Kolme tehyläistä, kolme erilaista ruokailutapaa – lue asiantuntijan kommentit

Ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo kommentoi tehyläisten ruokapäiväkirjoja ja kertoo, mitä muuta työvuoron aikana kannattaisi syödä.

Kuvateksti
Bioanalyytikko Olli Kemppainen, ensihoitaja Markus Syrjälä ja sairaanhoitaja Natalia Mäting pitivät kirjaa syömisistään. Kuvat: Jari Lifländer

 

Bioanalyytikko Olli Kemppainen: Nautiskellen lounasravintolassa

Päivätyöni bioanalyytikkona mahdollistaa säännöllisen ateriarytmin ja ruoka-ajat. Syön lähes joka päivä samassa lounasravintolassa. Yritän syödä vaihtelevasti ja terveellisesti. Huolehdin, että syön kunnolla kasviksia ja välttelen liikaa herkuttelua. Monipuolinen syöminen onnistuu paikassa, joka tarjoaa lämpimän ruoan lisäksi keitto- ja salaattilounaan.

Lounas on päiväni pääateria. Sen runsauden vuoksi iltapäiväväsymys pääsee joskus yllättämään. Koen kuitenkin, että tällä syömisellä jaksan tehdä työni hyvin.

Ruoka ei ole minulle pelkkää polttoainetta, vaan nautin syömisestä. Joskus satunnaisesti syön eväitä. Minusta on kuitenkin parempi, että voin hetkeksi poistua työympäristöstä. Jos lounastan työtovereiden kanssa, saatamme puhua työasioista. Se sopii, sillä kaikkia asioita ei ehdi käsitellä työn lomassa. Ruokailuun jää yleensä sopivasti aikaa, ja ruokailun lomassa ehtii myös rentoutumaan.

Välipalaksi juon yleensä pelkän kahvin. Jos menen töistä suoraan kuntosalille, otan proteiinijuoman ja hedelmän.

Ollin ruokapäivä

6.20 Heraproteiinijauhetta 40 g + vettä 4 dl ja psylliumkuitua. D-vitamiini, kourallinen maapähkinöitä, omena, kuppi mustaa teetä

9.30 Kaksi lasia vettä

11.00 Kaksi kauraleivitettyä silakkapihviä, kaksi kauhallista perunamuusia, kermaviilikastiketta. Puolet lautasesta salaattipöydän antimia. Lasi kevytmaitoa ja lasi kotikaljaa.

15.00 Kuppi kahvia

16.30 Hernekeittoa puolitoista lautasellista, omena

18.00 Kaksi lasia vettä

21.00 Smoothie 4 dl (mansikoita, punaviinimarjoja, banaania, rahkaa ja vettä)

Ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalon vinkit Ollille

Hyvää: Hyvä, että pidät syömistä tärkeänä asiana. Ymmärrät, että ruokahetki on samalla lepohetki. Ruokavalintasi ovat terveellisiä ja monipuolisia, mikä on tärkeää arkisyömisessä. Ihminen tarvitsee päivittäin noin sataa erilaista ravintoainetta, ja tällä syömisellä saat ne ruoasta.

Huonoa: Runsas syöminen lounaalla voi väsyttää iltapäivällä.

Kokeile tätä: Lisää aamiaisen ja lounaan väliin kevyt välipala, esimerkiksi hedelmä tai purkki rahkaa tai jugurttia. Se estää näläntunnetta. Näin voit keventää lounasannosta ja ehkäistä siten lounaan jälkeistä väsymystä. Jos lounaan keventäminen johtaa nälkään ennen päivällistä, ota päiväkahvilla vaikka pieni voileipä. Pienet, usein toistuvat ateriat ovat yksi keino estää väsymystä.

Bioanalyytikko Olli Kemppainen työskentelee kliinisen fysiologian laboratoriossa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksessa.

 

Ensihoitaja Markus Syrjälä: Sukkelasti asemalla

 

Työvuoroni ensihoitajana vaihtuu aamukymmeneltä. Teen töitä vuorokauden, jota seuraa kolme vuorokautta vapaata. Hoidan hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä ja teen yhteistyötä poliisin ja terveyskeskuksen kanssa. Huolehdin myös työpaikan siisteydestä ja varastosta sekä toimin ajoneuvovastaavana.

Yritän huolehtia säännöllisestä syömisestä, mutta välillä se on hankalaa. Aikaa hälytystehtävän saamisesta ambulanssin lähtöön saa kulua enintään 90 sekuntia. Tällöin ruoka jää lautaselle kylmenemään. Koska ruoka-aikoja ei voi juuri ennakoida, aloitan työvuoron kunnon aamupalalla. Tarvittaessa jaksan sen turvin pitkään. Paikkailen pitkiksi venyviä ruokavälejä proteiinipatukoilla, hedelmillä ja vedellä.

Työsyöminen on kaukana ruokahifistelystä tai nautiskelusta. Koska ruokailu voi keskeytyä millä hetkellä tahansa, syön nopeasti. Se ei ole hyvä juttu, mutta vaihtoehtoa ei ole. Vapaalla syön rauhallisemmin perheen kanssa.

Useimmiten syön töissä eväitä, lähinnä kotiruokaa, jota kokkaamme isoja määriä kerralla. Teemme töitä parina, mikä edellyttää joustoa syömisissä. Jos pari haluaa syödä ulkona ja se sopii aikatauluihin, eväät voivat jäädä odottamaan seuraavaa ruokailua. Joskus teemme asemalla yhdessä ruokaa, esimerkiksi pastaa jauhelihatomaattikastikkeessa.

Työparini syö kilpaurheilutaustansa vuoksi terveellisesti, mikä tuo hyvää painetta syömisiini. Ei tulisi mieleenkään tuoda marketista lihapiirakoita työpaikan jääkaappiin.

