Suomalaiset ja yhdysvaltalaiset hoitotyön opiskelijat tiedostavat ilmastonmuutoksen, mutta opetus laahaa perässä. Tämä on väitöskirjatyöhösi liittyvän viimeisen tutkimusartikkelin viesti tiivistetysti. Miten tietoa voidaan hyödyntää käytännössä?
Hoitotyön opetussuunnitelmissa tulisi panostaa ympäristövastuullisiin toimintamalleihin ja ilmastonmuutokseen liittyvän tietoisuuden vahvistamiseen. Itselleni tuli yllätyksenä opiskelijoiden oma arvio, jonka mukaan he eivät tiedä, miten paljon terveydenhuolto itsessään vaikuttaa ilmastonmuutokseen.
Tutkimusaineisto kerättiin Climate and Health Tool -kyselylomakkeella. Suomessa lomake jaettiin hoitotyön opiskelijoille oppilaitosten kautta ja Yhdysvalloissa sosiaalisen median, verkkotapahtumien ja alan organisaatioiden välityksellä. Tarkastelun alla olivat muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvä tietoisuus, huoli ja motivaatio.
Paljonko ilmastonmuutoksesta puhutaan suomalaisissa oppilaitoksissa? Millaista opetuksen tulisi olla?
Opetusta annetaan muutamassa oppilaitoksessa. Esimerkiksi Diakissa on tarjolla Ekososiaalinen työ ja globaaliosaaminen -koulutusohjelma (yamk) ja Savoniasta löytyy Ilmastonmuutos ja terveys -verkkokurssi sekä Ilmastoturvallisuus-osaajakoulutus (yamk).
Maaliskuussa alkoi Lab-ammattikorkeakoulun järjestämä täydennyskoulutus Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut osaaja. Olen siellä itse mukana kouluttajana, ja olemme lähteneet katsomaan jo tulevaan: millainen seuraava kurssi voisi olla?
Peruskoulutuksessa opetus kannattaa pikemminkin nivoa sisään opetussuunnitelmaan kuin järjestää erillisiä kursseja. Samalla kun käydään läpi vaikkapa lasten aineenvaihduntaa, voidaan tuoda esille, että aineenvaihdunnan erilaisuuden vuoksi ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset ovat lapsilla erilaisia kuin aikuisilla.