Kirjoittaminen ja elokuvat vähentävät turhaa huolehtimista

Nämä kuusi konstia pitävät murehtimisen kurissa.

Kuvateksti
Vatvotko huoliasi yöllä? Kokeile huolilistan kirjoittamista. Kuva: iStock

1. Muuta ajattelutapaasi

Monet huoliksi kokemasi asiat ovat vain mielesi tuottamia ajatuksia. Voit pienentää huolien vaikutusvaltaa muuttamalla suhdettasi niihin.

Saatat miettiä pelonsekaisin tuntein, etten millään selviä tästä. Mitä jos sanotkin itsellesi, että minulla on vain ajatus, etten selviä tästä? Tai jos pelkäät, että kohta tapahtuu jotakin kauheaa, voit todeta mielessäsi: Minulla on ajatus, että kohta tapahtuu kauheaa. Se on eri asia kuin että jotakin todella tapahtuisi.

2. Paranna aamun rutiineja

Kiirehtiminen ja myöhässä oleminen rasittavat usein heti aamulla. Monet selaavat puhelintaan ja katsovat, mitä viestejä on tullut. Näin keho oppii, että hälytystila alkaa, kun kello soi.

Keho oppii myös uusia rutiineja: varaa aikaa rauhallisiin aamutoimiin, vältä informaatiotulvaa ja tee lyhyt mindfulnessharjoitus tai muu mieltä rauhoittava harjoitus, kuten joogasarja.

3. Pidä illalla huolihetki

Varaa alkuillasta 20 minuuttia, jolloin kirjoitat huoliasi ylös tai luet edellispäivinä kirjaamiasi huolilistoja läpi. Aluksi huolten kertaaminen voi lisätä ahdistusta, mutta kun teet tätä jonkin aikaa säännöllisesti, huolet eivät tunnu enää niin murskaavilta. Ne alkavat kyllästyttää etkä vatvo niitä enää yöllä.

4. Löydä laukaisevia tekijöitä

Mieti, millaiset asiat tai tilanteet kiihdyttävät ja saavat mielesi pyörimään: Liittyvätkö ne työoloihin, kokouksiin, esiintymisiin, uutisten seuraamiseen tai tiettyihin ihmisiin? Mitä silloin teen? Voisinko muuttaa tapojani? Pystyisikö tilanteita vähentämään? Voinko keskustella esimiehen kanssa ja etsiä uusia ratkaisuja?

Puhu mieltä hiertävistä huolista ystävien kanssa. Kerran viikossa kannattaa tehdä treffit itsensä kanssa ja tehdä jotakin kivaa. Sinulla on myös täysi oikeus välttää henkilöitä, jotka aiheuttavat mielipahaa tai ahdistusta.

5. Opettele tietoisuustaitoja

Palauta huomiosi nykyhetkeen. Jos huomaat vaikkapa lenkillä ajattelevasi kaikkea sitä, mikä menee varmasti pieleen, palauta huomiosi ympärilläsi aistimiisi ääniin, väreihin, tuoksuihin tai siihen, mitä tapahtuu juuri nyt. Näin ankkuroidut nykyhetkeen. Huomaat, että juuri nyt sinua ei uhkaa mikään. Sinulla oli vain pelottava ajatus, joka vei sinut tulevaisuuteen.

Kehosi ja hengityksesi toimivat hyvänä ankkurina. Voit palauttaa ajatuksesi nykyhetkeen laskemalla 5–10 hidasta hengityskertaa tai huomaamalla, miten kehosi tuntuu istuessasi painavalta istuinta vasten tai miten jalkasi painuvat lattiaa vasten.

6. Mieti, mitä oikeasti haluat

Aktiivinen, omia arvoja toteuttava käyttäytyminen parantaa elämänlaatua ja torjuu hyödyttömiä huoliajatuksia. Mahtuuko elämääsi mielekkäitä harrastuksia, aikaa läheisillesi sekä ponnistuksia merkityksellisiä tavoitteita kohti?

Voit pohtia arvojasi ja pelkojasi myös katsomalla teatteria ja elokuvia. Näillä pääset alkuun: Päiväni murmelina -elokuva (opetus: elä päivä kerrallaan), Entäs Bob? (pienin askelin eteenpäin huolista välittämättä), Elämä on ihanaa (elämä on oman navan ulkopuolella), Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (muuttuu se vanha jääräkin) sekä tv-sarja Catastrophe (kaikesta selvitään yhdessä).

Neuvot antoivat Arto Pietikäinen ja Mikael Saarinen.

Teksti Merja Perttula

Lue lisää:

Elämäsi helpottuu, kun opit erottamaan turhat murheet tarpeellisista