Haluatko nostaa eläkettä jo töissä ollessasi? Näin se käy

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä kannattaa hakea 61–64-vuotiaana.

Kuvateksti
Lasketa eläketurvasi kunnolla ennen kuin teet päätöksen osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä. Kuva: iStock

Osa eläkkeestä etukäteen

Miltä kuulostaisi tehdä työtä esimerkiksi puoli vuotta ja olla puoli vuotta vapaalla? Jos olet 61–64-vuotias, harkitse osittaista varhennettua vanhuuseläkettä eli tuttavallisemmin ovea. Voit ottaa kertyneestä eläketurvastasi maksuun 25 tai 50 prosenttia. Voit myös jatkaa samalla kokoaikaisessa työssä tai sopia työnantajan kanssa osa-aikatyöstä. Jos et vähennä työntekoa, laske verottajan laskurilla, että maksat riittävästi veroja.

Työsuhdetta ei tarvita

Ovea voi hakea, vaikka olisit työttömänä, sillä se ei edellytä työsuhdetta. Ovesta ei tarvitse sopia työnantajan kanssa, eikä sen hakemisesta tarvitse kertoa työnantajalle. Jos et halua työnantajan saavan tietää ove-hakemuksestasi, hae sitä vasta helmikuussa. Tällöin eläkeyhtiön ei tarvitse pyytää edellisen vuoden palkkatietojasi erikseen, sillä työnantajat ovat jo ilmoittaneet ne. Asian voi varmistaa Kevasta tai eläkeyhtiöstä.

Vanhuuseläke pienenee pysyvästi

Ovessa on haittapuolensa. Jos valitset sen, tulevaa vanhuuseläkettäsi pienennetään pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen omaa varsinaista vanhuuseläkeikää. Voit kuitenkin lieventää pienennystä lykkäyskorotuksella eli jatkamalla pidempään työelämässä.

Keskimäärin varhennusvähennys on pienentänyt tulevaa eläkettä 110 eurolla kuukaudessa.

Eläketurvasta laskelmat

Koska jokaisen työura ja -eläke ovat yksilöllisiä, myös ove on yksilöllinen. Jokaisen kannattaa ennen päätöksen tekoa laskettaa oma eläketurvansa eläkeyhtiössä. Ovesta on myös mahdollista hyötyä jonkin verran verotuksessa, jos eläketaso on riittävän hyvä. Pienellä eläkkeellä verohyöty jää käytännössä saamatta.

Parempi jaksaminen, pidemmät työurat

Oven idea on tukea työssä jaksamista ja pidempiä työuria. Työntekoa pystyy halutessaan vähentämään ilman, että talous kärsii. Pienempi työkuorma voi auttaa jaksamaan työelämässä pidempään. Toistaiseksi ei vielä tiedetä, miten moni jatkaa työelämässä vanhuseläkkeen ikärajan eli 65 vuoden jälkeen. Ove korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Vuonna 2018 ovea nosti lähes 19 000 palkansaajaa.

Lähteet: Eläketurvakeskus, Telan johtaja Nikolas Elomaa

22.8. tarkennettu kohtia, joissa puhutaan ikärajoista.