Husin taideasiantuntija: ”Rakennan pienoisnäyttelyitä, mutta sairaalan ehdoilla”

Sairaaloissa koetaan ihmiselämän suuria käännekohtia. Taideteokset tuovat niihin lohtua ja iloa, sanoo Husin taideasiantuntija Kirsti Bergström.

Kuvateksti
Kirsti Bergström kurkistaa vastikään hankitun taidegraafikko Pälvi Hannin työn takaa. Kuva: Liisa Takala

1 Olet taideasiantuntija Husissa. Millaista taidetta henkilökunta toivoo sairaalaan?

Luonto on suosittu aihe. Se koetaan rauhoittavaksi. Usein pyydetään iloisia värejä ja positiivisia aiheita. Joskus tulee toiveita, että voisiko vanhat perinteiset maisemataulut vaihtaa johonkin modernimpaan ja iloisempaan.

2 Millaista taideasiantuntijan työ on?

Hankin taidetta yhdessä taidetoimikunnan kanssa, sijoitan sitä sairaaloihin, laadin ripustussuunnitelmat, järjestän kehystykset ja kuljetukset. Ylläpidän teosrekisteriä ja toimin taidetoimikunnan sihteerinä. Meilahden tornisairaalan aulassa on infon vieressä pieni näyttelytila, jota hoidan. Kun tulin Husiin 2016 aluksi osa-aikaiseksi, ensimmäinen tehtäväni oli luetteloida kaikki taideteokset. Sitä ei ollut koskaan ennen tehty. Kaikissa tauluissa ei ollut edes nimikylttiä. Husin kokoelmissa on yli 4 500 teosta. Varastossa niistä on pari sataa, muut ovat esillä.

3 Liikuttavin potilaspalaute, jonka olet kuullut?

Potilaiden kanssa tulee juteltua, kun ripustan teoksia tiimini kanssa. Kerran potilas totesi kauniisti: ”On sinulla ihana työ, kun voit tehdä ihmisiä onnelliseksi.”

4 Mitä sanoisit niille, joiden mielestä taide on turhaa rahanmenoa?

Taide ei ole kertakäyttötavaraa, vaan investointi tulevaisuuteen. Taide vie ajatukset pois arjesta, aktivoi aisteja ja mielikuvitusta. Se tuo iloa ja lohtua. Jo Husin strategiassa mainitaan terveyttä edistävä hoitoympäristö. Taidetoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Taipale on verrannut, että taidebudjetin suuruus on sama kuin kertakäyttöisten paperipyyhkeiden kustannukset jätehuoltokuluineen.

5 Mistä Hus hankkii taidetta?

Gallerioista, näyttelyistä ja suoraan taiteilijoilta. Taidetoimikunta painottaa nuorten kuvataiteilijoiden töitä, joten teoksia ostetaan esimerkiksi Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyistä. Kokoelma kasvaa vuodessa noin 250 teoksella. Osa tulee lahjoituksina perikunnilta, säätiöiltä, yrityksiltä ja joskus potilailta. Naistenklinikan puistoon perustettiin veistospuisto, kun Ukri Merikannon perikunta ja kuvanveistäjä Veikko Nuutinen deponoivat sinne veistoksiaan. Deponointi tarkoittaa taiteen pitkäaikaista lainaamista, jossa omistusoikeus ei siirry.

6 Viime vuosina on rakennettu paljon uusia sairaalatiloja. Miten taide otetaan suunnittelussa huomioon?

Usein taidekuraattori on mukana suunnittelussa alusta asti. Näin toimitaan esimerkiksi Meilahden mäelle nousevaa Siltasairaalaa rakennettaessa. Siltasairaala valmistunee 2022, ja se korvaa Töölön sairaalan ja osan syöpätautien klinikasta.

7 Millainen ympäristö sairaala on taideasiantuntijan silmin?

Mielenkiintoinen ja haastava. Galleriaan verrattuna työssä on jotain samaa ja jotain erilaista. Tavallaan rakennan pienoisnäyttelyitä, mutta sairaalan ehdoilla. Teoksia hankkiessa on mietittävä aiheiden soveltuvuus. Jotkin muodot ja värisävyt voidaan kokea ahdistaviksi. On myös mietittävä, miten teos puhdistetaan, onko veistoksessa teräviä kulmia, onko se kestävä ja pysyykö se tukevasti pystyssä. Teokset eivät saa hankaloittaa logistiikkaa, eikä sohvalla vuoroaan odottavan potilaan pää saa osua tauluun. Käytännöllisyys kulkee esteettisyyden rinnalla.

Osastoille tulevat teokset valitaan henkilökunnan kanssa. Juttelen yleensä osastonhoitajan kanssa osaston hengestä ja siitä, miten taiteella voitaisiin tukea sitä.

 

Kirsti Bergström

  • 56-vuotias taidehistorioitsija. Taideasiantuntija Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.
  • Husin taidetoimikunnan toimittama kirja Taide vanhin voitehista ilmestyi viime vuonna. Tuore on myös Husin lääkärien ja ylihoitajien muotokuvista kertova Seinälle nostetut.
  • Perheeseen kuuluu jackrussellinterrieri Aada.
  • Harrastaa näyttelyissä käyntiä, lukemista, ulkoilua ja matkustelua. Intohimona erityisesti Italia.

Lue lisää:

Taide tuottaa hyvinvointia

Anoreksiaan sairastunut röntgenhoitaja: Tanssin takia jaksoin elää