Markuksen ruokapäivä

8.45 Kaksi kuppia kahvia, puolikas ruisleipäpala ja pala täysjyväpaahtoleipää + kasvimargariinia, juustoa, kinkkua, tomaattia ja kurkkua

15.30 Subway: Hunajakauraleipä, grillattu kana, salaattia, tomaattia, kurkkua, sipulia, oliivia. Puoli litraa vettä. Kaksi kuppia kahvia.

22.30 Sämpylä, jossa kolme siivua juustoa. Kaksi banaania, kaksi mandariinia ja kuppi teetä.

Helin vinkit Markukselle

Hyvää: Työsi ennakoimattomuus vaikuttaa syömisiisi, mutta haluat syödä silti parhaalla mahdollisella tavalla. Fyysisessä työssä energiaa kuluu ja ruoan avulla lisäät jaksamistasi. Hienoa, että syöt vapaalla perheen kanssa rauhassa. Näin suhde ruokaan säilyy terveenä.

Huonoa: Ruokailujen välit ovat liian pitkiä, sillä ne venyvät yli nelituntisiksi. Aterioita on kovin vähän ja aamiainen niukka. Neljä viisi ruokailukertaa päivässä olisi hyvä määrä.

Kokeile tätä: Lisää päivään pari välipalaa. Välipalapatukoita ja hedelmiä voi syödä autossa, kuten jo teetkin. Valmista aamulla välipalaksi ylimääräinen täysjyväsämpylä, jonka välissä on kevyttä leikkelettä ja vihanneksia. Voisitko ottaa mukaasi ruokatermokseen esimerkiksi lämpimän keiton?

Ensihoitaja Markus Syrjälä on töissä Ikaalisten Ambulanssipalvelussa.

 

Sairaanhoitaja Natalia Mäting: Eväillä yövuorossa

 

Teen kolmivuorotyötä yleislääketieteen osastolla, jossa hoidetaan muun muassa erilaisia infektioita ja syöpiä. Potilaspaikkoja on 22, ja yövuorossa meitä sairaanhoitajia on kaksi. Yövuoro alkaa klo 21 iltavuorolaisten raportilla, jolloin syön iltapalaa.

Nälkäisenä en jaksa tehdä töitä, joten pyrin syömään neljän tunnin välein myös yöllä. Syön töissä eväitä. Näin tiedän tarkkaan, mitä syön. Noudatan gluteenitonta ruokavaliota, koska se tuntuu vatsassa paremmalta.

Ensimmäinen yö kolmen yön putkessa on vaikein, koska elimistöllä kestää hetki tottua valvomiseen. Jotta jaksaisin valvoa, syön kevyesti ja vältän rasvaisia ruokia. Voin juoda työvuorossa kahvia, mutten virkistyäkseni. Kahvi ei vaikuta vireystilaani mitenkään, mutta vesi auttaa. Juon sitä yövuorossa litran. Kun kehon vesivarastot ovat kunnossa, jaksan tarvittaessa pidemmätkin ruokavälit.

Syön ainakin kerran yössä yhdessä työtoverini kanssa kahvihuoneessa. Potilaiden soittokellot yhdistyvät myös sinne, ja pidämme oven auki.

Olen tehnyt vuorotyötä kymmenen vuotta, ja elimistöni on sopeutunut siihen. Se tietää, että vapaalla ei syödä yöllä. Silloin nukutaan.

Natalian ruokapäivä

16.25 Sienikeittoa lautasellinen, kaksi gluteenitonta riisikakkua + juustoviipale ja kurkkua

19.30 Kauramaitokahvi, tummaa suklaata 25 g

21.30 Elovena-välipalakaurajuoma (suklaa) 2,5 dl, gluteeniton riisipiirakka

00.30 Itse tehty tonnikalasalaatti (salaatti, kurkku, tonnikala 150 g öljyssä), proteiinivanukas 200 g

3.00 Kuppi maitokahvia, purkki proteiinirahkaa, klementiini, persimoni

Yöllä Litra vettä

8.00 Kaurajuoma 2 dl, pieni kupillinen kaurapuuroa, kaksi viipaletta gluteenitonta leipää + margariinia, lihaleikettä ja kurkkua

Helin vinkit Natalialle

Hyvää: Tiedät, millainen syöminen tekee sinulle hyvää, ja toimit sen mukaan. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä kuitenkaan aloittaa omin päin. Jos gluteeni aiheuttaa vatsaoireita ja keliakia on selvitetty, ruokavalion pitää olla tietenkin gluteeniton. Silloinkin täytyy syödä riittävästi kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyvätuotteita, linssejä, tattaria, pähkinöitä ja siemeniä.

Huonoa: Yhden päivän perusteella syömisesi vaikuttaa vähän liian kevyeltä ja siinä on niukasti kuitua ja hyvälaatuista rasvaa. Voi olla, että tämä tasaantuu viikon aikana. Syömistä kannattaakin tarkkailla viikon jaksoina, joissa päivän poikkeamat eivät haittaa.

Kokeile tätä: Useat, kevyet pienet ateriat helpottavat aamuyön väsymystä. Kolme ateriaa yössä on useimmille hyvä määrä.

Gluteenittomissa tuotteissa on monesti hyvin vähän kuitua. Jotta saisit sitä riittävästi, kokeile pikapuuroa, jonka päälle laitat marjoja tai hedelmää ja hyvän rasvan lähteeksi ”kasvimargariinisilmän”. Lorauta salaattiin öljykastiketta.

Sairaanhoitaja Natalia Mäting työskentelee Hatanpään sairaalassa Tampereella.

Ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Teksti Virve Järvinen