Millariikka Rytkönen: Palkan lisäksi pitää puhua rohkeasti työoloista

Tehylle valitaan marraskuussa uusi puheenjohtaja. Tehy-lehti haastattelee kaikki ehdokkaat.

Kuvateksti
Millariikka Rytkönen on Yhdessä Eteenpäin -ryhmän ehdokas. Kuva Kirsi Tuura.

1. Millariikka Rytkönen, miksi liityit aikoinaan Tehyyn?

Liityin Tehyyn lähihoitajaopiskelijana syvän talouslaman keskellä. Se oli pelottavaa aikaa. Kun tehyläiset tulivat koululle puhumaan, se oli kuin turvasatama. Tunsin pääseväni omieni joukkoon.

2. Miten käy suomalaisen sopimuskulttuurin?

Hyvin. Ei se mihinkään romutu. Suomi on aina ollut sopimusyhteiskunta. On syvintä suomalaisuutta löytää yhdessä sopu. Elinkeinoelämän keskusliiton puheet siitä, että hoitajilla on 10–15 prosenttia liikaa liksaa, on provokaatiota. Ei tällaisiin aivopieruihin kannata tarttua.

Kyllä me matalapalkkaiset naiset tiedämme, ettemme ole vieneet tämän maan kilpailukykyä.

3. Ennusta, miten sote etenee.

Meillä on ollut Paras-hanketta ja vaikka miten hyviä palikoita, millä rakentaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Nyt on menossa tämän sarjan neljäs tuotantokausi, joka on kuin jännitysnäytelmä. Luulen, että vielä tulee ainakin viides. Tässä käsikirjoituksessa valinnanvapaus on kohta, joka romuttaa koko homman. Tästä on tullut puolueille arvovaltataistelu, jossa asiakas on unohtunut.

Tehyllä oli kunnallisvaaleissa loistavat sote-pointit. Uskon, että soten viidennellä tuotantokaudella 220 000 alan työntekijää otetaan jo täysivaltaisesti mukaan suunnitteluun.

4. Kuinka Tehy säilyttää vahvuuteensa?

Kivijalkamme ovat jäsenet ja jäsenten edunvalvonta. Myös Tehyn toimiston osaaminen on kunnossa. Meillä on hyvä tuote, jonka esille tuomisessa avainsanoja ovat rohkeus, näkyvyys, näkyvyys ja näkyvyys.

Tehyllä täytyy olla rohkeutta ottaa rooli yhteiskunnallisena keskustelunavaajana. Palkan lisäksi esiin pitää nostaa työolot, kuten terve sisäilma. Yksi keskeinen kysymys ovat perhevapaat.

5. Miksi olisit hyvä puheenjohtaja?

Suomalaisuuteen kuuluu ajatella, mitä naapuri ajattelee minusta. Minulla ei ole sitä taakkaa enkä pyydä valmiiksi anteeksi. Olen helposti innostuva ja innovatiivinen. Kätilöliiton puheenjohtajana minulla on verkostot valmiina ja siinä tehtävässä olen saanut näkyvyyttä. Haluan, että jäseniä koskettavista asioista otetaan rohkeasti koppi. Kuten Happoradio laulaa: ”Puhu äänellä, jonka kuulen – sanoilla, jotka ymmärrän.”

Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt kuudessa tehyläisessä ammatissa, muun muassa lähihoitajana, sairaanhoitajana, kätilönä ja osastonhoitajana. Kun tein kolmivuorotyötä kätilönä ja olin yksinhuoltaja, perheeni söi viimeisen viikon ennen palkkapäivää makaronia, ketsuppia ja margariinia. Tiedän, mitä on olla keskiluokkainen köyhä. Pysyin järjissäni työyhteisön avulla. Kokemastani ammennan voimani.

Tulen boksin ulkopuolelta. Se on etuni.

6. Mikä on Tehyn tärkein tavoite?

Edunvalvonta. Rohkea edunvalvonta. Vuonna 1982 rohkeat naiset perustivat joukkovoimalla Tehyn. Tämä joukkovoima on edelleen Tahdon asia.

Sote-uudistus on nyt se sauma, jossa meillä on mahdollisuus saada oma alan työehtosopimus, jossa toimintaympäristö otetaan huomioon.

 

Millariikka Rytkönen

  • Porvoolainen kätilö (yamk), 41 vuotta
  • Luottamustoimi: Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja
  • Päivätyö: Kätilöliiton puheenjohtaja, työlomalla osastonhoitajan paikalta Porvoon sairaalasta
  • Taustaryhmä: Yhdessä Eteenpäin
  • Kampanjasivu: www.millariikka.fi

 

Lue muiden puheenjohtajaehdokkaiden haastattelut:

Pipsa Allén

Anna-Leena Brax

Kati Jetsu

Marjut McLean

Puheenjohtajan valitsee Tehyn uusi valtuusto. Lähde ehdolle valtuustoon! Lue lisää täältä.