1. PRP-hoito
Mikä?
Tehyläisten oma lehti
Mikä?
Hoidossa käytetään potilaan omasta verestä erotettua verihiutalerikasta plasmaa eli PRP:tä (Platelet Rich Plasma). Verihiutaleet sisältävät kasvutekijöitä, jotka edistävät solujen uusiutumista ja paranemista.
Hoitoa käytetään muun muassa diabeettisissa ja paine- ja avomurtumahaavoissa sekä esteettisissä hoidoissa, joissa siitä puhutaan vampyyrihoitona.
Miten?
Potilaan omasta laskimoverestä sentrifugoimalla eroteltu PRP tuodaan haavaan joko pistämällä se haavan ympäristöön tai laittamalla haavan päälle geelimäisenä peittona. Hoito voidaan toteuttaa myös yhdistelmähoitona.
Kuinka vaikuttaa?
Verihiutaleiden kasvutekijät auttavat kantasoluja uusiutumisessa ja parantavat uusien solujen lisääntymiskykyä. Ne säilyvät haavassa aktiivisina parisen viikkoa, jolloin hoito toistetaan ensimmäisen kerran.
Hoitokertoja tarvitaan useita. Hoito ei aina paranna haavaa lopullisesti, mutta se voi käynnistää ja edistää haavan paranemisprosessia.
PRP on lääkkeetön, potilaan omasta elimistöstä saatu hoito, joten se ei aiheuta allergisia tai hylkimisreaktioita.
Mikä?
Beetaglukaanigeeli sisältää hiivasta eristettyä liukoista beetaglukaania, pitkäketjuista polysakkaridia, joka aktivoi ja nopeuttaa paranemisprosessia.
Geeliä käytetään kuivien tai vähän erittävien haavojen hoidossa esimerkiksi diabeettisiin jalkahaavoihin, kirurgisiin avohaavoihin, painehaavoihin ja toisen asteen palovammoihin.
Miten?
Geeli annostellaan kertakäyttöisestä tuubista ohuelti suoraan haavalle. Haava peitetään imukyvyltään kohtalaisella vaahtosidoksella. Geeliä lisätään uusi kerros aina sidoksen vaihdon yhteydessä.
Hoitoa jatketaan neljä viikkoa. Sen tarve arvioidaan uudelleen, ellei haavassa näy tällöin paranemisen merkkejä.
Kuinka vaikuttaa?
Beetaglukaani sitoutuu elimistön puolustuksessa tärkeisiin makrofagisoluihin, jolloin ne aktivoituvat. Tällöin myös kasvutekijöiden ja signaalimolekyylien tuotanto lisääntyy. Bakteerien solusyönti voimistuu, ja haitalliset bakteerit vähenevät. Geeli saa aikaan kostean, haavan puhdistumista ja parantumista edistävän ympäristön.
Haava voi erittää muutaman päivän käytön jälkeen tavallista enemmän. Kyse on haavan paranemiseen liittyvästä, normaalista tulehdusreaktiosta, joka puhdistaa haavasta kuolleita soluja.
Mikä?
Epidermaalinen ihonsiirre muodostuu potilaan oman ihon ylimmistä tai epidermaalikerroksesta kerätyistä soluista. Ne kerätään kirurgisella työkalulla, joka sisältää ohjausyksikön ja talteenottolaitteen. Solujen ottokohtaan jää vain vähäinen arpi.
Hoito ei sovellu suurten tai tulehtuneiden haavojen hoitoon.
Miten?
Talteenottolaite kiinnitetään mansetilla potilaan reiteen 30–45 minuutiksi. Laitteen alipaine ja lämpö irrottavat ihon ylimmistä kerroksista soluja, jotka laite kerää läpinäkyvään haavakalvoon. Kalvo asetetaan puhdistetun haavan pohjalle, ja haava peitetään kompressiositeellä. Siirre jätetään paikoilleen viikoksi, eikä siihen kosketa tuona aikana.
Potilaalle toimenpide on kivuton, ja se tehdään polikliinisesti.
Kuinka vaikuttaa?
Siirteessä haavapohjaan tuodut solut lisääntyvät ja stimuloivat haavan paranemisprosessia. Parissa viikossa haavaan alkaa kasvaa sarveissoluja. Muutamassa viikossa epidermaaliset kerrokset alkavat kerrostua uudelleen ja noin kuukauden kuluttua haava on todennäköisesti umpeutunut.
Perussairaus
Tavallisimpia kroonisia haavoja ovat laskimo- ja valtimoperäiset säärihaavat, painehaavat ja diabeettiset jalkahaavat. Niiden taustalta löytyy usein verenkiertoa haittaava sairaus, kuten diabetes tai valtimoiden tai laskimoiden vajaatoiminta.
Lääkehoito
Haava paranee vaiheittain. Alun tulehdusvaiheessa haava puhdistuu kuolleista soluista. Uusiutumisvaiheessa kuolleet solut korvautuvat elävillä soluilla ja valkuaisaineilla ja tilalle kasvaa uusi iho.
Ensimmäistä vaihetta pitkittävät veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys ja asetyylisalisyyhappo. Toista vaihetta pidentävät ja kortikosteroidit ja sytostaattilääkkeet. Ne vähentävät solujen jakautumista ja haittaavat ihon uusiutumista.
Huonot paranemisolosuhteet ja tuotteet
Haava paranee hengittävällä sidoksella suojattuna, kehonlämmössä. Sidosta ei raotella turhaan, sillä viileässä haava kuivuu ja rupeutuu: paraneminen hidastuu ja haavasta tulee kipeä.
Antiseptinen haavanpuhdistusaine ei sovellu pitkäaikaiskäyttöön, sillä se voi tuhota tervettä kudosta.
Vääränlainen, haavapintaan tarttuva sidos repii haavan uudelleen auki.
Ravitsemus
Haava tarvitsee paranemiseensa riittävästi energiaa, proteiineja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja. Paraneminen voi kaksinkertaistaa proteiinintarpeen. Vajaaravitsemuksen korjaamiseen tarvitaan usein täydennysravintovalmisteita.
Teksti Virve Järvinen, kuvitus Maia Raitanen
Lähde: Asiantuntijasairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio, TYKS