Menevätkö työpäiväsi sähläykseen? Näillä vinkeillä sinustakin tulee oman työsi pomo

Erikoispsykologi Satu Pihlaja neuvoo, kuinka saat tekemiseen ryhtiä.

Kuvateksti
Isoihin projekteihin kannattaa asettaa tarkkoja välitavoitteita. Kuva: iStock

1. Ajattele uusiksi

Ravistele mielikuviasi. Sen sijaan että ajattelet töiden tuntuvan raskailta tai hankalilta, opettele näkemään myönteisiä puolia. Jos huomaat kertailevasi kauhukuvia tai mahdollisia virheitä, mieti, miten kaikki menisi parhaalla tavalla. Mielikuvat ohjaavat toimintaa ja olotilaa. Jos inhoat töissä tulipalokiirettä, tavoittele rauhallista päivää. Epäonnistumisia ei kannata harjoitella mielessä.

2. Kuuntele itseäsi

Tuntuuko, ettet millään ehdi pitää taukoja? Se ei pidä välttämättä paikkaansa. Pakkopaineet tulevat usein omasta päästäsi. Kuuntele olotilaasi ja anna itsellesi lupa myös lepoon. Jo lyhyt tauko palauttaa voimavaroja.

3. Varaa aikaa vaativille töille

On olemassa kolmenlaisia töitä: keskittymistä ja paneutumista vaativia, rutiinitöitä ja sälätehtäviä. Kaikki työt ovat tärkeitä, mutta vaativat erilaista otetta. Houkutus jäädä rutiinitöihin on suuri. Palkitsevinta on tehdä sellaista, jossa oppii uutta.

4. Pistä häiriötekijät kuriin

Työ kärsii, jos joku keskeyttää sinut jatkuvasti. Opettele sanomaan muille, että nyt et ehdi tehdä mitään muuta kuin omaa työtäsi, mutta palaat myöhemmin asiaan.

Tehokkuutesi kasvaa, kun lopetat keskeyttämästä itseäsi. Kun työ tuntuu puuduttavalta, on suuri houkutus tehdä välillä jotakin sälää tai jutella kollegan kanssa. Mielesi tarttuu mielellään kaikkiin uusiin ärsykkeisiin. Päätä, ettet ole puoleen tuntiin kiinnostunut mistään muusta kuin työstäsi.

Joskus tehtävää on niin paljon, ettet oikein tiedä, mistä aloittaisit. Pahimman kaaoksen selätät, kun pysähdyt, listaat pari kolme työtä ja teet yhden kerrallaan loppuun. Ikävin työ kannattaa tehdä ensimmäisenä. Olosi helpottuu ja saat lisää energiaa.

Ole kuitenkin joustava. Harva työpäivä menee suunnitelmien mukaan. On turha harmistua muille tai alkaa soimata keskeytyksistä itseäsi. Pääset töihin paremmin uudelleen kiinni, kun olet listannut ne. Muistat, mihin pitää palata.

5. Tunne itsesi

Oletko sosiaalinen ja nautit ihmisten kanssa juttelusta? Vai vetäydytkö mielelläsi työpäivän aikana hetkeksi itseksesi? Missä olet hyvä? Mitkä ovat vahvuuksiasi? Milloin olet vireimmilläsi? Tiimityössä on monesti mahdollista järjestellä työtehtäviä itselle mieleisellä tavalla. Kerro muille toiveistasi.

6. Hyväksy hankalat tunteet

Haastavissa tilanteissa auttaa, kun hyväksyt ikävät tunteesi. Anna niille lupa tulla ja mennä. Älä moiti niiden vuoksi itseäsi. Kun kohtaat tunteesi, sinun ei tarvitse purkaa hankalaa oloa välittömästi ympäristöösi ja pääset eteenpäin. Käy läpi myöhemmin vaikeimmat kokemukset ystävien tai työkavereiden kanssa.

7. Älä vain valita, ala valita

Valittaminen on ihan normaalia, kun harmittaa. Todellisuudessa meillä jokaisella on enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin uskommekaan. Huomaa, jos mielesi sanoo, että sinun on pakko, pitää tai täytyy tehdä näin. Aseta itsellesi vaikka kaksi vaihtoehtoa.

8. Aseta tarkkoja tavoitteita

Haluatko opiskella uutta? Osallistutko laatutyöhön tai muuhun kehittämisprojektiin? Toivotko päiviin ryhtiä? Jos et oikein tiedä, mitä tarkkaan ottaen olet tekemässä, työtä on hyvin vaikea tehdä eikä se etene. Opettele asettamaan konkreettisia ja tarkkoja tavoitteita. Muotoile tavoite myönteiseen muotoon eli mitä haluat saavuttaa ja mihin mennessä. Näin saat mielesi toimimaan tavoitteen toteuttamisen suuntaan, vaikka aikataulu pettäisi.

Tavallisena työpäivänä voit esimerkiksi määritellä, mihin kellonaikaan mennessä olet tehnyt kirjaukset. Isoissa projekteissa laadi välitavoitteita. Jos jokin iso projekti pitää saada vuodessa päätökseen, sen eteen pitää työskennellä viikoittain.

9. Muista intohimosi

Pidä huoli, että elämässäsi on jotakin juuri sinua innostavaa, jonka pariin pääset säännöllisesti. Jaksat ikäviltäkin tuntuvat työpäivät paremmin, kun vapaa-aikana on jotakin mukavaa odottamassa.

Kehu ja kannusta itseäsi. Älä odota palautetta vain muilta. Pienet onnistumiset jäävät helposti huomaamatta. Laita hyvä kiertämään.

Listaa joskus asiat, jotka olet yhtenä päivänä tehnyt. Älä mieti vain tekemättä jääneitä töitä.

Jos tunnet olosi pitkään väsyneeksi tai kyllästyneeksi, pysähdy ja mieti syvemmin tuntemuksiasi. Harva on sattumalta nykyisessä työssään. Miksi olet hakeutunut alalle? Miksi halusit tehdä tätä työtä? Mitä se merkitsee sinulle ja muille?

Älä jää odottelemaan uupumusta. Käy purkamassa kuormaa työterveyshuollossa.

Lähteenä käytetty:

Satu Pihlaja: Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi. Atena Kustannus Oy 2018.

Aikaansaamisen taika, Työkirja. Atena Kustannus Oy 2019.

Teksti Merja Perttula