Eläke muuttaa elämän – varaudu etukäteen

Raha, ihmissuhteet ja arki menevät uusiksi, kun jäät eläkkeelle. Uuteen elämänvaiheeseen kannattaa valmistautua ajoissa.

Kuvateksti
Tarkista arvio työeläkkeesi määrästä oman eläkeyhtiön verkkopalvelusta tai Työelake.fi- palvelusta. Kuva: iStock

1. Tulot laskevat

Eläkettä maksetaan vähemmän kuin palkkaa, mikä kannattaa ottaa huomioon eläkepäiviä suunnitellessa. Tarkista arvio työeläkkeesi määrästä oman eläkeyhtiön verkkopalvelusta tai Työelake.fi-
palvelusta.

Sopeuta taloutesi pienempiin tuloihin hyvissä ajoin. Arvioi myös verotuksen vaikutus: pienemmistä tuloista menee vähemmän veroa. Jos keikkailet säännöllisesti, pysy Tehyn varsinaisena jäsenenä. Jos keikkailu on satunnaista, voit siirtyä halutessasi Tehyn seniorijäseneksi.


2. Elvytä harrastukset

Työ ja työpaikka ovat tärkeä osa elämää. Työ tuottaa elämään merkitystä ja sisältöä. Mieti, mistä saat näitä tunteita ja kokemuksia, kun työelämä jää taakse. Eläkkeelle jääminen voi tuntua aluksi lomalta, mutta arki on väistämättä edessä. Mieluisat harrastukset tarjoavat tekemistä ja auttavat pitämään yllä ihmissuhteita ja henkistä vireyttä. Elvytä lukuharrastus tai osallistu vapaaehtoistyöhön.

 

3. Muista liikunta

Käy säännöllisesti liikkumassa, niin pysyt hyvässä kunnossa. Liikunta vähentää ja hidastaa vanhenemisen väistämättä tuomia muutoksia. Yli 65-vuotiaille suositellaan lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta ylläpitävää ja lisäävää liikuntaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Sydämen sykettä kohottavaa reipasta liikuntaa suositellaan ainakin kaksi ja puoli tuntia viikossa.

 

4. Uni paranee

Moni nukkuu enemmän ja paremmin siirryttyään eläkkeelle. Tuoreen tutkimuksen mukaan uni lisääntyy keskimäärin 20 minuuttia yössä. Univaikeudet ja väsymys vähenevät, ja huolet valvottavat sinua todennäköisesti harvemmin kuin aikaisemmin.


5. Vaali ihmissuhteita

Pidä yllä tärkeitä ihmissuhteita ja rakenna uusia. Läheiset työkaverit ovat osa ihmissuhdeverkostoasi, joten mieti, miten pidät heihin yhteyttä. Vaali parisuhdettasi, jos elät sellaisessa. Tulevaisuudessa vietät puolisosi kanssa entistä enemmän aikaa. Onko sinulla sukulaisia, vanhoja ystäviä ja naapureita, joita et ole ehtinyt tavata?

Työeläkeyhtiö Elo, UKK-instituutti, Tehyn Työelämäopas, Turun yliopisto.

Julkaistu Tehy-lehdessä 12/2020.