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat laajaan, yli 50 meta-analyysin tutkimusnäyttöön. Niiden perusteella D-vitamiinilisien syöminen ei vähennä luunmurtumien ja kaatumisten riskiä. Muiden terveysvaikutusten suhteen näyttö on hieman epäselvempää. Näyttää joka tapauksessa siltä, että mahdolliset hyödyt ovat hyvin pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkijat korostavat, että tutkimusnäyttö koskee terveitä ihmisiä, jotka saavat D-vitamiinia suositusten mukaisesti. D-vitamiinin puutos voi altistaa monille sairauksille, minkä vuoksi kaikkien olisi hyvä huolehtia vitamiinin riittävästä saannista.

Suomalaissuositusten mukaan lapset ja aikuiset tarvitsevat D-vitamiinia ruoasta tai vitamiinivalmisteista ainakin 10 mikrogrammaa päivässä. Yli 75-vuotiaat tarvitsevat 25 mikrogrammaa.

D-vitamiinilisät ovat paikallaan varsinkin talvella ja syksyllä, kun vitamiinia ei saa riittävästi auringosta.  D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Uutispalvelu Duodecim

Muokkaus: otsikkoa muokattu yksityiskohtaisemmaksi 21.12. klo 9