Mustikat ovat hyväksi verisuonille

Kuvateksti
Kuva: iStock

Päivittäinen mustikoiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan parantaa verisuonten toimintaa ja nostaa hyvän HDL-kolesterolin tasoja. Vaikutuksen arvellaan johtuvan antosyaniini-flavonoideista, joita on mustikassa runsaasti.

Mustikoiden terveysvaikutuksia on tutkittu aiemminkin, mutta nyt tehty brittitutkimus on ensimmäinen pitkäkestoinen ja laadukas selvitys mustikoiden vaikutuksista.

115 metabolista oireyhtymää potevaa keskimäärin 63-vuotiasta söi puolen vuoden ajan päivittäin joko 75 grammaa tai 150 grammaa jauhettuja pakastekuivattuja mustikoita tai mustikkajauhetta muistuttavaa lumevalmistetta.

Tulosten perusteella 150 gramman mustikka-annoksia nauttineiden valtimoiden sisäpinnat toimivat paremmin ja olivat seurannan päättyessä kimmoisempia kuin lumevalmistetta saaneiden. Mustikkakuuri suurensi myös terveellisen HDL-kolesterolin pitoisuuksia potilailla, jotka eivät olleet statiinilääkityksellä.

Tutkijat arvioivat mustikkakuurin suotuisten verisuoni- ja kolesterolivaikutusten pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin noin 12–15 prosenttia.

Aiemmissa tutkimuksissa mustikoita päivittäin nauttivien iäkkäiden on havaittu pärjäävän paremmin kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Mustikka saattaa myös lievittää tulehdustiloja ja auttaa sydäninfarktien ja mahdollisesti myös erektio-ongelmien välttämisessä. Mustikassa on flavonoidien lisäksi runsaasti terveellisiä kuituja.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;109:1535–1545)