Diagnoosi endometrioosista voi viivästyä pahasti

Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka oireet ja hoito vaihtelevat täysin potilaan mukaan.

Kuvateksti
Endometrioosipesäkkeet muodostavat tulehduksellisen tilan eli inflammaation. Kuva: iStock

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia esiintyy arvioiden mukaan 5­–10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Tauti diagnosoidaan keskimäärin yli 30-vuotiailla ja se liittyy kuukautiskiertoon. On äärimmäisen harvinaista todeta ensimmäinen endometrioosi ennen kuukautisia tai menopaussin jälkeen.

­– Viive diagnoosin tekemiseen voi kestää jopa seitsemästä yhdeksään vuotta kipujen alkamisesta. Joskus normaalin ja epänormaalin kuukautiskivun erottaminen voi olla hankalaa, kertoo Hyksin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön osastonylilääkäri Aila Tiitinen.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kulkeutunut kohtu-ontelon ulkopuolelle ja se on muodostanut pesäkkeitä. Yleisiä paikkoja ovat vatsakalvon, virtsarakon tai munasarjojen pinnat tai emättimen ja peräsuolen välinen kudos.

Kivun määrä ei kerro suoraan, kuinka vaikea endometrioosi on kyseessä. Monilla on vaiva tietämättään, koska aina se ei anna mitään oiretta. Pahimmillaan endometrioosi johtaa esimerkiksi suolen tukkeutumiseen, joka vaatii ison leikkauksen.

Pesäkkeet aiheuttavat tulehduksellisen tilan eli inflammaation. Pesäkkeitä voi olla missä vain kehossa ­– keuhkoissakin niitä on havaittu.

Yleisin oire on kipu. Oireisiin kuuluvat vuodot kuukautisten välillä, yhdyntäkivut, virtsaamis- ja ulostamiskivut sekä lapsettomuus.

Normaali kuukautiskipu kestää muutaman päivän. Endometrioosia sairastavalla voimakkaat kivut voivat alkaa jo muutamaa päivää ennen kuukautisvuotoa.

Edelleenkään ei tiedetä, mistä endometrioosi johtuu.

­–  Syntymekanismista on esitetty  useita teorioita. Tiedetään, että perimällä on vaikutusta ja että kudoksessa syntyy tulehdusreaktio. Sitä ei tiedetä, miksi joillakin naisilla munatorvien kautta vatsaonteloon kulkeutuvat kohdun limakalvon solut alkavat muodostaa endometrioosipesäkkeitä ja toisilla taas ei, Tiitinen toteaa.

Endometrioosia ei voi ehkäistä elintavoilla, mutta terveelliset elintavat voivat auttaa kipujen sietämisessä.

Haittaavat oireet ovat diagnoosin perusta. Potilas haastatellaan tarkkaan ja yleensä tehdään gynekologinen sisätutkimus. Diagnoosi voidaan varmistaa täydellisesti vain vatsaontelon tähystysleikkauksella, laparoskopialla, mutta sitä ei tehdä läheskään kaikissa tapauksissa.

­–  Hoito valitaan hallitsevan oireen perusteella. Yleensä kipua hoidetaan prostaglandiini-inhibiittoreilla, koska paikallisissa kipureaktioissa prostaglandiini on yksi välittäjäaineista, Tiitinen kertoo.

Potilaalla saattaa olla paha endometrioosi, mutta hän tulee silti helposti raskaaksi.

Myös hormonivalmisteista on apua kipujen hoidossa. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet lievittävät endometrioosin oireita. Myös keltarauhashormonia vapauttava kierukka hoitaa oireita hyvin. Vaihtoehtoja on paljon ja potilaasta riippuu, mikä on sopivin.

Joissain tapauksissa tulehtunut kudos leikataan pois, jos oireet eivät helpotu lääkehoidolla. Leikkaus tulee kyseeseen, jos on vaikeita ulostamis- tai virtsaamisvaivoja tai jos munasarjasta on löytynyt iso endometrioosikysta.

­–  Parikymppisillä naisilla hoitona on usein ehkäisyvalmiste, koska he eivät halua tulla vielä raskaaksi. Hoito riippuu täysin elämäntilanteesta. Joskus ei hoideta lainkaan, vaan riittää taudin toteaminen ja seuraaminen.

Endometrioosi aiheuttaa myös lapsettomuutta, mutta sekään ei ole itsestään selvää. Jollakin saattaa olla paha endometrioosi, mutta hän tulee silti helposti raskaaksi. Toisilla tilanne voi olla päinvastainen. Endometrioosipesäkkeet saattavat tukkia munatorvet ja tuhota munasarjat.

­– Jos oireena on lapsettomuus, tehdään lapsettomuuden perustutkimukset, kuten hormonimääritykset, munanjohtimien aukiolon tutkimus ja myös sperma tutkitaan. Usein hoitona on hedelmöityshoito eikä leikkaus.

Jos naisella on ollut paha endometrioosi ja hän on tullut raskaaksi hedelmöityshoidon avulla, voi seuraava raskaus kuitenkin alkaa spontaanisti. Raskauden aikana endometrioosi yleensä rauhoittuu. Imetyksen aikana estrogeenin tuotanto on vähäistä, ja tämä hiljentää endometrioosia.

­–  Äitiysneuvolassa on hyvä ottaa puheeksi, onko seuraava raskaus heti suunnitteilla. Ehkäisyvalmisteet pitävät endometrioosia kurissa eivätkä suinkaan aiheuta lapsettomuutta, Tiitinen muistuttaa.

Ajan mittaan endometrioosi saattaa sammua. Viimeistään vaihdevuodet voivat lopettaa oireet kokonaan. Jos kärsii pahoista vaihdevuosioireista, voi harkita estrogeenikorvaushoitoa. Silloin käytetään keltarauhashormonia vastavaikuttajana.

­– Endometrioosi on todella monimuotoinen ja vaikeasti ennakoitavissa. Hoitohenkilökunnan on hyvä tiedostaa tämä potilaita kohdatessaan ja kertoa, että tauti voi edetä mihin suuntaan vain.

Teksti Maija Joutjärvi

 

Endometrioosin oireita

  • Alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo ennen kuukautisia ja voimistua vuodon aikana.
  • Ulostamis-, virtsaamis- tai yhdyntäkivut. Endometrioosipesäkkeiden sijainti vaikuttaa kipuoireisiin.
  • Vuotohäiriöt, esimerkiksi tiputteluvuodot.
  • Lapsettomuus.

Terveyskirjasto