Anna-Leena Brax: Tasa-arvoinen palkkapolitiikka hoituisi omalla sopimuksella

Tehylle valitaan marraskuussa uusi puheenjohtaja. Tehy-lehti haastattelee kaikki ehdokkaat.

Kuvateksti
Anna-Leena Brax tavoittelee Tehyn puheenjohtajuutta. Hänen taustaryhmänsä on SITKE – sitoutumattomat ja keskiryhmät. Kuva Kirsi Tuura.

1. Anna-Leena Brax, miksi liityit aikoinaan Tehyyn?

Oli itsestäänselvyys liittyä Tehyyn ja paikalliseen ammattiosastoon. Lähdimme kollegan kanssa ammattiosaston kokoukseen, kun ajattelimme, että tarjolla on hyvää ruokaa. Kissan viikset, olimme päivää liian aikaisin! Seuraavan päivän olimme sitten töissä, mutta toinen meistä tuli valituksi ammattiosaston hallitukseen – sillä tiellä ollaan.

2. Miten käy suomalaisen sopimuskulttuurin?

Suomea on tähän asti rakennettu sopimalla – niin kunta-, valtion kuin yksityisellä sektorilla. Ilman sopimusta on syntynyt härdelli ja valtakunnansovittelija on puuttunut peliin. Elinkeinoelämän keskusliitto on pyrkinyt kannanotoillaan neuvottelujärjestelmän romuttamiseen, mikä ei auta millään tavalla syksyn neuvotteluja.

Kun katsoo maailman tilannetta, niin pienen Suomen vahvuus on ollut sopiminen. Se on auttanut koko yhteiskuntaa ja myös tehyläisiä.

Nyt on tuhannen taalan paikka saada koulutetulle hoitohenkilöstölle oma sopimus. Kuntatyönantajakin on herännyt miettimään, minkälaista neuvottelujärjestelmää tulevassa sotessa tarvitsemme.

Paikallinen sopiminen on varsinkin kuntapuolella tuttua. Se toimii siellä, missä työntekijöillä ja työnantajilla on neuvottelukykyä ja -halua. Varsinkin pienissä paikoissa puuttuu osaamista, jolloin neuvottelu ei ole neuvottelua.

3. Ennusta, miten sote etenee.

Harjoituksia on tehnyt jo niin moni hallitus, että uudistus olisi korkea aika saada maaliin.

Valinnanvapaus olisi hyvä toteuttaa palastellen. Vuoden 2019 alku tulee aivan liian pian, sillä yhtiöittämisen pitäisi olla valmis kesällä 2018 ja asiakkaiden pitäisi päästä valitsemaan kaksi kuukautta ennen vuodenvaihdetta. Menossa olevien kokeilujen tulokset pitää arvioida, koska niistä saadaan jopa uusia ratkaisuja.

Alkuperäisenä tavoitteena on toimintojen integraatio, tasavertaiset palvelut ja terveyserojen kaventaminen sekä kustannusten hillitseminen kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Tiukka yhtiöittämisvelvoite pirstaloittaa palvelut ja hoidon kokonaisuus jää torsoksi.

4. Kuinka Tehy säilyttää vahvuutensa?

Ammattiyhdistysliikkeen yksi perustehtävä on taloudellinen edunvalvonta. Mitä paremmin siinä onnistumme, sen vetovoimaisempia olemme.

Meidän pitää elää ajassa ja olla rohkea yhteiskunnallisen keskustelun avaaja – jopa sellaisissa asioissa, mitkä eivät ole vielä ihan valmiita. On kuunneltava jäseniä. He ovat toiminnan edellytys.

5. Miksi olisit hyvä puheenjohtaja?

Olen ollut toistakymmentä vuotta varapuheenjohtaja. Tunnen Tehyn toiminnan. Minulla on erinomaiset verkostot poliittisia päättäjiä myöten. Olen tavannut tehyläisiä ympäri Suomea ja minulla herkät korvat kuulla. Minua on helppo lähestyä.

Olen oikeudenmukainen, ahkera, sinnikäs ja perso työlle. Minulla on esiintymistaitoa enkä enää hermostu kovin herkästi. Nahka on parkkiintunut.

6. Mikä on Tehyn tärkein tavoite?

Nyt pitää saada oma sopimus, joka kohdentuu meidän jäsenistöön. Tasa-arvoinen palkkapolitiikka voisi hoitua sen avulla. Olisiko nyt oikea aika niputtaa yhteen alan työehtosopimuksia? Soten myötä varhaiskasvatus on jäämässä kuntiin. Myös siitä on huolehdittava.

 

Anna-Leena Brax

  • Alavieskalainen terveydenhoitaja, 58 vuotta
  • Luottamustoimia: Tehyn toinen varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen, Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan puheenjohtaja, STTK:n hallituksen jäsen, ammattiosaston hallituksen varajäsen
  • Päivätyö: Terveydenhoitaja Alavieskan neuvolassa peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa
  • Taustaryhmä: SITKE – sitoutumattomat ja keskiryhmät
  • Kampanjasivu: www.annaleenabrax.fi

 

Lue muiden puheenjohtajaehdokkaiden haastattelut:

Pipsa Allén

Kati Jetsu

Marjut McLean

Millariikka Rytkönen

Puheenjohtajan valitsee Tehyn uusi valtuusto. Lähde ehdolle valtuustoon! Lue lisää täältä.