Miksi vertaat tykkäysten kyttäämistä tupakointiin, Perttu Pölönen?

Sosiaalinen media lisää ihmisten pakonomaista käyttäytymistä, sanoo tietokirjailija Perttu Pölönen.

Kuvateksti
Tietokirjailija Perttu Pölönen vertaa riippuvuutta aiheuttavaa somepalvelua lannoitteeseen, jossa on ympäristölle vaarallista myrkkyä. ”Lannoitetta ei tarvitse kieltää, mutta myrkky pitää poistaa.”
Kuva: Kirsi Tuura

1. Olet sanonut, että tykkäysten kyttääminen somessa vertautuu nikotiiniriippuvuuteen. Mitä tarkoitat?

Kuvaan vertauksella sitä, kuinka riippuvaisella ihmisellä on pakonomainen tarve tehdä jotain. Ihminen tiedostaa, että some ei ole hänelle suuressa määrin hyväksi, mutta hän ei pysty lopettamaan. Vaikka esimerkiksi tykkäysten saaminen tuntuu hyvältä, olemmeko tyytyväisiä siihen, miten paljon vietämme aikaa somessa?

2. Miten some manipuloi meitä?

Somepalvelut on viritetty täyteen palkintomekanismeja, jotka lisäävät ihmisten pakonomaista käyttäytymistä.

Mekanismit perustuvat esimerkiksi yllätyksellisyyteen, automaattisuuteen ja negatiivisuuteen, joka houkuttelee enemmän kuin positiivisuus. Uutta sisältöä tulee silmille ilman, että ihmisen tarvitsee valita. Videot käynnistyvät automaattisesti, jakonappula on keskeisellä paikalla ja suosittelujärjestelmä valitsee miljoonista videoista kymmenen kiinnostavinta.

Mekanismit pyrkivät häivyttämään ihmisen toimijuuden: sormi hakeutuu vierittämään näyttöä kuin itsestään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

3. Miten somen hyviä puolia voisi hyödyntää paremmin?

Somen hyvä puoli on erilaisten ideoiden, näkökulmien ja keskusteluiden leviäminen. Sillä somea aikoinaan perusteltiinkin.

Nyt pitäisi pohtia, miten somesta saisi hygieenisemmän. Miksi palvelut ovat sellaisia kuin ovat ja miten tilanteeseen on päädytty?

Huonoa somepalvelua voi verrata lannoitteeseen, jossa on ympäristölle vaarallista myrkkyä. Lannoitetta ei tarvitse kieltää, mutta myrkky pitää poistaa. 

Vastuu on lainsäätäjällä ja yrityksillä, sillä miljoonat ihmiset eivät muuta käytöstään hetkessä. Käyttäjät eivät edes pysty neuvottelemaan käyttöehdoista yritysten kanssa.

4. Tarvitsevatko lapset ja nuoret erityistä suojelua?

Tarvitseeko lapsen olla aina tuntemattomien tavoitettavissa? Emme anna lapsille rajatonta pääsyä karkkien ja munkkienkaan äärelle saati alkoholin tai kannabiksen. 

Some voi olla koulupäivän ajan kiinni, ja lapsi voi viettää siellä esimerkiksi tunnin päivässä. Ongelma on ennen muuta siinä, mitä lapselta jää somen takia tekemättä. Olisiko parempi käyttää aika leikkimällä ulkona?

Nyt kasvamassa oleva sukupolvi poikkeaa aiemmista. Meillä ei ole valmiita malleja, miten vanhempien tulee ratkoa ongelmaa, koska tällaista tilannetta ei ole ennen ollut.

5. Miten itse käytät somea?

Aikaani hamuavat sovellukset eivät ole puhelimeni etusivulla. Näin syntyy pieni viive, jonka aikana ehdin miettiä, haluanko todella käyttää aikaani tähän. Tämä on laastariratkaisu, mutta yksittäiselle ihmiselle se voi olla toimiva. Kun somesta päästää irti, huomaa, ettei sitä tarvitse.

Perttu Pölönen

  • 29-vuotias tietokirjailija, puhuja ja keksijä.
  • Uusin kirja Saisinko huomiosi käsittelee sosiaalisen median manipulointikeinoja.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja koira sekä lapsuudenperhe, johon kuuluu neljä sisarusta.